ERÜ Rektörü Altun, “Ahilik, bir meslek teşkilatı olmanın ötesindedir”

ERÜ Rektörü Altun, “Ahilik, bir meslek teşkilatı olmanın ötesindedir”

Kayseri’de Ahilik Haftası Kutlamaları kapsamında ‘Yılın Ahisi’ seçilen Aşı Araştırmaları ve Geliştirme Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Aykut Özdarendeli’ye şed kuşatma töreni gerçekleştirildi. Kutlamada konuşan ERÜ Rektörü Fatih Altun ise “Ahilik, bir meslek teşkilatı olmanın ötesinde çok daha derin anlamlar taşımaktadır. Yardımlaşma, dayanışma, kardeşlik, mütevazi olma, paylaşma ve cömertlik gibi değerleri esas alan hayat felsefesidir” dedi.

37’inci Ahilik Haftası Kutlamaları’na, Erciyes Üniversitesi Sabancı Kültür Merkezi’nde devam edildi. Programa, Kayseri Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Serdar Öztürk, Erciyesi Üniversitesi Rektörü Fatih Altun, Kayseri Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Şeyhi Odakır, TESKOMB Genel Başkan Vekili Mustafa Alan, Kayseri Lokantacılar ve Pastacılar Odası Başkanı Altan Aydemir, Türkovac'ı geliştiren Aşı Araştırmaları ve Geliştirme Enstitüsü Müdürü Profesör Doktor Aykut Özdarendeli ve öğrenciler katıldı. 
 
Programda konuşan Erciyes Üniversitesi Rektörü Fatih Altun Ahilik geleneğinin öneminden bahsederek, “Bugün burada kadim tarihimizin en önemli kültürel hazinelerinden birisini oluşturan Ahilik geleneğini anmak ve yaşatmak üzere toplanmış bulunuyoruz. Gelenek bizi biz yapan bir arada güçlü dinamik ve sapasağlam yaşamamıza katkı sağlamış, millet olma şuurumuzu şekillendirmiş, milli ve manevi değerlerimizden sadece biri olmuştur. Ahilik, bir meslek teşkilatı olmanın ötesinde çok daha derin anlamlar taşımaktadır. Yardımlaşma, dayanışma, kardeşlik, mütevazi olma, paylaşma ve cömertlik gibi değerleri esas alan hayat felsefesidir. Böyle bir günde bizi yalnız bırakmadığınız için saygıdeğer akademisyenlere ve öğrencilerimize teşekkür ediyorum” diye konuştu.
 
 
Ardından Kayseri Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Şeyhi Odakır, Ahilik geleneğiyle yetişen bireylerin ülkeye kazanç sağlayacağını dile getirdi. Odakır konuşmasında, “yine bir Ahilik haftası programı yapmanın sevincini yaşıyoruz. Ahiliğin; kardeşlik, dayanışma, birlik ve beraberlik gibi çeşitli anlamları ifade eden bir kavram. Bu anlayışla, bu kültürle yetişen yarınlara taşıyan bireyler şehre ve ülkeye olumlu kazançlar sağlar. İster doğrudan ister dolaylı olarak bu katkıyı hisseder gözlemleriz. Ahi Evran, Anadolu’nun gelişmesine, manevi dünyasına, ekonomisine ve ticaretine katkı sağlamıştır. Bilim insanlarımızda benzer tutum ve davranışlarıyla; ülkesine, milletine, şehrine katkılar sunuyor, emek veriyorlar. Esnafımıza, şehrimize, sanatkarımıza Ahilik haftamızın hayırlara vesile olmasını diliyor, teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
 
 
TESKOMB Genel Başkan Vekili Mustafa Alan ise, Ahi Evran bizim geçmişimiz, Besmele ile açılır dükkanımız, Ahi Evran pirimiz, üstadımız. Tabi belli dönemde bilir kişiler, illerinden ayrılıp Osmanlı kurulmadan Türkiye’ye gelmişler. Böyle bir mutluluğumuz var” dedi.
 
 
Konuşmaların ardından Şed Kuşatma Töreni Gösterisi yapıldı. Gösteri sonrası, Türkovac'ı geliştiren Aşı Araştırmaları ve Geliştirme Enstitüsü Müdürü Profesör Doktor Aykut Özdarendeli’ye Ahilik Kaftanı giydirildi. Özdarendeli’ye kaftanını Kayseri Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Şeyhi Odakır giydirdi.

Google+ WhatsApp