Vurun abalıya

Vurun abalıya


Virüs belası sadece sosyal yaşantımızı değil, ekonomimizi de alt üst etti. Süreç yönetilirken, özel sektör ve küçük esnaf kaderiyle baş başa bırakıldı. Tüm bunlar yetmezmiş gibi şimdi de zamanında ve düzenli kesilmeyen elektrik faturaları gelmeye başladı. Üstelik zamlı tarifeden.

Pandemide bir yıl geride kaldı. Kısıtlamalar nedeniyle gelir kaybı yaşayan küçük esnaf bu zor dönemde bir de ekonomik kayba uğradı. Kira gideri, vergisi, çalışanların maaşı ödenirken, gelirler ise durma noktasına geldi.

Bu süreçte başta elektrik şirketi olmak üzere birçok kamu kuruluşu personeline izin verdi. Bu nedenle de elektrik ve su sayaçları uzun süre okunmadı. Kontrollü yaşam ve yavaş yavaş normale dönülmesi ise, esnafa ikinci kabusu yaşattı. Zire Kayseri Elektrik şirketi, abonelerine sayaç okumadan afaki yazdığı faturaları göndermeye başladı. Üstelik 14 ay önce kullanılan elektrik bugünkü zamlı tarifeden hesaplanarak. Aylık gideri karşılayamayan esnaf, birikmiş elektrik faturalarıyla boğuşmak zorunda bırakıldı.

İlginç olan, sayaçlar okunmadan yazılan faturalar çok yüksek. Aboneler sayaçtaki rakamlarla, elektrik şirketinden gelen kullanım bedeli karşısında şaşkına döndü. Faturasını alan esnaf, elektrik şirketinin kapısını aşındırmaya başladı.

Yetkililer, faturalardaki yüksek bedellerin düzeltilebileceğini ya da sonraki aylardan düşülebileceğini belirtiyor. 14 ay kesilmeyen faturalarda kullanım ücreti 14 ay önceki tarifeden değil, zamlı tarifeden ücretlendiriliyor. Peki ama bir aylık faturayı ödemekte zorlanan esnaf, bu yüksek faturaları nasıl ödeyecek hiç mi düşünülmedi? Kimse kusura bakmasın buna ‘Krizi fırsata çevirmek” denir. Sayaçların zamanında okunmaması esnafın suçuymuş gibi zamlı fiyattan hesaplamak ve yüksük faturalar göndermek insafsızlık değil mi? Üstelik oknmadan yazılan faturalar için bir de ‘sayaç okuma bedeli’ alınması traji komik bir durum değil mi?

Bir an önce bu yanlıştan dönülmesi ve zor durumda olan esnafın daha da çaresiz hale getirilmesinden vazgeçilmesi şart. Yoksa bu fırsatçılık olur. Yazıktır, günahtır.

Google+ WhatsApp