SENE  2022 !.

SENE 2022 !.


Kadın ve Erkek Hem  fiziki hem ruhsal olarak birbirinden çok farklı yaratılmış iki canlı.

Biz kadınlar daha detaycı, duygusal ve kırılganken genellikle erkekler çoğu durumu daha yüzeysel yaşıyor.

Bu farklılıklar bakış açımızı da etkiliyor haliyle.

Erkek güç kavramı ile bütünleşmişken kadın ise duygusallık ile anılır çoğu zaman.Kadın ve erkeğin eşit olduğunu savunan insanlar bile gerek toplumsal alışkanlıklar gerek klişeleşmiş ön yargılardan dolayı kadını da erkeği de bazı kalıplarına içine sokuyor farkında olmadan. “Eşimden dayak yiyorum, beni öldüresiye dövüyor. Ama ben eşimi seviyorum, evliliğimi nasıl kurtarsam” diyenler de var. evet diyebiliyor. İşte bu sözler beni deli ediyor. Aklım almıyor, seni döven, öldüreceğini hissettiğin bir adamı hâlâ nasıl sevebilirsin?

Az önce de belirttiğim gibi her ne kadar fiziki olarak farklı yaratılmış olsak da iki cinsiyetinde yaptıklarını yapacaklarını cinsiyet bazında kalıplaştırmayı doğru bulmuyorum.

Mesela dünyanın en garip şeyiymiş gibi otobüs şoförü, kamyonet şoförü ya da sanayi ustası olan kadınların haberleri yapılır; insanlar da buna “vay be helal olsun” diye yorum yapar.

Erkek makyöz gördüğüne şaşırmayan insanlar kadın sanayi ustasına neden şaşırır ki?

Şoförlük ve sanayi ustalığı erkek işiyse makyaj ve kuaförlük kadın işi değil midir?

Evet, toplumsal alışkanlıklar düşünce yapıları kolay kolay değişmiyor bunu biliyorum fakat 2022 yılında olduğumuz da gerçek…

Hızla gelişen ve değişen dünyada mini etek ya da dekolte giyen bir kadın istismar edildiğinde bile isitismarcıyı her şart ve koşulda haklı çıkartmaya programlanmış aciz düşünceli insanlara da kadını erkeğin gölgesinde yaşamaya çalışan bir canlı gibi gören zihniyete de tahammülüm yok.

İşin en ilginci bu bakış açısına sadece erkekler değil bazı kadınlar da sahip.

“Erkektir tabii yapar”

“Kadın, kuyruk sallamasa erkek dönüp bakmaz”

“Eee o da öyle giyinmeseymiş, hak etmiş”

“Beyimdir hem döver, hem sever”

Erkeği yüce bir varlık yerine koyan kadını da yerin dibine sokan bu cümleleri sadece erkekler sarf etmiyor…

Tekrar ediyorum sene 2022

Aileden başlayan ve tüm toplumu içeren cinsiyet ayrımcılığı bitmedikçe kadınlara yönelik şiddet de bitmeyecektir. “Sen erkeksin, sen güçlüsün, kadın sana itaat etmek zorunda, sana başkaldıramaz, kafasını ezersin” diye yetiştirilen bir erkek, elbette kaba kuvvet eğilimiyle gelişiyor.

Uzun lafın kısası; konunun özünde her şeyde olduğu gibi yine eğitim var.

Daha doğrusu eğitimsizlik…

Google+ WhatsApp