Pancar Tarımı ve Şeker Fabrikaları Tehlike Altında
30 Ekim 2020 tarihinde kaleme almış olduğum köşe yazısında şeker pancarı çiftçisi pancara, fabrikalar ise şekere zam bekliyor başlıklı bir yazı kaleme almıştım.
Lakin o günden bu zamana kadar beklenen zam gelmedi.
Çiftçi ve özel sektör içerisinde bulunan fabrikalar maliyetlerin altında ezilmeye devam ediyor.
Neden?
Zam yok…
Yani anlayacağınız çiftçi perişan, özel sektör fabrikaları zarar üstüne zarar ediyor.
Konun muhatabı yani devlet bu gidişata ivedilikle dur demeli ve maliyetleri kurtaracak oranda bir zam yapmaz ise sektör için fatiha okumaktan başka bir şey kalmayacak.
Hatırlarsınız 2019 yılında Sayın Cumhurbaşkanı “Pancar taban alım fiyatını da bu yıl için ton başına 235’ten 300 liraya yükseltiyoruz” demişti ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu sözleri çiftçinin yüzünü güldürmüştü.
2020 yılında ise beklenti yüksekti herkes 400 TLcivarında fiyat beklerken Türk Şeker’in yaptığı açıklamada “2020 yılında Şirketimiz ile üreticiler arasında akdedilen şeker pancarı üretim sözleşmesi kapsamında üretilen % 16 polar şeker ihtiva eden firesi düşürülmüş net 1 ton A kotası şeker pancarı baz alım kesin fiyatı 336 TL olarak belirlenmiştir diye açıklama yapılmıştı.
Lakin aynı oran da zam görmeyen şeker fiyatları sebebi ile devletin elinde olmayan tüm şeker fabrikalarını adeta çıkmaza sürükledi.
Devletin elindeki fabrikalar zarar etse bile hazineden zararları kapanırken, diğer özel sektör fabrikaları artan maliyetler ve faiz yükünün altında ezildi.
Sektör temsilcilerinden Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay’dan başka konu ile ilgili sesini yükselten bu konuyu anlaşılır bir dille ifade eden de yok. Devlete ait şeker fabrikalarının zararının hazine tarafından karşılandığını belirten başkan, özel şeker fabrikalarının zararının kimin tarafından karşılanacağını soruyor.
Sayın başkan sormakta haklı, bende bu haklılığını köşeme taşımak istedim.
Geçtiğimiz gün geleneksel olarak yapılan lakin pandemi sebebi ile bir süredir ertelen 20. çiftçi meclis toplantısında konuşan Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay şeker ve pancara yapılması gereken zammın artık kaçınılmaz olduğunu ifade etti. Maliyet artışı sonucunda pancara yapılması gereken zam oranı dahil olmak üzere en az %52 zam olmalı ifadesini kullandı.
Şimdilik hali hazırda manzara pek iç açıcı değil lakin mevzu derin ve önemli 350-400 bin çiftçi aileyi ilgilendiren bir konu tabi bununla birlikte fabrikalar ve tedarik zinciri, çalışanları katacak olursak konunun ne kadar önemli ve mevzunun derin olduğu öyle zannediyorum ki daha da iyi anlaşılacaktır.
Konuyu fazla uzatmaya gerek yok 7 kere colaya gelen zam pancar tarımına ve şeker fabrikalarına gelse idi şimdi bu konuyu konuşuyor olamayacaktık.