CHP KAYSERİ İL BAŞKANI ÜMİT ÖZER’İN, 25 KASIM KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE MÜCADELE GÜNÜ AÇIKLAMASI:

CHP KAYSERİ İL BAŞKANI ÜMİT ÖZER’İN, 25 KASIM KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE MÜCADELE GÜNÜ AÇIKLAMASI:

Halkın iktidarında kadın, erkek fırsat eşitliğini sağlayarak, kadına yönelik şiddetin önlenmesini, öncelikli bir devlet politikası haline getireceğiz

Ülkemizde kadınlara yönelik şiddetin her türlüsünün arttığını üzülerek görüyoruz. Ne yazık ki, her yıl binlerce kadın, fiziki ve psikolojik şiddete maruz kalıyor. Yaşanan bu acı olaylar sonucunda da yüzlerce kadın şiddet nedeniyle hayatını kaybediyor, yaşamdan koparılıyor.

Çocuk yaşta evlilikler, toplumsal cinsiyet ayrımcılığı ve kadına yönelik şiddet, kadın cinayetleri her geçen gün katbekat artarak, karşımıza çıkıyor.

Verilere göre, sadece geçtiğimiz ay yani 2022 Ekim ayında 34 kadın öldürüldü, 26 kadın şüpheli şekilde ölü bulundu.

Ekim ayında öldürülen 34 kadının 18’i evli olduğu erkek, diğerleri ise yakınları, akrabaları tarafından katledildi. 

Türkiye'de 2021 yılında 348 kadın öldürüldü, bu yılın ilk 10 ayında ise cinayete kurban giden kadın sayısını 319 olarak açıklandı.

2022 yılında öldürülen kadınların yüzde 7’si failleri hakkında uzaklaştırma kararı aldığı halde öldürüldü.

Ülkemizde ne yazık ki, AKP iktidarı tarafından bütün bu acı rakamlar ortadayken Meclis'te erken yaş evliliklerini, yani tecavüzcüsüyle evlendirme önergesi verildi, infaz affını gündeme getirildi.

Bir süre önce kadın örgütlerinin önerileriyle hazırlanan ve partimiz tarafından siyasette eşit kadın temsili amacıyla Meclis gündemine getirilen yasa tasarısı da iktidar ve ortaklarınca kabul edilmedi. Yine kadına yönelik şiddetle mücadele ve şiddetin önlenmesine yönelik verilen önergeler de çoğu kez AKP ve ortakları tarafından reddedildi.

Haklarını arayan kadınlar, saray iktidarı tarafından görmezden gelindi,  hak, hukuk, adalet talepleri de yok sayıldı. Kadınlara yönelik şiddet dilini kullananlar, şiddeti körükleyenler de saray iktidarının söylem ve eylemlerinden güç almaya devam etti. Bütün bu acı gerçekler karşımızda dururken, kadına yönelik her türlü şiddetin önlenmesi, şiddet mağdurlarının korunması, suçların kovuşturulması, suçluların cezalandırılması ve kadına karşı şiddet ile mücadele alanında bütüncül, eş güdümlü ve etkili işbirliğini içeren politikaların hayata geçirilmesini hedefleyen İstanbul Sözleşmesi de bu saray iktidarı tarafından alelacele kaldırıldı.

Bizler, hep “İstanbul Sözleşmesi yaşatır” demiştik ve demeye de devam edeceğiz. 

Bunun yanında bu acı olaylar yaşanırken CHP Kadın Kolları Genel Başkanlığımızın başlattığı "YaşamHak Projesi" ile de şiddete uğrayan kadınlara hukuki ve psikolojik destek vererek, yanlarında olduk, her daim de olmaya devam edeceğiz.

Yine halkın iktidarında Aile Destekleri Sigortasını hayata geçirerek, kadınlara ekonomik destek verip, hiçbir çocuğun yatağa aç girmemesi için de gerekli tüm önlemleri alacağız.

Kadınların eşitlik, özgürlük taleplerine ses olacağız.

Başta yaşam hakkı olmak üzere, kadın hakkı ihlallerine karşı gerekli tüm önlemleri alacağız.

İkinci Yüzyıla Çağrı Beyannamemizde de söz verdiğimiz gibi, halkın iktidarında kadın, erkek fırsat eşitliğini sağlayarak, kadına yönelik şiddetin önlenmesini, öncelikli bir devlet politikası haline getireceğiz.

Şiddetin her türlüsüne sıfır tolerans ilkesiyle yürüteceğimiz mücadele ile kadınların hayatın her alanında güçlü ve etkin olduğu bir Türkiye’yi hep birlikte inşa edeceğiz.

Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün de dediği gibi “Milletimiz güçlü bir millet olmaya azmetmiştir. Bunun gereklerinden biri de kadınlarımızın her konuda yükselmelerini sağlamaktır”

İşte bizler bu yolda, bu anlayışla daha çok çalışacağız, daha fazla gayret göstereceğiz.

Bu duygu ve düşüncelerle 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü’nün, gerçek anlamda kadına yönelik şiddetin son bulmasına, kadınların şiddetten uzak, mutlu ve huzurlu bir yaşama kavuşmasına, hoşgörüye, sevgiye, saygıya vesile olmasını temenni ediyorum.

Google+ WhatsApp