TARIM BAKANLIĞI, MHP’Lİ ÖZDEMİR’İN SORUSUNU YANITLADI

TARIM BAKANLIĞI, MHP’Lİ ÖZDEMİR’İN SORUSUNU YANITLADI

Tarım ve Orman Bakanlığı, Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Kayseri Milletvekili İsmail Özdemir’in Kayseri’de aktif bulunan balık üretim tesislerine ilişkin verdiği yazılı soru önergesini yanıtladı. Bakanlık, Özdemir’e Kayseri’de üretim faaliyetine devam eden 35 adet su ürünleri yetiştiricilik tesisinin olduğunu ve toplam olarak yıllık 19 bin 105 ton proje kapasiteleri bulunduğu yanıtını verdi.

Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Kayseri Milletvekili İsmail Özdemir, Kayserinin sorun ve talepleri ile ilgili çalışmalarını hız kesmeden sürdürüyor. MHP’li Özdemir’in geçtiğimiz ay Tarım ve Orman Bakanlığı’na Kayseri’de aktif bulunan balık üretim tesislerine ilişkin verdiği yazılı soru önergesi yanıtlandı. Bakanlık Kayseri’de 18 adet Pınarbaşı’nda, 15 adet Kocasinan’da ve 2 adette Bünyan’da olmak üzere toplamda 35 adet su ürünleri yetiştiricilik tesisinin olduğunu belirtti. Bakanlık tarafından bu tesislerin toplamda yıllık 19 bin 105 ton proje kapasitesinin olduğu belirtilen yanıt şöyle;

 

“Kayseri ilinde, üretim faaliyetine devam eden 35 adet su ürünleri yetiştiricilik tesisi bulunmaktadır.

 

Su ürünleri yetiştiricilik tesislerinden 18 adet tesis Pınarbaşı ilçesi, 15 adet tesis Kocasinan ilçesi ve 2 adet tesis de Bünyan ilçesi sınırlarında bulunmaktadır.

 

Kayseri ilinde bulunan balık üretim çiftliklerden 11 tesiste yıllık 10.000 ton proje kapasiteli Türk somonu ve gökkuşağı alabalığı, 22 tesiste yıllık 9.104 ton proje kapasiteli gökkuşağı alabalığı ve 2 tesiste yıllık 1 ton kapasiteli tıbbi sülük yetiştiriciliği yapılmakta olup toplam olarak yıllık 19.105 ton proje kapasiteleri bulunmaktadır. 1380 sayılı Su Ürünleri Kanunu ve buna bağlı olarak çıkarılan mevzuat hükümlerine göre yetiştiricilik tesisleri, proje kapasitelerine göre, su ürünleri konusunda eğitim veren en az 4 yıllık fakülte mezunu veya su ürünleri yetiştiriciliği konusunda kamuda en az 5 (beş) yıl görev yapmış teknik eleman istihdam edilmesi gerekmekte olup proje kapasitesine göre 100-500 ton/yıl için en az 1 teknik eleman, 501-1.000 ton/yıl en az 2 teknik eleman, 1.001 ton/yıl ve üzeri tesislerde en az 3 teknik eleman istihdam edilmesi zorunludur.

 

Bu mevzuat hükümlerine göre; Kayseri ilinde aktif durumda üretim faaliyetine devam eden 35 adet su ürünleri yetiştiricilik tesisi için 42 teknik personelin istihdam edilmesi zorunludur. Su ürünleri yetiştiriciliği 2003 yılında ilk kez destekleme kapsamına alınmış olup yıllık 50 ton ve üzeri alabalık üretimi yapan yetiştiricilerin onaylı proje kapasitelerinin 350 ton/yıllık kısmına 1 TL/kg, yıllık 50 ton ve altında alabalık üretimi yapan yetiştiricilere 1,50 TL/kg, tıbbi sülük yetiştiriciliğinde ise 3TL/kg destekleme ödemesi yapılmaktadır.

 

2023 yılından bugüne kadar Kayseri ilinde su ürünleri yetiştiriciliği yapan üreticilere toplam 70.848.116 TL destekleme ödemesi yapılmıştır.

 

Kırsal kalkınma destekleri kapsamında "Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımların Desteklenmesi Hakkında Tebliğ (Tebliğ No:2023/51)" kapsamında su ürünleri üretim tesisi kurmak ve su ürünleri işleme-paketleme tesis yatırımları için destekleme verilmektedir. Tarım ve balıkçılık ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanmasıyla ilgili fiziki varlıklara yönelik yatırımların desteklenmesi konusunda IPARD-3 kapsamında %50 hibe desteği sağlanmaktadır. Ayrıca yine istenen şartları sağlayan müteşebbislere "T.C. Ziraat Bankası A.Ş. ve Tarım Kredi Kooperatiflerince Tarımsal Üretime Dair Düşük Faizli Yatırım ve İşletme Kredisi kullandırılmaktadır.”

 

MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Kayseri Milletvekili İsmail Özdemir’in verdiği yazılı soru önergesi ise şöyle;

 

1. Kayseri'deki ilinde aktif durumda olan balık üretim çiftliklerinin sayısı kaçtır?

 

2. Bu çiftlikler Kayseri'nin hangi ilçelerinde bulunmaktadır?

 

3. Kayseri ilinde bulunan balık üretim çiftliklerinde yapılan üretimin ekonomik büyüklüğü ne kadardır?

 

4. Aynı çiftliklerde toplam kaç kişiye istihdam sağlanmaktadır?

 

5. Kayseri'de su ürünleri üretimi için verilen destek ve teşviklerin kapsamı nedir? Konuyla ilgili bakanlığınızın Kayseri ye özel bir çalışması var mıdır?

Google+ WhatsApp