İYİ Partili Ataş: “Osmanlı yıkılırken bile böyle kapitülasyonlar vermemiştir”

İYİ Partili Ataş: “Osmanlı yıkılırken bile böyle kapitülasyonlar vermemiştir”

İYİ Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, AK Parti döneminde Türkiye’nin enerji başta olmak üzere birçok alanda başka ülkelere bağımlı hale getirildiğini belirterek “Osmanlı yıkılırken bile böyle kapitülasyonlar vermemiştir” dedi.

İYİ Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) Nükleer Düzenleme Kanun teklifinin 7’nci maddesinin görüşüldüğü sırada partisi adına konuştu. Enerjide yaşanan sorunları hatırlatan Ataş, AK Parti’nin enerji politikalarında yetersiz kaldığını öne sürdü. Ataş, “20 yıllık AK Parti döneminde enerjide dışa bağımlılık artmış, stratejik öneme sahip enerji kurumları bir bir özelleştirilmiştir. Osmanlı yıkılırken bile böyle kapitülasyonlar vermemiştir. Bu nedenle enerji güvenliğimizi sağlamak için bir an önce Akkuyu Nükleer Santrali millîleştirilmelidir. Aksi ise ülkeye ihanettir” diye konuştu. 
Enerji sektörünün sanayiden tarıma, ulaştırmadan iletişime, ticaretten sağlığa kadar yaşamın her alanını etkilediğini vurgulayan Ataş, “Enerji kaynakları devletler arasında krizlere, hatta savaşlara neden olabilmektedir. Bu nedenle, enerji politikaları belirlenirken güvenlik, coğrafi konum, teknolojik gelişmeler, iklim değişikliği, siyasal ve ekonomik krizler, bölgesel çatışmalar gibi pek çok husus göz önünde bulundurulmalı, enerji politikaları ve stratejisinde istikrar sağlanmalıdır. Ancak AK Parti iktidarı pek çok konuda olduğu gibi, enerji politikalarını belirleme konusunda da sınıfta kalmıştır” diye konuştu.
 
 
“KAYIP KAÇAK BEDELİNİ VATANDAŞIN ÖDEMESİ İÇİN ALELACELE KANUN ÇIKARMIŞTIR”
 
Isparta’da yaşanan elektrik kesintilerine de dikkat çeken Milletvekili Dursun Ataş, “Geçtiğimiz günlerde enerjideki özelleştirmenin sonucunu hep birlikte yaşadık. Sadece 30 santimetre kar yağışı nedeniyle, Isparta’da 113 bin elektrik abonesi elektriksiz kaldı, koca bir şehir 70 saat karanlığa terk edildi. Diğer yandan, elektrik üretim ve dağıtım şirketlerinin kâr hırsı vatandaşın faturasına da yansımıştır. Elektriğe son dört yılda gelen zam yüzde 400’lere ulaşmış, iktidar elektrikte indirim yaparken bile şirketlerin kârlarına dokunmayıp devletin alacağı KDV’den indirim yapmıştır. Geçtiğimiz yıllarda enerjide kayıp kaçak bedelinin vatandaşa yüklenmesini hukuksuz bulan mahkeme kararlarından sonra şirketlerin resmen devleti tehdit ettiği günleri yaşadık. Vatandaşın sorunlarına kulak tıkayan iktidar, söz konusu yandaş şirketler olunca kayıp kaçak bedelini vatandaşın ödemesi için alelacele kanun çıkarmıştır” dedi.

Google+ WhatsApp