“Kudüs’e Sırtımızı Dönmemiz, Kendimizi İnkâr Etmemiz Demektir”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sivas’ta yapımı tamamlanan hizmet ve tesislerin toplu açılış törenine katıldı. Sivas Yeni Kapalı Spor Salonunda gerçekleşen törende, Cumhurbaşkanı Erdoğan bir konuşma yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Sivas’ta toplu açılış töreninde yaptığı konuşmada, ABD'nin Kudüs kararının bölgede barışa ve huzura yönelik bir kışkırtma olduğunu belirterek, “Kudüs bizim ilk kıblemiz, Peygamberimizin Miraç’a çıktığı kutsal mekân, ecdadımız Yavuz Sultan Selim’in bize emanetidir” dedi.

Sözlerine, Büyük Birlik Partisi'nin kurucusu ve ilk genel başkanı merhum Muhsin Yazıcıoğlu’nu, terörle mücadelede, sınır ötesi operasyonlarda ve 15 Temmuz darbe girişiminde şehit olanları rahmetle anarak başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 16 Nisan halk oylamasında yüzde 71’in üzerinde “evet” oyu veren Sivaslılara teşekkür etti.

Toplu açılış töreni ile resmî açılışları gerçekleştirilen 53 hizmet ve tesisin yatırım bedelinin 821 milyon lira olduğunu aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu yatırımların şehre kazandırılmasında emeği geçen bakanlıkları, kurumları, belediyeleri ve yüklenici firmaları tebrik etti.

Geçtiğimiz 15 yılda Sivas’a yapılan yatırımların toplam bedelinin 20 milyar lira olduğunu da hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, yapımı devam eden hızlı tren hatlarıyla Sivas’ın, tüm demir yolu ağlarının merkezine yerleşeceğini söyledi.

Türkiye’yi dünyanın; Sivas’ı da Türkiye’nin en büyük ekonomileri arasına sokmakta kararlı olduklarını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bunları değerlendirebilmemiz ancak bir olmamıza, iri olmamıza, diri olmamıza, kardeş olmamıza, hep birlikte Türkiye olmamıza bağlı. Sivas’ın tarihî misyonuna uygun şekilde bu büyük birlikteliğin lokomotifi olacağına inanıyorum” diye konuştu.

 

Türkiye’nin kalkınması, büyümesi ve güçlenmesi için gayret gösterirken, Suriye ve Irak’ta terör bahanesiyle sergilenen vandallığı, yıkımı, şiddeti ve dökülen kanları asla unutmayacaklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Uygulamaya konan senaryoları Fırat Kalkanı Harekâtında olduğu gibi evvel Allah ezip geçeceğiz. İnşallah daha fazlasını da yapacak, kendimizle birlikte tüm kardeşlerimiz için güvenli, huzurlu, müreffeh bir gelecek inşa edeceğiz” dedi.

Konuşmasında, ABD’nin, Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma ve büyükelçiliğini Kudüs’e taşıma kararına da değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kudüs’ün Müslümanların kırmızı çizgisi olduğunu, Kudüs üzerindeki oyunlara asla müsaade etmeyeceklerini vurguladı ve “İslam dünyasının Kudüs konusundaki hassasiyeti bilindiği hâlde, alınan bu karar bölgede zaten sürekli örselenen barışa, huzura, güvenliğe yönelik bir kışkırtmadır” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu değerlendirmelerde bulundu: “1980 yılında Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin aldığı 478 sayılı ve altında Amerika’nın da imzası olan belgeye göre, İsrail’in Kudüs’ü başkent ilan etme kararı geçersizdir. Ey Trump, sen 1980’de 478 sayılı bu kararı tek başına nasıl yok farz ediyorsun? Senin böyle bir yetkin var mı? Sen kendin tek başına bir emlak mı alıp satıyorsun? Büyük bir devlete yakışan nedir? Barışı sağlamaktır, çatışmasızlıktır, karmaşa çıkarmak değildir. Bu bölgedeki hassasiyetler bilindiği hâlde, nasıl oluyor da böyle bir şeyi yapıyorsun? Buna yetkin yok. 1947’den itibaren zaten Filistin hep işgale uğramıştır, İsrail bir işgalci devlettir, İsrail bir terör devletidir. Ey Trump, senin düştüğün bu yanlışa biz düşemeyiz. Biz beklerdik ki, bu konuda böyle bir düşüncen varsa bu bizimle önce paylaş. Şu anda Tayyip Erdoğan Türkiye İslam İşbirliği Teşkilatının Dönem Başkanıdır, bizimle bunu paylaşman gerekirdi ve hiç paylaşmadan böyle bir adım atamazsın.”

Söz konusu kararla ilgili olarak günlerden beri İslam ve Hristiyan dünyasının ileri gelenlerini tek tek telefonla aradığını aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, çarşamba günü İstanbul’da toplanacak İslam İşbirliği Teşkilatı Olağanüstü Liderler Zirvesi sonrasında kararla ilgili olarak sonuç bildirgesi açıklayıp etkinliklerini sürdüreceklerini kaydetti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Yani Trump’ın ‘ben yaptım oldu’ demesiyle olmuyor. İstediğin kadar sen oraya büyükelçiliğini taşı, istediğin kadar İsrail orayı başkent ilan etsin, ne olur biliyor musunuz? Sadece İsrail yaptıklarıyla kalır, Amerika da aldığı bu adaletsizce kararıyla baş başa kalır. Çünkü bu hukuk tanımaz bir adımdır” şeklinde konuştu.

Hukuk tanımaz bir adımı kabul etmelerinin mümkün olmadığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Çünkü Kudüs ve Filistin meselesi yeni değildir. İsrail yönetimi Müslümanların Kudüs’teki varlığını sınırlandırmaya ve hatta sonlandırmaya yönelik kötü niyetini, bölgeyi işgal ettiği 1947’den beri her fırsatta gösteriyor” dedi.

Kudüs’te şehirdeki genel baskıların yanında, özellikle Mescid-i Aksa’nın ve Kubbet-üs Sahra’nın içinde bulunduğu Harem bölgesine yönelik İsrail’in tacizlerinin ve saldırıların kesilmeden devam ettiğine işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Müslümanların Harem’e girişlerini engellemek için İsrail güvenlik güçleri yıllardır akla, hayale gelmeyecek yollara başvuruyor. Kadınlar, çocuklar, yaşlılar dâhil tüm Filistinlileri baskıya, kendi topraklarından kaçırmaya yönelik bir politika bilinçli olarak ve insafsızca yürütülüyor” sözlerine yer verdi.

Google+ WhatsApp