Sekmen: "kent Dokusu Ve Kültürel Mirası Koruyacağım"
Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, kurumun ev sahipliğinde düzenlenen Tarihi Kentler Birliği Doğu Anadolu Bölge Toplantısı´nda yaptığı konuşmada, şehirde gerçekleştirilecek olan kentse
Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, kurumun ev sahipliğinde düzenlenen Tarihi Kentler Birliği Doğu Anadolu Bölge Toplantısı´nda yaptığı konuşmada, şehirde gerçekleştirilecek olan kentsel dönüşüm projelerinde şehir dokusu ve kültürel mirası koruyacağını ifade etti.
Xanadu Snow White Oteli´nde düzenlenen toplantıya İçişleri Bakanı Efkan Ala, Erzurum Valisi Dr. Ahmet Altıparmak, AK Parti Erzurum Milletvekilleri Fazilet Dağcı Çığlık, Dr. Cengiz Yavilioğlu ve Adnan Yılmaz, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, AK Parti Erzurum İl Başkanı Fatih Yeşilyurt, bölge illerin vali ve belediye başkanları, Tarihi Kentler Birliği Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı ve Tarihi Kentler Birliği Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Erzurum Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ali Rıza Kiremitci, Genel Sekreter Yardımcıları Selami Keskin ve Ünsal Kıraç ile diğer yetkililer katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Başkan Mehmet Sekmen, Tarihi Kentler Birliği´nin önemine vurgu yaptı. Sekmen, şöyle dedi: "Ülkemizde kültürel miras bilinci ve tarihi değerlerin korunmasına yönelik örnek hizmetlerde bulunan Tarihi Kentler Birliği, yurt sathında düzenlediği buluşma ve organizasyonlarla son 14 yılda tarihin bize ne denli önemli olduğunu anlattı. Kent dokuları ve kültürel mirasın korunması amacıyla teori ve uygulamayı bir arada yürüten bu büyük camianın da katkısıyla tarihi kaynakların korunmasına yönelik devlet ve sivil inisiyatifin ortak başarı hikayesine hep birlikte tanık olduk. Aydın, entellektüel ve akademik ruhun muhteşem fikir ve öngörüsü, mahalli idarelerin yöneticileri olan bizlere her daim ilham kaynağı oldu. Gelişen, değişen ve büyüyen Türkiye´de üstlendiğimiz misyonun temel doktirinleri arasında tarihsel çevreyi koruma ve yaşatma çabası bulunmaktadır."
ERZURUM´DA KUDEB KURULDU
Başkan Sekmen, Büyükşehir´de KUDEB biriminin kurulduğunu belirtti. Sekmen, sözlerini şöyle sürdürdü: "Şehrimizin tarihi kaynak ve kimliğini koruma noktasında son 6 ayda çalışmalarımızda hızlı bir ivme kat ettik. Bu çalışmalar içerisinde kısa adı KUDEB olan Koruma Uygulama ve Denetim Şube Müdürlüğü´nü kurduk. Şehir envanterini çıkardık. Taş ve ahşap atölyelerini kurarak burada yapacağımız restorasyon çalışmalarımızdan kendi kaynaklarımızdan istifade etme yoluna gittik. Kent tarihinin gün yüzüne çıkması amacıyla büyük bir titizlikle yürütülen Kültür Yolu Projemiz, medeniyetlere ev sahipliği yapan şehrimizin beton ve taşlar ardında kalan kültür mirasını ortaya çıkaracak en önemli projeler arasındadır. Şuan kamulaştırma ve yıkım çalışmaları devam eden projenin hayata geçmesiyle taş duvarlar arasında olan saklı tarih yüzyıllar sonra bütün görkemiyle vücut bulacaktır. 3 etap halinde yürütülen bu proje sayesinde Erzurum, Cazibe Merkezi olacak ve Cumhuriyet Caddesi´nden bakıldığında tarihe tanıklık eden Erzurum Kalesi ve çevresi bütün ihtişamıyla kent estetiğiyle bütünleşecektir."
"BİLİM ADAMI SÖZEN´İ REHBER OLARAK GÖRDÜM"
Sekmen, Erzurum´un yaşatılması ve korunması gereken önemli tarihi eserlere sahip olduğuna dikkati çekti. Sekmen, şöyle devam etti: "Erzurum gibi kadim bir şehrimizde yaşatılması ve korunması gereken önemli eserlere sahibiz. Biz bir yandan tarihi korurken bir yandan da yeni gelişmeyi modern ve yasal bir şekilde devam ettirmemizde büyük önem görüyoruz. Türkiye´de son 10 yılda yeni yapılaşmanın yasal olmasında önemli adımlar atıldı. Göreve gelir gelmez şehrimizdeki olumsuz ve kaçak yapılaşmayı durdurduk. Son zamanlarda dikey değil yatay yapılaşmanın önemli olduğunu devlet büyüklerimiz sürekli ifade ediyor. Şehrin güzelleşmesine katkıda bulundukları için Bakanlarımız, Valimiz ve meclis üyelerimize teşekkür ediyorum. Ben çalışmalarımda Tarihi Kentler Birliği´ni örnek aldım, Tarihi Kentler Birliği Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen´i her zaman rehber olarak gördüm."
