BÜYÜKŞEHİR, TÜRK-MACAR DOSTLUĞUNU ‘MACAR-TÜRK KÜLTÜR YILI’NDA SERGİ İLE TAÇLANDIRDI

BÜYÜKŞEHİR, TÜRK-MACAR DOSTLUĞUNU ‘MACAR-TÜRK KÜLTÜR YILI’NDA SERGİ İLE TAÇLANDIRDI

Kayseri Büyükşehir Belediyesi, ‘Macar-Türk Kültür Yılı’ ilan edilen 2024’te bu dostluğu, ‘Macarların Tasarımları Türkiye’de’ konulu sergi düzenleyerek kutladı.

Milli Mücadele Müzesi’ne dönüştürülen tarihi Kayseri Lisesi’nde Büyükşehir Belediyesi, Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörlüğü, İstanbul Macar Liszt Kültür Enstitüsü, Yıldız Teknik Üniversitesi Öğrenci Dekanlığı ve Kayseri Mimarlar Odası iş birliği ile düzenlenen sergi, kurdele kesimi ile ziyarete açıldı.

2024 Macar - Türk Yılı etkinlikleri kapsamında, Osmanlı’nın son döneminden Cumhuriyet’in ilk dönemine kadar Türkiye’de Macar mimarların gerçekleştirilmemiş projelerinin sergilendiği ‘Macarların Tasarımları Türkiye’de’ Sergisi açılışında konuşan Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Hamdi Elcuman, emeği geçen herkese teşekkür etti. Elcuman, “Misafirlerimize çok teşekkür ediyorum, İstanbul’dan buraya araçla geldiler ve çok hızlı bir şekilde sergiyi kurdular. Yıldız Teknik Üniversitemizin çok emeği var, Mimarlar Odamızın çok emeği var. Bir sürü kişinin emeği var. Bu serginin burada açılmış olması, misafirlerimizin bizlere eşlik etmesi bizim için çok önemli” diyerek serginin hayırlı olması temennisinde bulundu.

İstanbul Macar Kültür Merkezi Direktörü Aron Sipos da siyasi-diplomatik ilişkilerin 10’uncu yıl dönümü dolayısıyla Türkiye çapında kutlama etkinlikleri düzenlediklerini belirterek, serginin Macar Türk ilişkilerini gösteren bir sergi olduğunu dile getirdi.

Sergi açılışında konuşan Macar Kültür Merkezi Müdür Yardımcısı Gergö Kovaç ise 1923’te Cumhuriyet’in ilan edildikten sonra ilk uluslararası dostluk anlaşmasının Macaristan’da yapıldığını ifade ederek, pek çok alanın usta ve uzmanlarının Türkiye’ye davet edildiğini ve o dönem hayata geçmeyen eserlerin söz konusu sergide yer aldığını söyledi. Kovaç serginin, Macar Türk mimarlık ilişkilerini yansıttığını aktardı.

Akademisyen Prof. Dr. Urfalıoğlu’ndan Büyükşehir Belediyesi’ne Teşekkür

Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Kültür ve Turizm Bakanlığı Kayseri Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu Üyesi Prof. Dr. Nur Urfalıoğlu da Macar-Türk Kültür Yılı 2024’te Macaristan’daki üniversiteler ile ortaklaşa çeşitli çalışmalar yaptıklarını ifade ederek, Kayseri ile de bağlantılı olduğu için Kayseri Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Hamdi Elcuman ile görüştüğünü ve Elcuman’ın kendisine destek verdiğini kaydetti. Büyükşehir Belediyesi adına Elcuman’a ve tüm paydaşlara teşekkür eden Urfalıoğlu, sergide Türk ve Macar mimarlarının çok sayıda eserlerinin sergilendiğini dile getirdi.

Sergi açılışına Büyükşehir Belediyesi daire başkanları da katıldı. Sergi açılışında günün anısına hatıra fotoğrafı çektirilirken, sergi 15 gün boyunca ziyaretçilerini ağırlayacak.

Google+ WhatsApp