Uyuşturucu İle Mücadele Bakanlar Toplantısı

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, uyuşturucu ile mücadele kapsamında görev alacak narkotimlere ilişkin "Şimdiden narkotimlerin emniyet teşkilatımız içerisinde polis mesleğinden gelen kişiler tarafında

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, uyuşturucu ile mücadele kapsamında görev alacak narkotimlere ilişkin "Şimdiden narkotimlerin emniyet teşkilatımız içerisinde polis mesleğinden gelen kişiler tarafından yürütülebileceğini söyleyebilirim" dedi.
Başbakan Yardımcısı Arınç, Başbakanlık Yeni Bina´da, Uyuşturucu ile Mücadele Bakanlar Toplantısında gazetecilerin sorularını cevapladı.
Bir gazetecinin, uyuşturucu ile mücadele kapsamında erken uyarı konulu çalıştay ile ilgili sorduğu soruya Arınç, "Çalıştay konuları bizim önümüzde 17 tane. Bunlardan birisinden bahsediyorsunuz önemli bir konu. Erken uyarı konusu önce bir bilinçlendirme konusudur. Özellikle okullar gençlerin bulunduğu yerlere çok yaklaşan bazı kişiler farklı yöntemlerle bunlar kantinde de olabiliyor,belki internet kafede de olabiliyor. Belki servis araçlarında da olabiliyor. Buralarda görev almış görünen insanların çok ucuza 5-20 lira arasında bonzai benzeri ama çok küçültülerek bir defa da belki altın vuruşlarla hayatı söndürebilecek kötü işler oluyor" diye konuştu.

"155 GİBİ, 148 GİBİ, 177 GİBİ BİR DANIŞMA HATTINI ÜCRETSİZ DEVREYE SOKACAĞIZ"
Çocukların bunu bir defa denemek için bunda bir tehlike görmemesi veya herhangi bir özenti sebebiyle veya arkadaşının desteğiyle bu işe girmiş olduğunu tahmin ettiklerini bildiren Arınç, "Özellikle bu konuyu çok iyi yürüttüğüne inandığım Bursa Emniyet Müdürlüğü ve Bursa Valiliğinin bana verdiği raporlarda ve birifinglerde çok enteresan bir şekilde bu uyuşturucu çok genç yaştakilere 15 ile 25 arası. Gençlerin bazen kamu spotlarıyla bazen okullardaki eğitimlerle, bazen narkotimlerin desteğiyle ama biz bunu sonuçlandırabilirdik. Şuura da belki çok daha ilginç fikirler gelebilir. Erken uyarı sistemini nasıl pratik hale getirebiliriz diye bunu kesinleştireceğiz. 155 gibi, 148 gibi, 177 gibi bir danışma hattını ücretsiz devreye sokacağız. Bunlardan gelecek ihbarları veya şikayetleri veya talepleri değerlendirmek suretiyle, annelere babalara düşen görevler var. Velilere öğretmenlere düşen görevler var. Biz bu eylem planımız içerisinde bir farkındalık oluşturmak istiyoruz. Burada en pratik yolu nasıl bulabilirsek onu uygulamaya çalışacağız. Bu danışma hattının pek çok konuda çok faydalı olduğunu biliyoruz. Bunun biran evvel bütün illerimize kurulabilir hale gelmesini de temin edeceğiz" ifadelerini kullandı.

