AKAY BU MEMLEKETİN DEĞERİDİR.
Geçtiğimiz günlerde iftar sonrası telefonum çaldı, telefonu açtım çok sevdiğim bir dostun daveti ile davete icabet ettim. Davette bir kaç meslektaşım ve Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı Sayın Hüseyin Akay’da vardı. Her şey doğal, çayımız ve hayatın içinden sohbetimiz fevkaladenin fevkinde şeker tadında idi.
Gelelim konumuza son zamanlarda gerek ulusal ve yerel medyada Kayserimizin önemli bir değeri Kayseri Şeker ve Sayın Hüseyin Akay hakkında çıkan yalan yanlış yıpratmaya yönelik aslı astarı olmayan bir elin beş parmağını geçmeyen kişiler tarafından yapılan haberlere dair yaptığım araştırmalar doğrultusunda bir kaç hususu kaleme almak istedim.
1954 yılında temeli atılan ve 1955’te açılışı yapılan Kayseri Şeker Fabrikası Kayseri’nin sanayi ve tarımda lokomotif vazifesi gören nadide bir kurum olma yanında Türkiye’nin en değerli ve stratejik öneme sahip fabrikaları arasında yer alan Kayseri Şeker Fabrikası, bulunduğu ilin istihdamında önemli bir misyon üslenerek görev görmesi ve kurumun Kayseri’nin amiral gemisi olma niteliğini taşıması bu sebeptendir. Kayseri Şeker Fabrikası, kurulduğu tarihte, günde 1.800 ton üretim kapasitesine sahipken, yapılan revizyon çalışmaları ile birlikte bugün günde 13 bin tonluk kapasitesiyle çiftçinin, üretimin, endüstrinin, Kayseri’nin ve Türkiye ekonomisinin gelişmesinde katkı sağlamaktadır.
Bunla beraber Kayseri Şeker fabrikası yönetim anlayışı ileAvrupa’nın en modern ve gelişmiş şeker fabrikalarından biri olma özelliğiile yapılan yatırımlarla birlikte Türkiye’nin en yeni ve son yapılan şeker fabrikası olma niteliğini taşıyan Boğazlıyan Şeker ve Mamulleri Entegre Tesisi, teknolojisi, inovatif özellikleri ve günde 14 bin ton üretim kapasitesi ile sadece ülkemizde değil, dünyada da rol model oluştur.
Cumhuriyetimizin ilk fabrikalarından Turhal Şeker Fabrikası, 1934’den beri sadece şeker sektöründe değil, Türk sanayisinin gelişiminde öncülük etmiş, tarıma ve çiftçilere ve bölge insanına güç vermiştir.
Kayseri Şeker, geçmişe olan saygısı ve geleceğe olan inancı ile büyük bir yatırım yaparak, yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan Turhal Şeker Fabrikası’nı Hüseyin Akay ve yönetimi Türkiye’ye yeniden kazandırmıştır.
17 Nisan 2018’de yapılan ihaleyle Kayseri Şeker bünyesine katılan Atatürk ve yol arkadaşlarının emanetine Turhal Şeker Fabrikası, ilk kurulduğu yılda günde 1.000 ton üretim kapasitesine sahipken şimdi ise yapılan yatırımlar ve revizyon çalışmaları kapsamında bugün Tarihi değeri korunarak modernize edilen fabrika, bugün 8.400 tonluk üretim kapasitesi ile büyük bir başarının mimarisini oluşturarak emin ellerde çalışmalarına devam ediyor.
Bizim üzerimize düşen böylesine nadide tesislere bir tuğla katkıda bulunarak bir noktaya getirenleri taşlamak yerine taçlandırmaktır. Bence bu payeye sahip önemli isimlerden biridir Hüseyin AKAY.
Neden?
2011 yılında Kayyum olarak göreve atanan Sayın Hüseyin AKAY fabrikanın kasasında 200.00 TL ile göreve başladı. Görev süresi bitti daha sonrasında çiftçinin teveccühü ile rekor katılım ve rekor bir oy oranı ile yeniden başkan seçildi. Bu payeyi emaneti Hüseyin Akay’a veren Milletin Efendileri aziz çiftçilerdi. Demokrasiye inan her kes sandığa milletin, çiftçinin iradesine saygı duymalıdır.
Aradan geçen 10 yıllık süreç içerisinde kendi sektörü ile alakalı yatırlımlar ile her zaman çiftçisini muhannete muhtaç etmeyen bir anlayışla yoluna devam etti. Burada önemli olan şu bir çiftçi benim pancarım toprağın altında kaldı, ben ürünümün parasını alamadım diyen var mı?
Ya da o kadar tedarikçi zinciri içerisinde çalışan fabrikada lanet olsun şu ürünü ya da hizmeti verdim lakin parasını alamadım diyen bir kişi var mı?
Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayip Erdoğan tarafından istihdama katkıda bunan kuruluşlar içerisinde bizimde göğsümüzü kabartarak ödül alan bu kurum veya iştiraklerinde çalışanlardan bir kişi ben maaşımı, ikramiyemi alamadım diyen bir kişi var mı?
Yok.
Gelelim Kayseri Şeker’in halka arz konusuna;
Bana göre Kayseri Şeker’in halka arzı bir milattır.
Kayseri Şeker’in kabuklarını kırıp bir yıldız misali devler arenasında ben buradayım deyişinin ifadesidir. Kayseri Şeker’in halka arzı Hüseyin AKAY ve yönetiminin 10 yıldır yönetimleri süresince bir Bünyan halısı misali ilmek ilmek, nakış nakış dokudukları bir eserin ve üstün yönetim becerisinin gurur günüdür.
Eskiler derler meyve veren ağaç taşlanır.
Bu ağaç meyve vermese Hüseyin AKAY’ı Kayseri tabiri ile kim nitsin.
Sözü fazla uzatmaya gerek yok Kayseri Şeker bu memleketin nasıl bir değeri ise Hüseyin Akay’da
bu memleketin bir evladı olarak bir değeridir.
Güneşi balçıkla sıvamak isteyen art niyetli kişiler bilmelidir ki;
Uğraşları boş vakit geçirmekten başka bir şey değil, nedeni gayet açık Güneş Balçıkla Sıvanmaz.