Gençlikte Ana Cadde,Asıl Konum Bulunabilir  mi?

Gençlikte Ana Cadde,Asıl Konum Bulunabilir mi?


Gençlik döneminde akıldan ziyade hissiyat etkili olduğundan yapılacak iş ve hareketlerin fazla düşünülmeden icrası hemen gerçekleştirilir.Düşünülmeden hemen aksiyon haline gelen davranışlar  çoğu zaman aleyhimize sonuçlanabilir.Olgunluğun ve yaşlılığın tecrübelerini yaşamadıkları için bu normal kabul edilen bir olgudur.Az da olsa     gençlik döneminde dikkat ve teenni ile hareket eden gençlere rastladığimız gibi, yaşlı iken de gençler gibi his ve hevesine tabi ihtiyarlara  da günümüzde çokça rastlayabilmekteyiz.Gençler olarak ve gençlere benzemeye çalışanlar olarak hepimiz daha dikkatli, akılcı ve sabırlı olmalıyız.Özellikle trafikte,arkadaşlarımızla ilgili davranışlarda ,sosyal hayatın tüm safhalarında  ,konuya vakıf ,uzlaşmacı ve sorumluluğunun farkında ve fedakar ,toleranslı olmak zorundayız.

Gençlik dönemi Üstad Bediüzzaman Said Nursi tarafından "Beşinci Mesele'de " bakın nasıl değerlendiriliyor?
."Gençlik Rehberinde izah edildiği gibi, gençlik hiç şüphe yok ki gidecek. Yaz güze ve kışa yer vermesi ve gündüz akşama ve geceye değişmesi kat’iyetinde, gençlik dahi ihtiyarlığa ve ölüme değişecek.
Eğer o fâni ve geçici gençliğini iffetle hayrata istikamet dairesinde sarf etse, onunla ebedî, bâki bir gençliği kazanacağını bütün semâvî fermanlar müjde veriyorlar.
Eğer sefahete sarf etse, nasıl ki bir dakika hiddet yüzünden bir katl(Katletme,öldürme), milyonlar dakika hapis cezasını çektirir; öyle de, gayr-ı meşru dairedeki gençlik keyifleri ve lezzetleri, âhiret mes’uliyetinden ve kabir azabından ve zevâlinden(bitmesinden) gelen teessüflerden ve günahlardan ve dünyevî mücazatlarından(cezalarından) başka, aynı lezzet içinde o lezzetten ziyade elemler olduğunu aklı başında her genç tecrübeyle tasdik eder. Meselâ, haram sevmekte, bir kıskançlık elemi ve firak elemi(ayrılık elemi) ve mukabele görmemek elemi gibi çok ârızalarla o cüz’î lezzet zehirli bir bal hükmüne geçer. Ve o gençliğin suiistimâliyle(kötüye kullanılması ile)gelen hastalıkla hastahanelere ve taşkınlıklarıyla hapishanelere ve kalb ve ruhun gıdasızlık ve vazifesizliğinden neş’et eden sıkıntılarla meyhanelere, sefahethanelere veya mezaristana düşeceklerini bilmek istersen, git hastahanelerden ve hapishanelerden ve meyhanelerden ve kabristandan sor. Elbette, ekseriyetle gençlerin gençliğinin suiistimalinden ve taşkınlıklarından ve gayr-ı meşru keyiflerin cezası olarak gelen tokatlardan eyvahlar ve ağlamalar ve esefler işiteceksin.
Eğer istikamet dairesinde gitse, gençlik gayet şirin ve güzel bir nimet-i İlâhiyedir….."

Rabbim cümlemize ve özellikle gençlerimize :gençliklerini akıl hikmet, iman, Kur'an ve istikmet yolunda ve konumunda kullanabilmek nasip etsin.Amin.Hoşçakalın.

Google+ WhatsApp