Milletvekili Cıngı ASEAN genel kuruluna katıldı

Milletvekili Cıngı ASEAN genel kuruluna katıldı

AK Parti Kayseri Milletvekili Murat Cahid Cıngı, Vientian’da gerçekleşen Güneydoğu Asya Uluslar Birliği Parlamentolar Arası Asamblesi AIPA 45. Genel Kurulu'nun ardından ülkeye dönüş yaptı. Yapılan toplantının Kayseri için önemli olduğunu ifade eden AK Parti Kayseri Milletvekili Murat Cahid Cıngı, “Bu sene ilk kez katılma fırsatı edindiğimiz AIPA Genel Kurulunda ASEAN ülkeleriyle ilişkilerimizi derinleştirmek için son derece verimli görüşmeler gerçekleştirdik. Türkiye’nin o bölgedeki etkin varlığı yalnızca ülkemizin stratejik çıkarlarına değil, Kayserimiz adına da önemli fırsatlar sunuyor” dedi.

AK Parti Kayseri Milletvekili Murat Cahid Cıngı, dönem başkanı Laos’un başkenti Vientian’da gerçekleşen Güneydoğu Asya Uluslar Birliği Parlamentolar Arası Asamblesi AIPA 45. Genel Kurulu'nun ardından ülkeye dönüş yaptı. 
 
Türkiye Büyük Millet Meclisini temsilen Güneydoğu Asya Uluslar Birliği ASEAN Parlamentolar Arası Asamblesi AIPA’nın 45. Genel Kurulu’nda devlet başkanları, üye ülke ve gözlemci ülkelerin milletvekillerine bir konuşma yapan AK Parti Kayseri Milletvekili Murat Cahid Cıngı ve üç kişilik TBMM grubu Laos, Kamboçya, Rusya ve Kanada gibi ülkelerle de heyetler arası görüşmeler gerçekleştirdi. ASEAN organizasyon şeması içinde Sektörel Diyalog Ortağı olan Türkiye, AIPA’nın geçen sene yapılan Genel Kurulunda “gözlemci üye” statüsünü kazanmış ve bu sene başında TBMM’de bu üyelik için üç kişilik milletvekili heyeti oluşturulmuştu.
 
AK Parti Kayseri Milletvekili Cıngı; ASEAN Parlamentolar Arası Asamblesi Genel Kurulu’nda gerçekleştirmiş olduğu konuşmada; Türkiye‘nin Güneydoğu Asya ülkelerine verdiği önemi, ASEAN üyesi ülkeler arasında fiziki ve sosyal birlikteliklerin sağlanması için yapılan çalışmaları ve ülkemizin eski İpek Yolu'nu tekrar canlandırma çabalarının altını çizdi. Üye ülkelerle yapılan “Diyalog Toplantısı”nda da bir konuşma yapan Milletvekili Cıngı, Türkiye ile ASEAN ülkeleri arasındaki işbirliğini güçlendirme ve çeşitli alanlarda ortak projeleri hayata geçirme konularını ele aldı. Konuşmada özellikle turizm, ticaret, enerji, ziraat ve teknoloji gibi stratejik sektörlerde Türkiye’nin Güneydoğu Asya’daki partnerlik ilişkisini artırma hedefleri üzerinde duruldu.
 
Milletvekili Cıngı, yurda dönüşü sonrası yaptığı açıklamada, “Bu sene ilk kez katılma fırsatı edindiğimiz AIPA Genel Kurulunda ASEAN ülkeleriyle ilişkilerimizi derinleştirmek için son derece verimli görüşmeler gerçekleştirdik. Türkiye’nin o bölgedeki etkin varlığı yalnızca ülkemizin stratejik çıkarlarına değil, Kayserimiz adına da önemli fırsatlar sunuyor. Önümüzdeki süreçte, turizmden ticarete, tarımdan teknoloji transferine, lojistikten enerji yatırımlarına kadar geniş bir yelpazede işbirliğimizi artırmayı hedefliyoruz. ASEAN bölgesindeki bu güçlü parlamenter işbirliği, Türkiye’nin Asya ile olan ilişkilerini yeni bir boyuta taşıyacaktır” ifadelerini kullandı.

Google+ WhatsApp