Ehliyete IQ testi geliyor

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliği'nde yapılan değişikliğe göre 1 Ocak'tan itibaren ehliyet alacak olan sürücülere IQ testi yapılacak. IQ testinde düzeyi 79 ve altı olanlar ehliyet sahibi olamayacak.

Ehliyete IQ testi geliyor

MEB Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikler ile birlikte stajyer sürücülük uygulaması 1 Ocak tarihi itibariyle uygulamaya konuldu. AB standartlarına kavuşturularak 180 ülkede kullanılabilecek olan ehliyetlere yeni sınıflar da eklendi. Bu arada Karayolları Trafik Yönetmeliği'ndeki düzenleme ile Emniyet Genel Müdürlüğü, eski tip sürücü belgelerini yeni tip sürücü belgeleriyle değiştirmeye başladı. Stajyer sürücülük ve ehliyet sistemi de uygulamaya konuldu.
Isparta Özel Sürücü Kursları Derneği Başkanı Mehmet Emin Çelik, 2 yıl içerisinde 75 ceza puanını dolduran, 3 defa ışık ihlali yapan, 3 kez radar cezası yiyen, 3 kez okul ya da yaya geçitlerinde yayalara yol vermeyen, 3 kez kask ya da emniyet kemeri takmayan ve 0,20 promil alkol ile yakalananların ehliyetinin direkt olarak iptal edildiğini dile getirdi. 

Ehliyetleri iptal olan sürücülerin psikiyatr doktorundan rapor alarak tekrar sürücü kurslarına kayıt olacaklarını belirten Çelik, "Stajyerlik yasası ile birlikte sürücü belgesi formatı değişti. 17 çeşit sürücü belgesi var. Bu belgeler için artık tecrübe isteniyor. Direkt olarak otobüs ya da TIR ehliyeti alamıyorlar. Sürücüler öncelikle B sınıfı ehliyet alarak belirli bir süre tecrübe edindikten sonra kamyon, TIR ya da otobüs ehliyeti alabiliyor. Motosiklet sınıfı da 5 gruba ayrıldı. 125 cc'ye kadar olan motorlar için ayrı bir ehliyet, 125 cc üzeri için ayrı bir ehliyet, 470 cc üzerindeki ayrı bir ehliyet başladı. 0,25 kw üzeri elektrikli bisikletler içinde ‘M’ sınıfı ehliyet dönemine geçildi" ifadelerini kullandı.

TRAFİK ADABI DERSİ
1 Ocak itibari ile yapılan düzenlemeler arasında yer alan 'trafik adabı dersi' içinde bilgi veren Çelik, "En göze çarpan hususlardan bir tanesi sürücü eğitimlerinin teorik eğitimlerinde trafik adabı denen bir ders ilave ediliyor, 4 saatlik bir eğitim. Sürücülerin eğitiminde ihmal edilen davranış, ahlak bozukluğuna yönelik birtakım hususların altı çiziliyor. Adaylar için ön sınav sistemi zorunluluğu getiriliyor. Ön sınavda sürücü adayının hocası ve kurumun müdürü bir ön değerlendirme yapacak. Bu uygulamalar sonucunda sınavda geçebilecek konumda olup olmadığı kontrol ediliyor, sonrasında asıl sınava intikal ettiriliyor" dedi.

2 YILIN SONUNDA ASIL BELGEYE GEÇEBİLECEK
Isparta Özel Sürücü Kursları Derneği Başkanı Mehmet Emin Çelik, 1 Ocak'ta başlayan stajyer sürücülüğü hatırlatarak, stajyer sürücü belgesinin normal şartlarda başarılı alındıktan sonra emniyette teşhir aşamasından sonra başladığını anlattı. Çelik, 75 ceza puanı almaması halinde 2 yılın sonunda sürücülerin asıl belgeye geçebileceklerini, ehliyet almak için bazı temel trafik kurallarına uyulması gerektiğinin altını çizdi.

"TABAN UYGULAMASINA GEÇİLDİ"
Isparta Özel Sürücü Kursları Derneği Başkanı Mehmet Emin Çelik, sürücü eğitimlerinde haksız rekabetin önüne geçilmesi için taban fiyat uygulamasına geçildiğini söyledi. İllerde oluşturulan 7 kişilik komisyonun, eğitim maliyetlerini, araç giderlerini, sınavlarda görev alan eğitimcilerle uzman öğreticilerin maliyetlerini hesaplayıp o ille ilgili enflasyonu da dikkate alarak bir taban fiyat belirlendiğini söyleyen Çelik, "Kurslar, bu taban fiyatın altında kayıt yapamayacak" dedi.
Bin liranın altında ücret talep eden sürücü kurslarının tespiti halinde o kuruma bir dönem kurs açmama cezası verileceğini belirten Çelik, "Bu sayede direksiyon sınavlarının denetimi de arttı. Direksiyon sınavları 35 dakikaya çıktı. Direksiyon sınavlarında belli bir ortalamanın altında kalanlara soruşturma açılacak. Kursiyerlere yeterli derecede eğitim sağlayamayan kurumlar tespit edildiğinde bir dönem kurs açmama cezası verilecek" şeklinde konuştu. 

Çelik, sürücü belgesi verilemeyecek durumları şöyle sıraladı;

"Zeka geriliği (IQ düzeyi 79 ve altı), bunama, dikkat bilinci, duygu ve heyecanı düşünceyi bozan sürekli bir hastalığın ya da ilaç kullanımının olması, alkol bağımlılığı olanlar veya alkollü araç kullanmaktan vazgeçmeyenler, uyuşturucu veya uyarıcı maddelere bağımlı olanlar veya bağımlı olmasa da düzenli olarak kullananlar."

Google+ WhatsApp