CHP’li Ünalmış’tan kum ocağı ve çevre konferansı çıkışı

CHP’li Ünalmış’tan kum ocağı ve çevre konferansı çıkışı

Cumhuriyet Halk Partisi Kayseri İl Başkan Yardımcısı Niyazi Ünalmış, “Burunören’den Şahruh Köprüsü’ne kadar olan bölgede inceleme ve keşif yapıldı. Sadece çevre değil,

UNESCO korumasında olan tarihi Şahruh Köprüsü de bu kum ocakları nedeniyle tehlikede. Kayseri Büyükşehir Belediyesi sponsorluğunda, topluma, doğaya hiçbir faydası olmayan, hiçbir duyarlılığa hizmet etmeyen, sadece belli yandaş ve avanelerin cebine hizmet eden “çevre, iklim ve medya” gibi salon konferansı yerine; Sarıoğlan ilçesinde Kızılırmak havzası içerisinde yer alan kum ocaklarının doğaya, toprağa, insanlara, tarıma, canlılara ve UNESCO tarafından koruma altına alınmış tarihi Şahruh Köprüsü’ne verdiği zararlar üzerine bir çalışma yapılsa kötü mü olurdu. Hem Kayseri’ye hizmet olurdu hem de belediyenin bütçesine zarar gelmemiş olurdu” dedi.
CHP Kayseri İl Başkan Yardımcısı Niyazi Ünalmış, dün Sarıoğlan ilçesine keşif ve incelemelerde bulunulduğunu belirtti. Ünalmış, Burunören’den başlanıp Şahruh Köprüsü’ne kadar olan bölgede inceleme ve keşif yapıldığını söyleyerek kum ocaklarının Şahruh Köprüsüne için de tehlike arz ettiğini ifade etti.
Ünalmış, geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen Çevre, İklim, Turizm ve Medya konferansıyla da alakalı, “Sarıoğlan sınırları içerisinde bulunan Kızılırmak havzasında faaliyet gösteren, faaliyet göstermek için hazırlıklar yapan ve Kayseri Valiliği’nce “ÇED( Çevresel Etki Değerlendirme) Gerekli Değildir” raporu verilerek yeniden işletme ruhsatı verilmeye hazırlanan kum ocaklarının çevreye verdiği zarar olup olmadığının tespiti için, bugün Burunören’den Şahruh Köprüsü’ne kadar olan bölgede inceleme ve keşif yapıldı. Sadece çevre değil, 1480 yılında yani 543 yıl önce Dulkadiroğlu Beyliği zamanında yapılmış olan, UNESCO korumasında olan tarihi Şahruh Köprüsü de bu kum ocakları nedeniyle tehlikede. Varsa zararın niteliği, etkileri mahkemenin yaptığı keşif ve bilirkişi incelemesi sonucunda ortaya çıkacak. Geçtiğimiz günlerde Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlemiş olduğu bir çevre konferansı dikkatimi çekti. Hatta Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Mehmet Özhaseki de katılmış. Kayseri Büyükşehir Belediyesi sponsorluğunda, topluma, doğaya hiçbir faydası olmayan, hiçbir duyarlılığa hizmet etmeyen, sadece belli yandaş ve avanelerin cebine hizmet eden “çevre, iklim ve medya” gibi salon konferansı yerine; Sarıoğlan ilçesinde Kızılırmak havzası içerisinde yer alan kum ocaklarının doğaya, toprağa, insanlara, tarıma, canlılara ve UNESCO tarafından koruma altına alınmış tarihi Şahruh Köprüsü’ne verdiği zararlar üzerine bir çalışma yapılsa kötü mü olurdu. Hem Kayseri’ye hizmet olurdu hem de belediyenin bütçesine zarar gelmemiş olurdu” dedi. 
‘KAYSERİ’DE ÇALIŞMALAR YÜRÜTEN KONULARINDA UZMAN BİLİM İNSANLARIYLA, KIZILIRMAK HAVZASINDA BULUNAN KUM OCAKLARININ ÇEVREYE ETKİLERİ İLE İLGİLİ İNCELEMELER, ÇALIŞMALAR YAPTIRIN’
Ünalmış, “Yazık çok yazık. Buradan Kayseri Büyükşehir Belediyesi’ne, Kayseri Valiliği’ne ve başında Kayserili bakan olan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na çağrıda bulunalım. Gelin, çevre ve doğa ile ilgili hiçbir bilimsel çalışması olmayan yandaş gazetecilerle değil, Kayseri’de çalışmalar yürüten konularında uzman bilim insanlarıyla, Kızılırmak havzasında bulunan kum ocaklarının çevreye etkileri ile ilgili incelemeler, çalışmalar yaptırın. Bu çalışmalara biz de elimizden geldiğince destek verelim. Yöre halkının şikayet ve isteklerini, videodaki Karaözü Köyü’nden Anadolu Kadını Servet Teyze’min tarihine, köyüne, toprağına sahip çıkan duruşunu göz ardı etmemiş, haklı mücadelesine omuz vermiş olursunuz. Ne dersiniz?” ifadelerini kullandı.

Google+ WhatsApp