KAYSERİ MUTFAĞI, UNESCO YARATICI ŞEHİRLER AĞI’NA HAZIRLANIYOR

KAYSERİ MUTFAĞI, UNESCO YARATICI ŞEHİRLER AĞI’NA HAZIRLANIYOR

Başkan Büyükkılıç, UNESCO’nun Gastronomi alanında “Yaratıcı Şehirler Ağı”na dahil edebilmek için ekibiyle birlikte ciddi bir hazırlık yürütüyor.

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, Kayseri’yi gastronomi alanında Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'nün (UNESCO) Yaratıcı Şehirler Ağı’na dahil edebilmek için çok ciddi hazırlıkları bulunduğunu belirterek, önümüzdeki günlerde UNESCO Türkiye Milli Komitesi ile görüşeceğini söyledi.

Başkan Büyükkılıç, Kayseri’nin UNESCO başvurusuyla ilgili hazırlıkların değerlendirildiği toplantıya başkanlık etti.

Başkanlık Toplantı Salonu’nda düzenlenen ve Genel Sekreter Yardımcıları Serdar Öztürk ve Hamdi Elcuman ile Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Salih Özgöncü ve belediye bünyesinde oluşturulan UNESCO Komitesi üyelerinin katıldığı toplantıda çalışmalarla ilgili brifing alan Başkan Büyükkılıç, UNESCO’nun Yaratıcı Şehirler Ağı’na dahil olabilmek için ciddi hazırlıklar yaptıklarını söyledi.

Başkan Büyükkılıç, “Erciyes’imizin eteğinde tarihten kültüre lezzetler diyarı diye tanımlanacak yegane şehirlerden biri olan Kayserimizden seslenmek istiyoruz. Kayserimizi hak ettiği alana taşımak amacıyla gastronomi alanında yapacağımız çalışmalarla kayak merkezimizi, kültürel mirasımızı destekleyecek önemli adımlar atma yolunda çalışmalar yapıyoruz” dedi.

“KAYSERİ, BUNU FAZLASIYLA HAK EDİYOR”

Gastronomi alanında UNESCO’nun çalışmalarında yer almak ve Kayseri’nin burada anılmasını sağlamak amacıyla yapılacak başvuru için de alt yapı oluşturduklarını vurgulayan Başkan Büyükkılıç, “Kayseri sadece bir lezzetler diyarı değildir. Kültürel çalışmaları ile turizm alanındaki çalışmaları ile ev oturmalarından, adeta düğün yemeklerinden takım yemekleri adı altındaki çalışmalardan, herhangi bir vesile ile oturma kültürü oluşturup oturma alanındaki çalışmalardan ve en önemlisi yöresel yemekleri çevresindeki illerle birlikte geleceğe taşıma yönündeki gayretlerinden dolayı Kayseri, bunu fazlasıyla hak ediyor” diye konuştu.

Başkan Büyükkılıç, UNESCO’nun bu çalışmalarında yer alacaklarını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bunun için de zaten gerekli çalışmaları başlatmıştık. Şimdi daha da hızlandırarak başvurumuzu yapacağız. Kayseri’mizin hak ettiği yerde olmasını sağlayacağız. Ben emeği geçen arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. İnşallah Kayserimizin UNESCO’nun listesinde gastronomi ve kültürel alanda yer almasını sağlamak bizim asli görevimiz olacak. Bu konuda üzerimize düşen her şeyi yapacağız. Bundan kimsenin şüphesi olmasın.”

UNESCO YARATICI ŞEHİRLER AĞI İÇİN SLOGAN: TARİHTEN KÜLTÜRE LEZZETLER DİYARI

Toplantıda Başkan Büyükkılıç’a, Genel Sekreter Yardımcısı Serdar Öztürk tarafından yapılan sunumda, Kayseri’nin Yaratıcı Kentler Ağına dâhil olabilmesi için hazırlanan başvuru formu ve önemli verilerin işlenmesi konuları yer aldı. Bu kapsamda Eylül 2020 tarihinde Kayseri Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığına bağlı olarak çalışan UNESCO Komisyonu komitesi kuruldu. Bu komitenin kurulmasının ardından şehrin gıda, eğitim, dezavantajlı gruplar gibi fizibilitesi yapıldı. 28 Eylül 2020 tarihinde ilk komite toplantısı gerçekleştirildi. Toplantının ardından mevcut kültürel varlıklarımızın değerlendirilmesi ile projelerin istatistiği yapıldı. 2019 başvuru formu temel alınarak muhtemel bir 2021 başvuru formu taslağı oluşturuldu. Bu projeyi şehrin önde gelenlerine anlatmak için bir çalıştay planlaması yapıldı. Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı bünyesinde bulunan arşivinden arabaşılı oturma, bağ bozumu, salça kaynatma, düğün ve cenaze kültürü, bağ oturmaları gibi şehrin soyut kültürel değerlerini anlatan veriler toplandı. Slogan, “Tarihten Kültüre Lezzetler Diyarı” olarak belirlendi. Slogana uygun olarak bir logo çalışması yapıldı. Web sitesi hazırlandı. Sosyal Medya hesapları paylaşıma hazır hale getirildi. Yan dal olarak el sanatları belirlendi. Kardeş Şehirlerden Mostar ve Miskolc ile iletişime geçilmek üzere projeler ve yazışma taslakları oluşturuldu. Topraktan sofraya tüm ürünler incelendi. Bu aşamada kültür ile bağdaştırıldı. Yapılmış ve yapılacak projeler dosyalandı. UNESCO Türkiye Milli Komisyonu ile 25 Şubat 2021 tarihinde görüşülmesi için planlama yapıldı. 

Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Salih Özgöncü de şehrimizin UNESCO Kentler Ağına katılımını sağlamak amacıyla yapılan bu çalışmaların Kayseri’nin bir gastronomi şehri olabilmesi adına büyük önem taşıdığını, Gastronomiye ilişkin kültürel çalışmaların, Kültür Daire Başkanlığı bünyesinde belirlenen 9 kişilik bir ekibin yaptığını ifade etti.

Ayrıca UNESCO Gastronomi Yaratıcı Şehirler Ağı listesine girmek amacıyla Recep Tayyip Erdoğan Millet Bahçesi içerisine Mutfak Sanatları Merkezi projesinin yapım çalışmaları, bu yıl içerisinde başlanması planlanıyor.

Google+ WhatsApp