Japon Mühendis Moriwaki:

Japon Mühendis Moriwaki: "Türkiye’de imar affı var Japonya’da yok"

Kayseri’de söyleşiye katılan Japon Yüksek Mimar ve Yüksek İnşaat Mühendisi Yoshinori Moriwaki, “Türkiye’de imar affı var Japonya’da af yok” dedi.

Mimarlar Odası Kayseri Şubesi tarafından düzenlenen ‘Deprem ve İki Ülke: Japonya ve Türkiye’ konulu söyleşiye Türkiye'de çalışan Japon Yüksek Mimar, Yüksek İnşaat Mühendisi Yoshinori Moriwaki de
 
konuşmacı olarak katıldı. Türkiye’de 21 milyonu aşan yapı stoğunun yüzde 60’ının kaçak olduğunu belirten Yoshinori Moriwaki “2001’de 4 bin 708 sayılı ‘Yapı Denetimi Kanunu’ yürürlüğe girdi. İlk etapta 19 pilot il belirlendi. Bunların dışındaki yerleşim yerlerindeki denetim işlemi ‘Teknik Uygulama Sorumluluğu (TUS)’ sistemiyle yürütülmeye devam etti. Bu kapsamda birinci deprem bölgesi olduğu halde bugüne kadar yapı denetimi yapılmayan Amasya, Bartın, Burdur, Bingöl, Erzincan, Hakkari, Isparta, Kırıkkale, Kastamonu, Kırşehir, Karabük, Kahramanmaraş, Manisa, Muğla, Muş, Osmaniye, Siirt, Şırnak, Van gibi illerde binalar yapı denetim şirketlerince denetlenmedi.  Japonya’da deprem olduğunda insanlar eve giriyor çünkü ev güvenli binalar depreme uygun yapılıyor. Ancak evin için eşyalar devrilebilir o yüzden insanlar masanın altına giriyor. Fakat Türkiye’de deprem olduğunda insanlar masanın altına girdiğinde üzerine bina çöküyor ve insanlar eziliyor. Bunun için insanlar eşyaların yanında hayat üçgeni dediğimiz bölgede durmalı” ifadelerini kullandı.  
 Japonya’daki binalarda sismik izolatörün kullanıldığına dikkat çeken Yoshinori Moriwaki Deprem yalıtımlı sistem ile deprem yalıtımsız sistemin arasındaki farkı anlattı. Deprem yalıtımlı sistemde binada az hasarın olacağını belirtirken deprem yalıtımsız sistemde hasarın çok büyük olabileceğine dikkat çekti. Sismik izolatör ve güçlendirmenin Türkiye’de sadece hastanelerde olduğunu söylerken Japonya’da ise hastaneler, okullar, devlet binaları, konutlar, müzeler gibi birçok yapıda bu sistemin olduğunu söyledi.

Google+ WhatsApp