Hac ve Kurban Bayramı

Hac ve Kurban Bayramı


Hac    mübarek Kabe’de ve zaman olarak da Hicri   Zilhicce ayında  yapılması gereken farz ibadetlerden  birisidir.   “Fecr Suresi’nde Rabbimiz mealen;

 ”1-Tan yerinin ağarmasına andolsun,2- On geceye andolsun, 3- Çifte ve teke andolsun,4- Geçip giden geceye andolsun.(ki müşrikler azaba uğrayacaklardır). 5-Şüphesiz bunlarda akıl sahibi  bir kimse için üzerine yemin edilmeğe değer bir özellik vardır.”(Diyanet Kur’an Meali ve Tefsiri)Bu surede  Rabbimiz başta “Tanyeri ağarmasına  ve On geceye yemin etmektedir.  Tanyerinin ağarması sabahın  başlangıç anları  ve seher vakti  sükûnet ve duaların makbul olduğu saatlerdir. On geceden maksad Ramazanın son on gecesi veya Muharrem ayının ilk on gecesidir görüşünde olan alimler varsa da,  alimlerin ekserisi  Zilhicce ayının  ilk on gecesi olduğunda ittifak etmişlerdir.   Zilhicce konusundaSevğili Peygamberimiz Hz. Muhammed (ASM) buyurmuşlar ki: ”Allah’a ibadet edilecek günler içinde Zilhiccenin ilk on gününden daha sevimli günler yoktur. O günlerde tutulan her günün orucu bir senelik oruca, her gecesinde kılınan namazlar da Kadir gecesine denktir.”(TirmiziSavm;52.İbn-i Mace…39/Sorularla İslamiyet Veb Sitesi)

Görüldüğü gibi içinde bulunduğumuz şu günler bizim dini hayatımız için ,  ebedi hayatımız için gayet ehemmiyetli  kaçırılmayacak  günlerdir.  Rabbim  hepimize hakkıyla değerlendirmek nasip etsin.

Arefe gününden bir gün önce Tevriye günüdür.  Hac kafilelerinin  Arafata çıkmaya başladıkları  gündür ki Arefe gününün hazırlklarının başladığı gün . Arefe  günü ise hacıların Arafatta Vakfeye durdukları bol bol dua ettikleri  tekbir(Allahu Ekber,Allah en büyüktür, büyükleri küçükleri  herşeyi yaratan ve hükmedendir.) ,tehlil(Lailahe illallah, Allah’tan başka ilah yoktur) ve hamd(Elhamdülillah, ezelden ebede kadar her kimden herkime karşı ne kadar hamd ,şükür teşekkür varsa  ona mahsustur,Hamd ve şükredilmeye layık olan ancak odur.) ettikleri  gündür. “Lebbeyk!” (Buyur Allahım, emrindeyim .) anlamı  taşıyor.Milyonlarca Hacının” Arafat’ta “Allahu Ekber” demeleri Küre-i Arzın(   dünyanın) her tarafındaki Müslümarın “Allahu ekber”demeleri “Rasul-ü Ekrem Aleyhisselatü Vesselamın bin üçyüz sene evvel al ve ashabıyla (sahabeleriyle)  söylediği kelamının bir nevi  aks-ı  sadası(yankılanması) olacaktır.”(Meyve Risalesi,Sekizinci Mesele’nin sonu) Bizlerde Arefe günü bu “Tekbir” (Allahuekber)seslerine  , dünya üstündeki tüm müslümanlar olarak iştirak etmeliyiz. Arefe günü   kabirleri  ziyaret ve Kur’an okumak, istiğfar ve  namaz ile meşgul olmak çok mühimdir. Ayrıca müsaid olan kardeşlerimiz 500 veya bin adet “İhlas Suresi” okumakla tevhidi ilan etmeğe iştirak etmeleri tavsiye edilmiştir.

Kurban Bayramını Yakın akraba eş ve dostlarımızla birlikte  geçirmek, özellikle anne ve baba hayatta iseler..Dargınlıkiara ve kırgınlıklara  Bayram dolayısıyle son verilmelidir. Öncelikle Bayram Namazına iştirak etmek gerektir. Bayramı tatile çevirenler akrabalarını ziyaret etmeyi ve kurban kesme görevini ihmal etmemeye  çalışmalıdırlar.  Telefonla bile olsa irtibatta fayda vardır.  Kurban Bayramımız mübarek olsun.  Hanelerimiz beldelerimiz  ülkemiz ve tüm islam alemi bereketle dolsun. Dünya barışı islamiyetle olsun. İnşaallah. Hoşça kalın.

Google+ WhatsApp