Finlandiya Kayseri Fahri Konsolosluğu açıldı

Finlandiya Kayseri Fahri Konsolosluğu açıldı

Finlandiya Ankara Büyükelçisi Ari Maki ve Kayseri protokolünün katılımı ile Finlandiya Kayseri Fahri Konsolosluk açılışı ve Finlandiya İş Forumu Programı düzenlendi. Kayseri Sanayi Odası’nda düzenlenen programa Kayseri Vali Yardımcısı Şemsettin Erkaya , Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, Finlandiya Ankara Büyükelçisi Ari Maki, Finlandiya Konsolosu Raimo Pahkasalo, Finlandiya Kayseri Fahri Konsolosu Murat Sert, Melikgazi Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu, KAYÜ Rektörü Kurtuluş Karamustafa, Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyüksimitci, Kayseri Ticaret Odası (KTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Gülsoy ve davetliler katıldı.

‘FİNLANDİYA VE TÜRKİYE MÜKEMMEL BİR TİCARİ İLİŞKİYE SAHİPTİR’
Programın açılış konuşmasını yapan Finlandiya Ankara Büyükelçisi Ari Maki, “Finlandiya Cumhuriyeti ve Türkiye Cumhuriyeti şu anda mükemmel bir ticari ilişkilere sahiptir. Ülkelerimiz pek çok alanda iş birliği içerisindedir. Finlandiya ve Türkiye Cumhuriyeti şu anda barış görüşmelerinde aracılık yapma konusunda iş birliği içerisindeler. Şu anda karşılıklı ilişkilerimiz tarihteki en büyük rekoruna ulaşmıştır ve etkileşimlerimizin sayısı 2 milyona ulaşmıştır. Sadece bu sene içerisinde dış ilişkiler bakanımız 2 kez Türkiye’yi ziyaret etti.  Fahri konsolosluk, karşılıklı olarak bu ilişkinin devamında rol alacaktır. Kayseri’nin özellikle ekonomik sektörde faal olduğunu ve çeşitli sektörlerde de temsil edildiğini söylemek istiyorum. Şu anda Finlandiya’nın asıl amacı 2024 yılı itibariyle karşılıklı ticari ilişkileri 3 milyon Euro seviyesine çıkarmaktır” diye konuştu. 
 
Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç da, “Kayseri, ticaret ve endüstri merkezi olmaktan öte aynı zamanda değişik alanlardaki turizm konusundaki potansiyeliyle gerek gastronomi gerek kültürel turizm, en önemlisi Erciyes Kayak Merkezi bağlamında önemli bir uluslararası standartta kayak merkezine sahip olması, Kapadokya bölgesinde bulunuyor olması bizler için önem arz etmektedir. Hem Avrupa Kültürü bağlamında dostluklarımızın geliştirilmesi, ticari ilişkilerin pekiştirilmesi bizim için olmazsa olmazdır. Bu açıdan Murat Sert, fahri konsolos olarak burada hizmeti ayağa getirme anlayışı içerisinde Finlandiya gibi bir huzur ülkesi diye hepimizin bildiği güzelliklerin burada bir temsilcisi olarak pekiştirip paylaşıma vesile olmasına inşallah ihracat açısından Kayseri’mizi ön plana çıkaracağına inanıyorum” ifadelerini kullandı.
Finlandiya, Kayseri Fahri Konsolosu Murat Sert konuşmasında, “Finlandiya beni birçok açıdan heyecanlandırıyor. Finlandiya’nın insanları tıpkı bizim gibi Ural-Altay diliyle konuşuyor. Dolayısıyla cümle yapısı, düşünce biçimleri ve sözcükleri yansıtma mantıkları bizimle aynıdır. Finlandiya’yı tanımak, iş birliği ve ortaklıklar kurmamız lazım. Ticaretimizi, sosyal ve kültürel ilişkilerimizi ve aramızdaki turizmi arttırmamak için hiçbir sebep olmadığını düşünüyorum” ifadelerine yer verdi. 
Kayseri Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyüksimitci ise, “Ülkemizin Avrupa Birliği’ne katılım sürecine destek veren Finlandiya ile ikili ilişkilerimiz ve Uluslararasındaki iş birliğimizin devam edeceğine canı gönülden inanıyorum. Bugün Kayseri’de açılacak olan fahri konsolosluk da bunun en güzel örneklerinden biridir. Kayseri’miz 6 bin yıllık geçmişiyle hem üreten hem de ürettikleriyle Türkiye ekonomisine ve ihracatına ciddi katkılar sağlayan bir ilimizdir. İnşallah bugün açılacak olan fahri konsolosluğumuz dış ticaret hacminin daha da artmasına vesile olurken şehrimiz ile Finlandiya arasında kültürel ve sosyal ilişkilerin de gelişmesine ciddi katkılar sağlayacaktır” dedi.
Kayseri Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Gülsoy da, “Kayseri 6 bin yıllık tarihi, 4 bin 500 ticari geçmişi ve 100 yıllık da sanayi tecrübesi olan kadim bir şehirdir. Aynı zamanda turizm açısından da çok zengin bir hazineye sahibiz. Fahri konsolos Murat Sert bu görevde dürüst, doğru bir şekilde çalışıyor. Finlandiya, Türkiye aynı zamanda da Kayseri bazında çok önemli katkıları olacağına inanıyorum. Sanayi Odası Başkanımız rakamlardan bahsetti. Bu rakamlar bize göre çok az hatta yakışmıyor. 32 milyon dolarlık bir ticaret hacmimiz, Kayseri, Finlandiya arasında Türkiye olarak da 2 milyar civarında bir ticaret hacmimiz var. İnşallah bu fahri konsolosluğumuzun katkılarıyla daha üst seviyeye çıkaracağız” şeklinde konuştu.

Google+ WhatsApp