CHP’li Aşkın Genç, Kayseri’de düşen eğitim uçağını Meclis gündemine taşıdı

CHP’li Aşkın Genç, Kayseri’de düşen eğitim uçağını Meclis gündemine taşıdı

CHP Kayseri Milletvekili Aşkın Genç, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, geçtiğimiz hafta Kayseri’de düşen eğitim uçağı ile ilgili; “Uçak bakım süreçlerinde ve teknik kontrollerde eksiklikler olup olmadığının bir kez daha gözden geçirilmesi, varsa ihmal veya eksiklerin test edilip giderilmesi gerekmektedir. Bu bağlamda, Millî Savunma Bakanlığı’nın uçak bakım ve güvenlik protokollerini yeniden değerlendirmesi ve güncellemesi elzemdir” dedi.

CHP Kayseri Milletvekili Aşkın Genç, dün TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, 4 Haziran 2024 tarihinde Kayseri’de eğitim için kalkan bir uçağın kaza kırıma uğraması sonucu 2 pilotun şehit olmasını Meclis gündemine taşıdı.

Genç, konuşmasında şunları kaydetti:

‘Pınarbaşı seçimlerinin kaybedeni yoktur’

“Sözlerime başlamadan önce, hem 31 Mart’ta hem de 2 Haziran’da bizlere duydukları güvenle iki kez Cumhuriyet Halk Partisini tercih eden Pınarbaşılı hemşerilerime sevgilerimi saygılarımı göndermek istiyorum. Bu başarı sadece bir partinin değil, ilçemizdeki tüm kesimlere aittir. Bu seçimin kaybedeni yoktur, kazananı ise Pınarbaşı ve Pınarbaşılılardır.

‘Bu başarı birlikte daha güçlü olduğumuzu gösteriyor’

Seçim sürecinde bizlere destek veren, inanarak yanımızda olan tüm seçmenlerimize yürekten teşekkür ediyorum. Pınarbaşı'nın her bir mahallesinde, her bir sokağında yaşayan vatandaşlarımızın sesi olduk; kadın, erkek, genç, yaşlı demeden her bir bireyin taleplerini, beklentilerini dinledik ve çözüm odaklı projeler geliştirdik. Bu başarı birlikte daha güçlü olduğumuzu gösteriyor.

‘Türkiye'nin kurucu partisi olan Cumhuriyet Halk Partisi milliyetçiliğin teminatıdır’

 

Pınarbaşı'nın tüm renklerini, farklılıklarını ve zenginliklerini kucaklayarak ilçemizi daha yaşanabilir bir hâle getirmek için el birliğiyle çalışacak, eğitimden sağlığa, altyapıdan çevreye her alanda tüm kesimlerin ihtiyaçlarını karşılamak için gayret göstereceğiz. Unutulmasın ki Türkiye'nin kurucu partisi olan Cumhuriyet Halk Partisi aynı zamanda milliyetçiliğin de teminatıdır. Birlikte daha güzel bir geleceğe adım atmak için önümüzde duran bu fırsatı en iyi şekilde değerlendireceğimizden kimsenin şüphesi olmasın. Pınarbaşı'nın refahı ve mutluluğu için el ele vererek ortak değerlerimiz etrafında kenetleneceğiz.

‘Kayseri’de eğitim için kalkan uçağımız kaza kırıma uğradı ve 2 pilotumuz şehit oldu’


Değerli milletvekilleri, geçtiğimiz hafta Kayseri'de 12'nci Hava Ulaştırma Ana Üs Komutanlığından kalkan, Hava Kuvvetleri Komutanlığı’mıza ait bir eğitim uçağımız kaza kırıma uğradı; 2 kahraman pilotumuz şehit oldu. Hava Pilot Albay Uğur Yıldız ve Hava Pilot Albay Gökhan Özen'e Allah'tan rahmet, kederli ailelerine ve aziz milletimize başsağlığı diliyorum.”

CHP’li Genç, Kayseri’de 25 Ocak’ta düşen eğitim uçağı ile ilgili Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler’e verdiği soru önergesine gelen cevapta, Bakan Güler’in “uçağın bakımlarının eksizsiz yapıldığını” ve “uçuşa engel durumu olan uçakların eksiklerinin giderilmeden uçuş planlamasının yapılmadığını” belirttiğini söyledi.

