MGK sonrası açıklama
Kritik MGK toplantısı sonrasında yapılan açıklamada: "Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde mukim vatandaşlarımıza yönelik baskı ve şiddet uygulayan bölücü terör örgütüyle mücadeleye terör sona erdirilinceye kadar kararlılıkla devam edileceği, terörle mücadeleden bölgede yaşayan vatandaşlarımızın olumsuz etkilenmesine müsaade edilmeyeceği vurgulanmıştır" denildi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yapılan Milli Güvenlik Kurulu (MGK) Toplantısı sona erdi. Toplantının ardından yayımlanan bildiride, “Rusya’nın Suriye’deki rejimle birlikte bölgede yürüttüğü faaliyetler ile bu faaliyetlerin yol açtığı mülteci konusu dahil tüm insani meseleler hakkında kurul bilgilendirilmiştir. Rusya’nın ülkemizin meşru tutumuna karşı gösterdiği kabul edilemez tavır değerlendirilmiş, bu durum karşısında Türkiye’nin aldığı ve alacağı tedbirler ayrıntılı olarak görüşülmüştür” denildi.
Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yapılan MGK Toplantısı sona erdi. Toplantının ardından yayımlanan bildiride şunlar kaydedildi:
"1- Vatandaşlarımızın huzur ve güvenliği ile kamu düzeninin sağlanmasına müteallik hususlar görüşülmüş; milli güvenliğimize yönelik iç ve dış tehditler kapsamlı bir şekilde değerlendirilmiştir. Paralel devlet yapılanmasıyla yurt içinde ve yurt dışında sürdürülmekte olan mücadelenin kararlılıkla devam ettirileceği teyit edilmiştir. Ülke genelinde kamu düzenini bozmak amacıyla terör saldırıları ve provokatif eylemler gerçekleştiren, bilhassa Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde mukim vatandaşlarımıza yönelik baskı ve şiddet uygulayan bölücü terör örgütüyle mücadeleye terör sona erdirilinceye kadar kararlılıkla devam edileceği, terörle mücadeleden bölgede yaşayan vatandaşlarımızın olumsuz etkilenmesine müsaade edilmeyeceği vurgulanmıştır. Dini, mezhebi, etnik kavram ve hassasiyetleri istismar eden tüm terör örgütleri ve bunlara destek veren odaklarla bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da 'hukukun üstünlüğü ilkesi' çerçevesinde ayrım gözetilmeksizin mücadeleye devam edileceği belirtilmiştir.
2- Suriye’de yaşanan ihtilafa dair son gelişmeler ve Suriye kaynaklı tehditlerin gerek ülkemizin, gerekse bölgenin güvenlik ve istikrarına etkileri, önümüzdeki dönemde alınabilecek tedbirler ile müttefiklerimiz ve uluslararası toplumla iş birliğimiz gözden geçirilmiştir. Beşeri değerlere başta İslam olmak üzere tüm inançlara ve insanlığın ortak mirasına karşı suç işleyen DEAŞ terör örgütüyle mücadelenin, bölge ülkeleri ve uluslararası toplumla iş birliği içerisinde sürdürülmesinin önemine dikkat çekilmiştir. Irak’ta yaşanan son gelişmeler, bölge güvenliği açısından gözden geçirilmiş, Irak’ın toprak bütünlüğünü ve egemenliğini tehdit eden DEAŞ ve benzeri terör örgütlerine karşı ırak halkının yanında olduğumuz teyit edilmiştir.
3- Rusya’nın Suriye’deki rejimle birlikte bölgede yürüttüğü faaliyetler ile bu faaliyetlerin yol açtığı mülteci konusu dahil tüm insani meseleler hakkında kurul bilgilendirilmiştir. Rusya’nın ülkemizin meşru tutumuna karşı gösterdiği kabul edilemez tavır değerlendirilmiş, bu durum karşısında Türkiye’nin aldığı ve alacağı tedbirler ayrıntılı olarak görüşülmüştür.
4- Bayırbucak bölgesinde yaşayanlar dahil, Türkmenlerin durumu ele alınmış, sınırlarımızın dışında bulunan soydaş ve akraba topluluklar ile ılımlı muhaliflerin yaşadığı sorunlar karşısında duyarsız kalınmayacağı ifade edilmiştir.
5- Kıbrıs’ta müzakere sürecinde yaşanan son gelişmeler, bölge güvenliği ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin hak ve menfaatlerinin korunması çerçevesinde ele alınmıştır.
6- Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerinde son dönemde meydana gelen olumlu gelişmeler ve üyelik sürecimizin yeniden canlanmış olmasından duyulan memnuniyet dile getirilmiştir.
7- Libya ve Yemen’de istikrarın tesis edilmesine yönelik süreçler ile Orta Doğu ve Kuzey Afrika’daki gelişmeler hakkında Kurul’a bilgi sunulmuştur."