Şehrengiz Dergisi´nin 55. Sayısı Çıktı

Bursa şehir tarihini akademik, popüler bakış açısıyla işleyen, Şehrengiz´in, 55´inci sayısı çıktı. Bursa tarihine yayınlanmaya başladığı 2010´dan bu yana ışık tutan, birçok üniversitenin kitaplığın

Bursa şehir tarihini akademik, popüler bakış açısıyla işleyen, Şehrengiz´in, 55´inci sayısı çıktı.
Bursa tarihine yayınlanmaya başladığı 2010´dan bu yana ışık tutan, birçok üniversitenin kitaplığına giren, araştırmacılar ve tarih meraklıları için yardımcı kaynak niteliğindeki Şehrengiz Dergisi´nin 55´inci sayısı okuyucuyla buluştu.
Derginin ekim 2015 sayısında da birbirinden ilginç konulara yer verildi. Kapakta, 1938 yılında Bursa´daki Cumhuriyet Bayramı kutlamaları işlendi. Bu metin Dokuz Eylül Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü öğretim üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Fevzi Çakmak´ın makalesinden derlendi ve Başbakanlık Cumhuriyet Arşivi´nden birçoğu ilk kez yayınlanan fotoğraflarla süslendi.
Tarihi boyunca birçok önemli devlet yöneticisi, hükumet başkanı, kral ve kraliçe ağırlayan Bursa´yı ekim 1934´te İsveç Veliahtı Gustaf Adolf da ziyaret etmişti. Mustafa Kemal Atatürk´ün konuğu olarak Türkiye´ye gelen İsveç veliahtı, 2 günlüğüne şehre gelmiş, dönmeden önce şehir yönetimine, ´Şiir gibi memleketiniz var´ demişti. Osman Gazi´nin ilk başkenti Yenişehir´in kuruluşunu Yrd. Doç. Dr. Sezai Sevim kaleme aldı. Bu makale, Osmanlı´nın kuruluş yıllarındaki şehirleşme modelini askeri ve mimari açıdan ele alıyor. Prof. Dr. Atilla Çetin´in Osmanlı idari yönetimindeki sancak atamaları üzerine kaleme aldığı önemli makale de Bursa merkezli mutasarrıflığı bölgesindeki etkinliğini ortaya koyması açısından son derece önemli. Bursa´nın ilk gazetecisi Murat Emri Efendi´nin gazeteciliğe dair değerlendirmelerini Yrd. Doç. Dr. İbrahim Öztahtalı Şehrengiz sayfalarına taşırken, Araştırmacı-Yazar Ömer Faruk Dinçel de Hüseyinalan Köyü´nün kuruluşunu belgeleri ile birlikte ortaya koyuyor. Tarih Öğretmeni Haluk Türköz´ün hazine değerindeki arşivi ise bu sayının belki de en çok ilgi görecek konularından. Ekrem Hayri Peker´in `Batı Trakya nasıl elden çıktı?´ başlıklı yazısı okurken bugüne bakıp ders çıkarılacak nitelikte. E. Gülhan Akbaba´nın Misi Köyü´ndeki `Organik Ev´le ilgili yazısı da hayli ilginç. Ayrıca, AVP Tiyatrosu Müdürü Arzu Tan Bayraktutan´ın Deniz Dalkılınç´a verdiği röportaj ile Serhat Tuncel´in yeni cami projeleri üzerine Yüksek Mimar Hasan Sözüneri ile yaptığı söyleşi Şehrengiz´in sayfalarında. Şehrengiz, pazartesi gününden itibaren Özdilek alışveriş merkezlerinin gazete, dergi ve kitap raflarında olacak.
(AF)

17.10.2014 19:48:08 TSI

Google+ WhatsApp