Kobani´den Kaçanlar Irak´a Göç Ediyor

Suriye´nin Kobani kentinde yaşanan çatışmalar sonrası ülkelerini terk eden aileler, Irak´a göç ediyor. Kobani´de IŞİD ile YPG arasında yaşanan çatışmalar sonucunda Şanlıurfa´nın Suruç kentine sığınan

Suriye´nin Kobani kentinde yaşanan çatışmalar sonrası ülkelerini terk eden aileler, Irak´a göç ediyor.
Kobani´de IŞİD ile YPG arasında yaşanan çatışmalar sonucunda Şanlıurfa´nın Suruç kentine sığınan Kobanililer, daha güvenli diye Irak´a gidiyor. Kendi imkanları ile Silopi ilçe otogarına gelen Kobanililer, belediye yetkilileri ile irtibata geçiyor. Burada kayıt altına alınan Kobanililer, daha sonra Silopi Belediyesi´ne ait araçlarla Habur Sınır Kapısı´na gönderiliyor. Habur Sınır Kapısı´nda Emniyet Amirliği tarafından yapılan işlemlerden sonra Kobanililer, Irak Halil İbrahim Gümrüğü´ne gönderiliyor.
Suruç´tan geldiklerini ifade eden Nıştevan Husem, IŞİD çetelerinden kaçtıkları için yaşadıkları yerlerden uzaklaşmak zorunda kaldıklarını söyledi. Ailesinden çok kayıplar verdiğini ifade eden Husem, "Kobani´de durmamız bizim için büyük tehlikedir. Çok korkuyorduk, bizde ailemizle beraber önce Suruç´a, ardından Silopi´ye geldik. Buradan da Irak tarafına geçeceğiz" dedi.
Bir başka Kobanili Nazam Servan ise, Kobani´de hayatın yaşanmaz olduğunu ve sürekli çatışmaların ortasında kaldıklarını söyledi. IŞİD çetelerinden kaçtıklarını ifade eden Servan, "Ailemizle beraber göç etmek zorunda kaldık. Ancak buralarda kendimizi güvende hissetmiyoruz. O yüzden bizde Irak´a geçiş yapacağız. Orada akrabalarımız var, onların da yanında kalacağız" diye konuştu.
Suriye´de yaşanan çatışmalardan ailesi ile birlikte kaçan Muhammed Ahmet, Kobani´de çok zor durumda kaldıklarını, her gün bomba ve silah seslerinin yankılandığını söyledi. Çatışmalar yüzünden ailesi ile beraber kaçtıklarını anlatan Muhammed Ahmet, "Biz artık Irak´ta yaşayacağız. Kobani´de çatışmalar bittikten sonra tekrar memleketimize döneceğiz. Kobani´de yaşanan çatışmaların bir an önce son bulmasını istiyoruz" şeklinde konuştu.
Silopi Belediyesi´ne ait otobüs şoförlerinden Ayhan Avil ise, Kobani´den gelen vatandaşları belediye aracılığıyla sınır kapılarına götürdüğünü ve sınır kapısında yapılan işlemlerin ardından Kobanililerin Irak´a gönderildiğini söyledi.
(MSÇ-YRT-CC-Y)

17.10.2014 11:33:27 TSI

Google+ WhatsApp