Mayına basan çocuğun hayatı karardı

Hakkari’nin Şemdinli ilçesi, Üzümkıran köyünde ailesiyle birlikte piknik yaptıkları sırada teröristlerce döşenen mayına basan 11 yaşındaki Suat Fırat iki gözünü, iki kolunu ve bir yumurtalığını kaybetti.

Mayına basan çocuğun hayatı karardı

8 Kasım tarihinde meydana gelen olayda, 12 yaşındaki kuzeni Menifa Fırat ile oyun oynayan 11 yaşındaki Suat Fırat, mayına bastı. Yaşanan büyük patlama sonrasında yanık içinde kalan Suat Fırat ağır yaralanırken, patlamadan etkilenen 12 yaşındaki Menifa Fırat da yaralandı. Patlama sesini duyan yakınları tarafından Yüksekova'daki bir hastaneye kaldırılan Fırat, yapılan ilk müdahalenin ardından Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesine sevk edildi. Küçük Suat’a burada da gerekli müdahale yapılamayınca, Gaziantep’te özel bir hastaneye getirildi. Burada doktorlarca yapılan gerekli müdahaleye rağmen, yüzü paramparça olan Küçük Suat iki gözünü kaybetti, iki kolu koptu ve yumurtalığı büyük tahribat gördü.

Bir ayağından da ağır şekilde yaralanan Suat’ın bir ayağını kullanmasının da zor olduğu belirtildi. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde tedavi gören Suat’ın kuzeni Menifa ise akciğerinden ve karaciğerinden büyük hasarlar aldı. Kuzeninin de felç olma ihtimalinin yüksek olduğunu söylenen Nezir Fırat, "Gördüğünüz gibi çocuğun durumu bu. Tuzaklı bir mayın sonucu çocuk bu duruma düştü. İki eli kesilmiş durumda iki gözü kayıp ayağının birinin kesilme ihtimali var. Kan dolaşımı olmayınca muhtemelen kesilecek. Cinsiyet organlarından olan yumurtalıklardan birisi gitti. Teröre lanet olsun. Teröristlerin artık 11 yaşındaki çocuğa gücü yetiyor. Kuzenim de Van Yüzüncü Yıl Eğitim ve Araştırma Hastanesinde tedavi görmekte. Onun durumu bundan daha ağır, benim çocuğumun durumu ondan daha ağır, yani ikisi de birbirinden kötü durumda. Hangisine bakacağız şaştık kaldık, işin içinden çıkamıyoruz" dedi.

"MAYINLAR SİVİL HALKA YÖNELİK"
Mayınların iki gün önce döşendiğini dile getiren acılı baba Fırat, mayınların hedefinin ise sivil halk olduğunu kaydetti. Olayın ardından dünyasının karardığını söyleyen acılı baba, "Tek lafım teröre lanet olsun. Allah'ından bulsun bunu yapanlar. Benim oğlumdan daha beter olsunlar’’ diye konuştu.
Devletten yardım isteyen baba Fırat, oğlunun hayatını karartanların bulunup hesap sorulmasını istedi. Kendisini ziyaret eden hiç bir devlet yetkilisi olmadığını belirten Fırat, "Devletin yetkililerinden gereğinin yapılmasını istiyoruz. Gelip ziyaret etmelerini bekliyoruz. Ne hale geldiğini görsünler, tek oğlumdu dünyam karardı artık, bu yaşta hapse düştü çocuğum. Askerler için kurulan bir tuzak değildir.

Oradan sivil halktan başka ve çocuklardan başka kimse geçmiyor. Oradan millet odun filan topluyor, onlar için yapılmış mayın. Halkı takibe almışlar. Çocuğun hangi yaralarına bakayım, kuzeni daha beter, akciğerinde hasar var, karaciğerinde hasar var. Felç durumuyla karşı karşıya, dünyam yıkıldı, gereğinin yapılmasını istiyorum. Kaç gündür buradayız hiçbir devlet yetkilisi kapımızı açıp da bakmadı. Sağ olsunlar hastane personeli sayesinde ayakta durdu bugüne kadar. Onlar da olmasa daha beter olurdu. Onlar sayesinde ayaktayız. Allah razı olsun" ifadelerini kullandı.
Acılı baba, oğlunun "Baba ayağa kalkmak istiyorum, beni buradan götür, gözlerimi aç" demesi üzerine gözyaşlarına engel olamadı. 

Google+ WhatsApp