"ERZURUM; TARİHİN KESİŞME NOKTASIDIR"
Tarihi Kentler Birliği Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen de, Dadaşlar diyarının
bir değişim hareketi içerisinde olduğunu kaydetti. Prof. Dr. Sözen, şöyle konuştu:
"Erzurum değişim hareketi içerisinde... Tarihi değerlerimizi her ölçekte; insan için, çocukların yarın kimlikli bir ortamda olduğunu görmek için korumamız gerekir. Bir ulus kendi varlık nedenini koruyamıyorsa diğer ulusların tutsağı olur. Doğrularla büyütülmüş örnekler olmadıkça bu da bir sisteme bağlanmadıkça yarın süreklilikten konuşmak mümkün olamaz. Süreklilik sözcüğü yerel yönetimlerin olmazsa olmazıdır. Erzurum; Doğu Anadolu´da tarihin bütün kesişme yollarıdır. İpekyolu, ticaret yolu, kuzeyi güneye, doğuyu batıya, Asya´yı Avrupa´ya bağlayan bir kesişme noktasıdır. Yapılacak şey başlamıştır. Atölyeler kurulmuştur, çalışmalar başlamıştır. Taş ve bütün zanaat erbabının çalışacağı bir restorasyonun altyapısı oluşturuluyor. Türkiye´nin gözünü Erzurum´un üzerinden hiçbir zaman eksik etmeyeceğiz."
"ERZURUM, MEŞALE BİR ŞEHİR..."
Tarihi Kentler Birliği Başkanı ve Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz da, kentin tarihsel önemine vurgu yaptı. Başkan Yılmaz, "Erzurum meşale bir şehir, Sivas ta bir meşale şehirdir. Kurtuluş mücadelesinin bütün stratejik hazırlıklarının bu kentte yapılmış olması Erzurum´un kadim bir şehri olması için yetiyor. Urartu, Bizans, Anadolu Selçuklu ve Osmanlı uygarlıklarının her birinin adeta inci tanesi gibi hatıraları olan bu şehirde biz bugüne kadar ne hizmet yapmışsak borcumuzu ödemiş sayılmayız" diye konuştu. Erzurum Valisi Dr. Ahmet Altıparmak da, kent mimarisinin altını çizdi. Vali Altıparmak, "Kent mimarisinin üzerinde çok çok durmamız gerekir. Yeni oluşan şehirlerde kentsel dönüşümü fırsat bilerek özellikle hava koridorlarının önünü açmak zorundayız. Yeni şehirlerimizde çevreciliği geliştirmemiz lazım. Bir kılıcın fethettiğini bir kılıç yok eder ama bir medeniyetin fethettiğini hiç kimse yok edemez" şeklinde konuştu. AK Parti Erzurum Milletvekili Fazilet Dağcı Çığlık da, Kültür Yolu Projesi´nin kent için önemli olduğunu bildirdi. Parlamenter Çığlık, "Şehrimizi planlarken Kültür Yolu Projesi´ni nasıl hayata geçirebileceğimizi sürekli düşünüyoruz. Başkent´te, şehrimizi nasıl cazibe merkezi haline getirebiliriz, bunun üzerinde duruyoruz. Kültür Yolu Projesi, Dadaşların kadim kültürünü gün yüzüne çıkaracak önemli bir projedir" dedi.
"TARİHİN DİLİNİ ANLAYAN MİLLETİN EVLATLARIYIZ"
İçişleri Bakanı Efkan Ala da, Anadolu insanının tarihin dilini anlayan şanlı milletin evlatları olduğunu vurguladı. Bakan Ala, "Öyle şehirler vardır ki, kendisinden bahsetmeden o coğrafyadan bahsedemezsiniz. O coğrafyanın tarihini anlatamazsınız. Öyle şehirler vardır ki, caddelerinde, sokaklarında dolaşırken, tarihi eserler, o köşe taşları, o nakışlar, o işlemeler sizlerle konuşur. Sizlere tarihten anekdotlar anlatır. Biz tarihin ve onun eserlerinin dilinden anlayan onu inşa eden bir milletin evlatlarıyız" diye konuştu. "Türkiye, doğudan batıya, kuzeyden güneye tarihinin yeniden farkına varmıştır, gurur duymuştur. Yıllarca okullarımızda bile görmemezlikten gelinen, zaman zaman itelenen, gizlenen, zaman zaman kötülenen tarihinin ihtişamıyla karşılaşmıştır" diyen Ala, şu değerlendirmeyi yaptı: "Bir kenti sonradan inşa edebilirsiniz. 2 bin yıllık şehir inşa etmek için 2 bin yıl gerekir. 500 yıllık bir çınar, topraktan ne almışsa havadan, sudan ne almışsa ´Onların hepsini birden verelim de olsun´ diyemezsiniz. Bize ait olmayan bir şeyi, bütün insanlığa ait olan tarihi değerleri bütün birikimimizi ortaya koyarak onları korumak zorundayız. Tarih çok savaşlar gördü ve bize anlatıldığı şekilde tarih savaşlardan ibaretmiş gibi anlatıldı. Keşke okullarımızda, medeniyetimizin insanlığa hediye ettiği paha biçilemez değerler anlatılsaydı. Geç kaldık ve geç kalındı ama artık geç kalmayalım. Anlatalım, öğretelim ve öğrenelim. Son yıllarda bütün kamu bürokrasinin yöneticileriyle gönüllüleriyle milletvekillerimizle hocalarımızla belediye başkanlarımızla büyük bir memnuniyetle görüyoruz ki, bir savaş daha başlatılmış. O da tarihi kurtarma savaşı... Bu nedenle ümitliyim, hüznümden çok ümidim var. Allah´a şükür bütün eserlerimiz tarumar olmadan bunun farkına vardık. Maazallah birçok konuda olduğu gibi bu konuda da geç kalabilirdik ve bunun da asla telafisi olmazdı." Konuşmaların ardından Başkan Sekmen, Bakan Ala ve diğer yetkililere çeşitli hediyeler takdim etti. Doğu Anadolu Bölge Toplantısı, sunum, değerlendirme ve kent gezisiyle sona erdi.
(AA-AA-Y)
26.10.2014 08:56:01 TSI