Tika´dan Ebola Tehlikesi Altındaki Kolda´da Sağlık Taraması Ankara

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Dakar Üniversitesi öğretim görevlilerinden oluşan Afrika Yüksek Eğitime Destek Derneği (CACSUP) tarafından Senegal´de Ebola tehlikesi altında

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Dakar Üniversitesi öğretim görevlilerinden oluşan Afrika Yüksek Eğitime Destek Derneği (CACSUP) tarafından Senegal´de Ebola tehlikesi altındaki Kolda bölgesinde sağlık taraması yapıldı.
30 yıl boyunca yaşanan ayrılıkçı şiddet sonucu başta eğitim ve sağlık olmak üzere birçok alanda altyapısı tahrip olan, Senegal´in en yoksul bölgesi olarak kabul edilen ve halkının yüzde 76´sının yoksulluk sınırı altında yaşadığı Kolda bölgesi, son dönemde Ebola salgını nedeniyle tehdit altında. Ebola salgınının başladığı Gine Cumhuriyeti´ne sınır bölgesi olması ve iki ülke arasındaki önlenemeyen geçişler nedeniyle bölge salgın tehlikesi altında yaşıyor. Bu çerçevede gerek bölge halkının salgına karşı önlemler konusunda bilgilendirilmesi, gerekse bölgede özellikle yağmur mevsiminde artan sağlık hizmeti ihtiyacının karşılanması adına TİKA ve Dakar Üniversitesi öğretim görevlilerinden oluşan CACSUP tarafından bölgede sağlık taraması düzenlendi.
CACSUP Derneği´ne bağlı olarak çalışan gönüllü 8 doktor, 3 dişçi, 5 veteriner, 2 eczacının aralarında bulunduğu 26 kişilik ekip tarafından 2 gün boyunca gerçekleştirilen organizasyonda Kolda ve Bagadadji şehirleri ile cüzzam hastaları için kurulan Medina Charif köyünde bin 500 kişi ve bin 500 hayvan muayene edilerek, bölge halkına ilaç dağıtıldı. Özellikle yağmur mevsiminde bölgede yoğun olarak görülen ve ülkede birçok ölüme sebep olan sıtma hastalığı ile mücadele kapsamında bölge halkına 500 adet cibinlik dağıtıldı. Bölge halkının en büyük ekonomik faaliyeti olan hayvancılığın desteklenmesi adına ise bin 500 hayvan muayene edilerek, hayvanların aşıları yapıldı ve hayvancılıkla uğraşan halka vitamin ve ilaç dağıtımı yapıldı.
Organizasyon kapsamında ayrıca bölgeyi tehdit eden Ebola salgınına karşı bilinçlendirme faaliyeti gerçekleştirildi. Bölge halkına Ebola´dan korunma yöntemleri hakkında bilgi veren doktorlar, ayrıca bin kutu dezenfektan dağıttı. Faaliyet kapsamında gerçekleştirilen törene TİKA Dakar Program Koordinatörü Anıl Ertekin´in yanı sıra Kolda Bölge Konseyi Başkanı Fabouly Gaye, Kolda Belediye Başkan Yardımcısı Hamidou Diallo, CACSUP Başkanı İbrahima Eloi Sarr ve yerel makamlar katıldı. Törende konuşan TİKA Dakar Koordinatörü Ertekin, daha önceki yıllarda TİKA tarafından Senegal´de benzer sağlık taramaları gerçekleştirildiğini ancak şu andaki taramanın bölgedeki salgın nedeniyle ayrı bir önem kazandığını ifade etti. Ertekin, bölge ülkelerine Ebola salgını mücadele kapsamında ekipman desteği verilmesi hususunda çalışmaların devam ettiğini kaydetti.
Kolda Bölge Konseyi Başkanı Gaye ise gerçekleştirilen faaliyet için TİKA ve gönüllülere teşekkür ederek, benzer taramaların diğer bölgelerde de tekrarlanmasını temenni ettiğini belirtti.
(BC-CC-Y)

29.10.2014 11:11:03 TSI

Google+ WhatsApp