Ünlü Yönetmen Yüksel Aksu, Yaşar Üniversitesi´nde
`Dondurmam Gaymak´ filmiyle yurt içi ve yurt dışında birçok ödül alan ünlü yönetmen ve senarist Yüksel Aksu, Yaşar Üniversitesi öğrencileriyle buluştu. Toplumun her kesimini kucaklayan `Dondurmam Gaym
`Dondurmam Gaymak´ filmiyle yurt içi ve yurt dışında birçok ödül alan ünlü yönetmen ve senarist Yüksel Aksu, Yaşar Üniversitesi öğrencileriyle buluştu. Toplumun her kesimini kucaklayan `Dondurmam Gaymak´ filmiyle Muğla´nın film ve dizi sektörünün aranılan mekanı haline geldiğini anlatan Aksu, İzmir´in de aynı şansı yakalayabileceğini söyledi. Tüm Ege´yi kucaklayacak bir sinema okulu projesi olduğunu da dile getiren Muğla doğumlu yönetmen, geleceğin sinemacılarına önemli tüyolar verdi.
SEKTÖRE İZMİRLİLER HAKİM
Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo-Televizyon ve Sinema Bölümü ile Sanat ve Tasarım Fakültesi Film Tasarımı Bölümü´nün ortaklaşa düzenlediği "CONTACT: Uluslararası Öğrenci Filmleri Festivali´nin" konuğu olan yönetmen Yüksel Aksu, öğrencilerle söyleşi gerçekleştirdi. İstanbul dizi ve sinema piyasasının neredeyse çoğunluğunu İzmirlilerin oluşturduğuna dikkat çeken Aksu, bunun tesadüf olmadığını söyledi. Gençlerin İzmir´de iyi bir üniversite eğitimden geçtiğini belirten yönetmen, "İzmir´den İstanbul´a geldiğimde cebimde yol param bile yoktu. Yalnızca bir sırt çantasıyla geldim. Ancak kuramsal olarak çok donanımlı gittim. İzmir, çeşitli kültürel değerlere sahip bir kent. Geleceğin sinemacı adayları olarak bunun avantajlarını mutlaka kullanın. Bu sektörde 24 saat okuyup, 24 saat gözlemleyip 24 saat de çalışmak var. Ama tüm bunlara sabır gösterdiğinizde de başarıya ulaşmak var" dedi.
EGE´DEN KOPAMIYORUM
"Hep aynı kente varacaksın" diyen dünyaca ünlü şair Constantino Kavafis´in şiirlerinde aktardığı gibi yaşadığı coğrafyadan kopamadığını ve buradan beslendiğini belirten Yüksel Aksu, sinemaya bakış açısını ve projelerini şöyle dile getirdi:
"Doğdunuz coğrafya ana rahmine benzer. Buradan kopmanız çok zordur. İzmir´den çıkacak bir yönetmenin Söke ovasının tarihini okuması, Aydın´dan geçerken Dido Sotiriyu´nun romanlarını düşünmesi, İyonya kültürünü bilmesi çok önemli. Ben de Cevat Şakir Kabaağaçlı´nın edebiyatta yaptığını, Nail Çakırhan´ın mimaride yaptığı yerel hareketi sinemada yapmak istiyorum. Ege Bölgesi için bir sinema okulu projem var. Burada yetişecek olan sinemacı adayları bir çoban eşliğinde keçi gütme dersi de, keçinin nasıl kameraya alındığını anlatan teorik dersler de alacak. Derslikler de bir yörük obası şeklinde dizayn edilecek. İlki Akyaka´da kurulacak. Bölge için bir sinema ekolü yaratılacak. Böylece sinema için İstanbul dışında da bir üretim merkezinin temelleri atılabilecek. İzmir´de bu işte öncü olabilir. Ancak İzmir´de bir organizasyon eksikliği var. Üretken insanlar genellikle İstanbul´a kaçıyor."
KENDİLERİ OLDULAR, BAŞARDILAR
"Dondurmam Gaymak" filminin başarısını da değerlendiren yönetmen Aksu, "Bu film, bir fantezi müziğinden ziyade bir türkü oldu. Bu yüzden toplumun her kesiminden beğeni aldı. Filmde oyun yönetimi anlamında bir dahilik yoktu aslında. Çünkü oyuncular ne Hamlet´i ne de Othello´yu oynadılar. Onlar yalnızca kendileri oldular; ben de karakterleri uygun karelere yerleştirdim. Bu filmden sonra Muğla´ya bir hücum olacağını biliyordum ve öyle de oldu. Şu anda sinema sektörü açısından Muğla´nın şansı İzmir´den daha yüksek görünüyor. Çünkü Bodrum, Muğla´nın arka bahçesi. İzmir´de de bu iş bir yerel politika haline dönüşürse, İzmir doğal plato olarak görünürse şansı daha da artacaktır" dedi.
(KE)
29.10.2014 16:37:05 TSI