Serzeniş
Bugünkü köşe yazıma kıssadan hisse içimde sıkışmış cümlelerden oluşan bir serzeniş ile başlamak istiyorum.
Önceliği olmadığım insanlar için üzülmeyi bıraktım. Bu sebeptendir ki artık kimseyi kayıp olarak görmüyorum. Üstüne üstlük değişmedim sadece bazı şeylerin farkına vardım. "Değmiyor bazen, uğruna yorulduklarımız." Siz kesinlikle anlattığınız insanlar değilsiniz. Buz gibi biri oldum, his bırakmadınız. Fiziksel açıdan, mental açıdan ve daha ne kadar açı varsa tüm açılardan yıprandım. Şimdi size söyleyeceğim tek birşey var iyi biri olarak kalmaya çalışıyorum, zorluk çıkarmayın. Bu anlattıklarımı ve beni çok sonra anlayacaksınız. Bilin ki ben herşeyi hatırlıyorum kimsede unutmasın.
Hep sabrediyorum, lakin delirişim muhteşem olacak.
Bir Tereddütün Romanı
Gelelim diğer konumuza Türk Edebiyatı’nda kahramanların içinde bulunduğu ruh halini ve duygu durumunu en etkileyici olarak anlatan sanatçılardan biri Peyami Safa’dır. Bir Tereddüdün Romanı eserinde de yine bir duygunun çok net ve etkileyici anlatımı yazar tarafından yapılmıştır. Bir Tereddüdün Romanı eserinin Türk Edebiyatındaki yeri işte tereddüd duygusunun çok etkileyici olarak anlatılmasından gelmektedir.
Peyami Safa bu eserinde aşk ve şüphe üzerinde durmuştur. Bu iki duygunun insanı ne hale getirdiği üzerinde duran yazar bunu psikolojik bir ruh hali içinde ortaya koymuştur. Peyami Safa Türk dili ile ilgili çok hassas davranan bir sanatçıdır. Yazdığı eserlerde de dilin güzel ve etkileyici olarak kullanılmasına özen göstermiştir.
Peyami Safa'nın romancılığının zirvesine çıktığı eserlerinden biri olan Bir Tereddüdün Romanı, I. Dünya Savaşı'ndan sonra inanmakla inkâr, bireysel ve toplumsal temayüller, kendi kendini tahrip aşkı ile yaratıcı hırslar ve sevdalar arasında kalan insanoğlunun tereddüt ve bocalamalarını konu edinmiştir. Tavsiyemdir okumayanlar en kısa zamanda okumalı...
Kitaptan beni etkileyen bazı alıntıları ise sizlerle paylaşmak istiyorum.
“Bir insanı tamamıyla tanımak için bazen asırlar bile yetişmez; kâfi derecede tanımak için bazen bir an bile yetişir. ”
Savunduğu görüş ne olursa olsun, hayata ve insana dair öğrenilecek çok şey var Peyami Safa'nın eserlerinde.
Çok çok beğenerek okudum. Meselelere çift yönlü yaklaşımı, tarzı, üslubu sanatkârca tek kelime ile mükemmel...
Fakat ben hayattan bahsediyorum, hayattan!
Her şeyi bahsedelim, anlayalım, peki; fakat yaşayalım, yaşayalım.
İyi okumalar