BAKAN MEHMET ÖZHASEKİ:  “BİR AN ÖNCE KENTSEL DÖNÜŞÜM YAPMALIYIZ”

BAKAN MEHMET ÖZHASEKİ: “BİR AN ÖNCE KENTSEL DÖNÜŞÜM YAPMALIYIZ”

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, kentsel dönüşüm çalışmalarının hızlandırılması gerektiğini belirterek, “Bizim bir an önce kentsel dönüşüm yapmamız lazım. Bir an önce sağlıklı konutlarımıza çıkmamız lazım. Bir an önce o yapı stoğumuzu yenilememiz lazım. Bunu bir an önce yaparsak emniyetli bir vaziyette evlerimizde otururuz.” dedi.

Kayseri TOKİ 572 Konutluk Oruçreis Kentsel Dönüşüm Projesi Anahtar Teslim Töreni’ne katılan Bakan Mehmet Özhaseki, gelecek olan depremlere karşın hazırlıkların yapılması ve kentsel dönüşüm çalışmalarının hızlandırılması gerektiğini belirtti.

Belediye Başkanlığı döneminde Kayseri’de 50’ye yakın mahallede yaptıkları kentsel dönüşüm çalışmaları sonucunda Kahramanmaraş depremini kayıpsız atlattıklarını dile getiren Özhaseki, “Biz bulduğumuz formüllerle 50’ye yakın mahallemizi dönüştürdük. Arkadaşlar eğer bu çalışmalar olmasaydı Kahramanmaraş depreminde bile bizim burada herhalde epeyce bir can kaybımız olurdu. Çok şükür o yenileşme, o dönüşüm, o yeni yasalara uygun şekilde statik hesapların yapılıp, sağlam konutların yapılmış olması birçok beladan, kazadan kurtardı.” dedi.

 

“YAPI STOĞUMUZU YENİLEMEMİZ LAZIM”

Türkiye’nin deprem gerçeğinden söz eden Bakan Özhaseki,“Türkiye bir deprem ülkesidir. Neredeyse bir veya iki senede bir mutlaka bir deprem oluyor, 6-7 şiddetinde. Ölen insan sayımız 130 bin. Bu işin mali hasarı 100 milyarlarca dolar. O kadar da büyük bir bela var karşınızda. Böyle olunca bizim bir an önce kentsel dönüşüm yapmamız lazım. Bir an önce sağlıklı konutlarımıza çıkmamız lazım. Bir an önce o yapı stoğumuzu yenilememiz lazım. Bunu bir an önce yaparsak emniyetli bir vaziyette evlerimizde otururuz.” ifadelerini kullandı.

 

“HAZIRLIĞIMIZI YAPMALIYIZ”

Son depremden yaklaşık 14 milyon insanın etkilendiğini ve 850 bin bağımsız birimin yıkıldığını hatırlatan Özhaseki, “Kayseri Kahramanmaraş'a gitti. Melikgazi'miz, Kocasinan'ımız, Talas'ımız, Hacılar en yakın yerdeydi. Elazığ’da, Malatya'daydı. Akdeniz bölgesindeki belediyelerimizi Hatay'a gönderdik. Şu partili bu partili demeden sabaha kadar onların hizmetlerini gördük.  Bütün millet ayaktaydık, Bu milletin evladı olarak bizler gelecek olan depremlere karşı elimizden ne geliyorsa yapmamız lazım. Hazırlığımızı yapmamız lazım. Bu kentsel dönüşümleri hızlandırmamız lazım.” diye konuştu.

TOKİ konutlarının modern ve güvenli altyapıya sahip olduğunu dile getiren Bakan Özhaseki, “Bakın bu konutlarda 8.5-9’a kadar şiddetli bir deprem olduğunda rahatça evinizde durun, kendinizi dışarı atmayın lütfen. Ama öbür eski yapılanlarla ilgili tabii ki kimseye bir şey diyemem. O yüzden bizim bir an önce bu şekilde de kentsel dönüşümleri Türkiye'de hazırlamamız ve bitirmemiz icap ediyor.” İfadelerini kullandı.Özhaseki daha sonra TOKİ’nin yaptığı 572 konutun tesliminde, “Kardeşlerim evlerinize güvenle oturun. Hayırlı oturun. Eviniz huzur evi olsun, cennet evi olsun inşallah.” diyerek anahtarlarını teslim etti.

Bakan Özhaseki, anahtar teslim töreninden sonra, vatandaşlarla beraber güvenli ve modern yöntemlerle inşa edilen TOKİ konutlarını gezerek, ev ziyaretinde bulundu. Yuvalarına kavuşan ev halkıyla sohbet eden Bakan Özhaseki, vatandaşların mutluluğunu paylaştı.

Google+ WhatsApp