Genç, konuya ilişkin şunları ifade etti:

“Sayın milletvekilleri, 25 Ocak’ta yine Kayseri 12'nci Hava Ulaştırma Ana Üs Komutanlığından eğitim için kalkan bir uçak teknik bir arıza nedeniyle acil iniş yapmıştı. Millî Savunma Bakanı Yaşar Güler'in cevaplaması istemiyle 29 Ocak 2024 tarihinde verdiğim soru önergesinde uçağın acil iniş yapmasının sebebini, uçağın bakımlarının en son ne zaman yapıldığını ve konuyla ilgili soruşturma açılıp açılmadığını sormuştum.

‘Bakan Güler, bakımlarının eksizsiz yapıldığını söyledi’

Sayın Bakan bir ay sonra verdiği cevapta bahse konu uçağın bakımlarının eksiksiz yapıldığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde planlı bakımları yapılmamış veya uçuşa engel durumu olan uçakların eksikleri giderilmeden uçuş planlamasının yapılmadığı cevabını verdi. Üzerinden geçen birkaç ayda maalesef tekrar aynı durumdayız ve 2 kahraman pilotumuzu şehit verdik. Sayın Bakanın verdiği bu güvenceye rağmen aynı üsten kalkan uçaklarımızın tekrar kazaya karışması ve bu kazaların sonucu olarak 2 değerli pilotumuzu kaybetmemiz ciddi sorular doğurmaktadır. Bu tür olayların tekrar yaşanmaması için alınması gereken önlemler konusunda daha titiz ve kapsamlı bir inceleme yapılması gerektiği aşikârdır.

‘MSB’nin uçak bakım ve güvenlik protokollerini yeniden değerlendirmesi ve güncellemesi elzemdir’

Uçak bakım süreçlerinde ve teknik kontrollerde eksiklikler olup olmadığının bir kez daha gözden geçirilmesi, varsa ihmal veya eksiklerin test edilip giderilmesi gerekmektedir. Bu bağlamda, Millî Savunma Bakanlığı’nın uçak bakım ve güvenlik protokollerini yeniden değerlendirmesi ve güncellemesi elzemdir. Ayrıca, pilotlarımızın eğitim ve güvenliği konusundaki standartların en üst düzeye çıkarılması için gerekli tüm adımların atılmasını ısrarla talep ediyoruz.

‘Hükûmet daha şeffaf, daha hesap verebilir ve kararlı bir duruş sergilemelidir’

Değerli milletvekilleri, bu üzücü olaylar Hava Kuvvetlerimizin etkinliği ve güvenliği açısından büyük önem taşımaktadır. Hükûmetin ve ilgili bakanlıkların bu konuda daha şeffaf, daha hesap verebilir ve kararlı bir duruş sergilemesini bekliyoruz. Şehitlerimizin ailelerine ve milletimize başsağlığı dilerken bu tür acıların bir daha yaşanmaması için gerekli tedbirlerin alınmasını bir kez daha vurguluyorum.”

Genç, uzman çavuş ve astsubayların emekli maaşları ile ilgili ise;

‘Uzman çavuşlarımız ve astsubaylarımızın emekliliklerinde yaşadıkları sorunların çözülmesi gerekmektedir’

Değerli arkadaşlar, Türk Silahlı Kuvvetlerinde yıllarca görev yapmış ve emekli olmuş uzman çavuşlarımız ve astsubaylarımızın emekli maaşları diğer emeklilerimiz gibi çok düşük kalmıştır. Ülkemiz ve milletimiz için zorlu koşullarda görev yapmalarına rağmen emekli olduklarında emeklerinin karşılığını alamamışlardır. Vatan için emek vermiş, gazi olmuş uzman çavuşlarımızın ve astsubaylarımızın emekliliklerinde yaşadıkları sorunların çözülmesi gerekmektedir. Cumhuriyet Halk Partisi olarak bu sorunun giderilmesi için kanun teklifleri verdik; gelin, destek verin hep birlikte kahraman askerlerimizin bu mağduriyetini giderelim” dedi.

Google+ WhatsApp