"BU TİMLER POLİS EMNİYET GÖREVLİSİ OLACAKTIR, SİVİL OLACAĞINI DÜŞÜNMÜYORUZ"
Uyuşturucu ile mücadele kapsamında görevlendirilecek narkotimlerin nasıl çalışacağı sorusuna Başbakan Yardımcısı Arınç, bu konunun görüşüldüğünü ve 5-6 yıl önce çoğalan kapkaççılık ve yankesicilik için faydalı olduğunu düşündüğü güven timleri ve huzur timlerine değinerek, şunları söyledi:
"Kestane satıcısı tipinde bir polisi veya bir ayakkabı boyacısı bu belli tipleri kontrol altına alabilecek bulunduğu mekanlarda İstiklal Caddesi´nde veya herhangi bir yerde özellikle kadınları veya orta yaşları hedef alan bu insanlara karşı birbirleriyle irtibatı çok iyi kurulmuş huzur timleri görev almıştı. Ama bizim planlamamızda narkotimler, narkotik üzerinde bilgi sahibi olan iyi yetiştirilmiş çünkü bütçemize koyacağımız ödeneklerin bir kısmıyla ayrıca eğitim verilecektir. Bu timler polis emniyet görevlisi olacaktır. Sivil olacağını düşünmüyoruz. Belli bir kıyafet içinde olacaklardır. Kimlikleri önceden belli olacaklar. Belki üzerinde TEM yazan veya KOM yazan yelekler giymiş. Böyle olduğu takdirde belki caydırıcılık noktasında bir eksiğimiz olabilir. Bunları görenlerin o taraflara yaklaşmaması şeklinde. Asıl amacımız suçun işlenmesini önlemektir. Satıcıların kontrol ve takibidir ve uyuşturucu naklinde belli kişilerin belli ölçüler içerisinde enterne edilmesidir yani hedefe varmadan yakalanmış olmasıdır. Narkotimlerin hatta göreve başlamasını Sayın Başbakanımızın da içinde bulunacağını ayrıca bir gösteriyle de sunmak istiyoruz. Mobil olacaklardır. Hareketli olacaklardır. Birbiriyle irtibatları olacaktır. Bir taraftan emniyetle, bir taraftan Sağlık Bakanlığımızın bünyesindeki çalışma gruplarıyla irtibatlı olacaktır. Şimdiden narkotimlerin emniyet teşkilatımız içerisinde polis mesleğinden gelen kişiler tarafından yürütülebileceğini söyleyebilirim."

"BİR ÖZEL GÜVENLİK GÖREVLİSİ GİBİ DÜŞÜNMÜYORUZ, MOBİL OLACAKLAR"
Narkotimler için pilot illerin belirlenip belirlenmediği sorusuna Arınç, "Okulun önünde nöbet tutmayacak bunlar. Bir özel güvenlik görevlisi gibi düşünmüyoruz. Mobil olacaklarını söylemiştim. Okul önleri çocuklarımızın korunması açısından birinci öncelikli yerlerdir. Çünkü maalesef istatistikler sigaraya başlama yaşının alabildiğine düştüğünü, alkole başlama yaşının olabildiğine düştüğünü, uyuşturucu eskiden çok daha büyüt bir tehlikeydi. Toplumun milyonda biri ilgi duyuyordu. O konuda da bir artış olduğunu söylemeliyim acıyla ve üzüntüyle. Bunları önleme konusunda acele etmemiz lazım. Birinci planı almamız lazım. Acil bir eylem planını uygulamamız lazım. Maalesef gençler arasında bunun yaygınlaşıyor olması önemlidir. Gençleri hedef alan uyuşturucu tacirlerinin de herhalde hedeflerinde ne olduğunu büyük bir üzüntüyle görüyoruz. Narkotimlerin elbet aklımızda bazı iller öncelik sebebiyle bulunuyor ama bunları netleştirdiğimizde bilmenizde fayda olacaktır. Narkotimlerin göreve başladığı günü Sayın Başbakanımız çok önemsediği için belki Şuura toplantısında yapacağı konuşmada ifade edebilir. Okul önlerinde sürekli duran bir emniyet görevlisi gibi düşünmeyiniz. Başka timler Türkiye´de ne yapıyorsa, bunlar bilinçli olarak iyi yetişmiş iyi eğitim almış ve müessir olacak caydırıcı olacak bir çalışmayı yapacaklardır" şeklinde konuştu.
Bir gazetecinin Arınç´a uyuşturucu ile mücadele de Bursa´dan neden bahsettiğini sorması üzerine "Bu mücadelede Bursa ismi çok geçti. Bonzai yazın karşısında tuşlarsanız bir yere girerseniz hep Bursa çıkacaktır. Hoş bir şey değil. Bundan dolayı iftihar ediyor değiliz üzüntü verici. Bun eminim ki başka illerimizde de bu illetten şikâyet en az Bursa kadardır. Orada Valimizin, Emniyet Müdürümüzün özel çalışmaları da oluyor. Ne kadar önleyebiliyoruz. Ne kadar asgariye indirebiliyoruz herhalde sevinilecek düzeyde ama bitmedi. Bitmesi de mümkün değil. Minimize edecek bir çalışma yapmamız lazım. Türkiye´nin başka yerlerinde mücadele yürütülüyor. Oradan örnekleri de bu çalışmaların içerisine koyacağız" dedi.
(PLN-ÖK-Y)

21.10.2014 16:26:33 TSI

Google+ WhatsApp