Güney Kıbrıs Halkı Müzakerelerin Askıya Alınmasından Memnun

Güney Kıbrıs halkı, Güney Kıbrıs Rum Kesimi Başkanı Nikos Anastasiadis´in KKTC ile müzakereleri askıya almasına destek verdi. Kıbrıs Rum Kesimi´nde yayınlanan gazetelerden Simerini, Güney Kıbrıs ge

Güney Kıbrıs halkı, Güney Kıbrıs Rum Kesimi Başkanı Nikos Anastasiadis´in KKTC ile müzakereleri askıya almasına destek verdi.
Kıbrıs Rum Kesimi´nde yayınlanan gazetelerden Simerini, Güney Kıbrıs genelinde 10-14 Ekim döneminde yapılan anket sonuçlarını "Vatandaşlar Tedbir De İstiyor... Çoğunluk Siyasi Liderliğin Müzakerelere Katılmayı Askıya Alarak Doğru Yaptığını Düşünüyor" başlığıyla aktardı. Gazete, 18 yaş ve üzeri 650 katılımcının yüzde 80´inin Rum Yönetimi´nin müzakere prosedürünü askıya alma kararını onayladığını yazdı. Gazete ayrıca, "Türk tarafına siyasi bedel ödetecek ek tedbirler alınması gerektiğini düşünüyor musunuz" sorusuna katılımcıların yüzde 86´sının evet, yüzde 11,3´ünün ise hayır yanıtını verdiğini bildirdi.
"TÜRKİYE´NİN ÜYELİK SÜRECİ VETO EDİLSİN, KIBRISLI TÜRKLERE SAĞLANAN KOLAYLIK VE DESTEĞE SON VERİLSİN"
Gazetede yayınlanan bir başka haberde, katılımcıların yüzde 40´ı Rum Yönetimi´nin Türkiye´nin Doğu Akdeniz´deki faaliyetlerine cevap olarak, Türkiye´nin AB üyelik sürecine itiraz ve hatta veto edilmesini istediği yazdı. Katılımcıların yüzde 26,2´si ise Kıbrıslı Türklere sağlanmakta olan kolaylıklara ve verilen desteğe son verilmesi gerektiğini, yüzde 15´i AB´nin Rusya´ya uyguladığı gibi Rum yönetiminin de Türkiye´ye ticari mal gidiş-gelişine ambargo uygulamasını önerdi. Katılımcıların yalnızca yüzde 20´si, Rum yönetiminin Türkiye´nin Doğu Akdeniz´deki faaliyetlerine müsamaha göstermesinin, gelecekte hidrokarbonlardan yararlanmaya olumsuz etki yapacağını düşünmüyor. Yüzde 41,6´sı böyle bir davranışın, Rum sözde "MEB"indeki doğal kaynakların değerlendirilmesini tehlikeye sokacağını düşünüyor.
Haberde katılımcıların yüzde 44,6´sının Türkiye´nin geri adım atmayıp yayınladığı Navtex´i yürürlüğe koyması halinde müzakerelerin bitirilmesi görüşünün aktardı. Yüzde 40,5´lik kesim ise böyle bir durumda müzakere zemininin yeniden tayin edilmesi ve müzakere prosedürünün yeniden başlamasını gerektiğini belirtti. Katılımcıların yalnızca yüzde 10´u müzakerelerin herhangi bir şart konulmadan yeniden başlaması gerektiği görüşünü savundu.
(YM-ES-D)

16.10.2014 13:52:35 TSI

Google+ WhatsApp