Bursa Teknik Üniversitesi´nde İlk Ders Müsteşardan

Bursa Teknik Üniversi´nin 2014-2015 akademik yılı açılışında ilk dersi veren Savunma Sanayii Müsteşarı Prof. Dr. İsmail Demir, savunmanın yerli olmasının önemine dikkat çekti. Bursa Teknik Üniversite

Bursa Teknik Üniversi´nin 2014-2015 akademik yılı açılışında ilk dersi veren Savunma Sanayii Müsteşarı Prof. Dr. İsmail Demir, savunmanın yerli olmasının önemine dikkat çekti.
Bursa Teknik Üniversitesi´nde akademik yıl törenle başladı. İlk dersi veren Prof. Dr. İsmail Demir, yerli savunma sanayiinin ülkenin geleceği açısından çok önemli olduğunu belirtti. Demir, "Bugün evinizde kullandığınız elektronik eşyanın yabancı olması ekonomik anlamda ülkemizi etkiyelen bir durumdur. Ancak savunmanızda kullandığınız bir ürünün içindeki yabancı kaynaklı unsurlar bizi yarın çok daha zor durumda bırakabilir. Şu anda dışarıdan temin ettiğiniz ürünler, özellikle elektronik aksamının içinde ne olduğunu bilmediğiniz ürünler bugün çok düzgün ve hiçbir sorun çıkarmadan çalışabilir. Testlerde, tatbikatlarda hiçbir sorun çıkarmayabilir, ama onu aldığınız yer, gerekli olduğu zaman devreye sokabileceği bazı unsurları içine gömdüyse yarı yolda kalabilirsiniz" dedi.
Geçtiğimiz günlerde Azerbaycan´a gittiğini anlatan Demir, Haydar Aliyev´in kendisine, "Bundan sonra biz Türk kardeşlerimizden bu ürünleri alacağız. Çünkü biliriz ki siz içine bir şeyler gömmezsiniz" dediğini belirtti. Demir, "Çünkü Ermenistan´la yaşadıkları sınır sorunlarında bazı önemli dersler almışlar. Buradan çıkartılacak ders; bizim de aktif olarak alana çıktığımızda nelerle karşılaşacağımızı bilmememiz mümkün. O açıdan olabildiğince yerli ürünlere yönelmek gerekiyor. Bu konuda her ülke kendini emniyete almak ve özgür ürünler geliştirmek yönünde çok hassas. Geçenlerde Fransızlar ile konuşmamda, ´Savunma ürünlerimizin hiç birisinde Amerikan menşeli ürün olmamasına çok dikkat ediyoruz´ dediler. Düşünün ki Fransa ve Amerika, son derece problemsiz iki ülke olmasına rağmen, bu konuyu dillendiriyor" diye konuştu.
Türkiye´nin 2023 hedeflerinden de bahseden Demir, "Cumhuriyetimizin 100. yılında hedeflerden bahsediyoruz. Bugün ihracatımızın 1. 5 milyar dolar olduğunun altını çiziyorum. 2023 dediğimiz 9 yıl ve biz bu ihracatı 15 katına katlamayı hedefliyoruz. Bugün geldiğimiz yerle kıyasladığımızda önümüzde çok uzun mesafe var. Savunma sanayii ürünlerinin ihracatı sadece sanayiciye bırakılacak bir şey değil. Savunma sanayii ihracatı ile ilgili önümüzde büyük potansiyelleri olan, hemen hemen imza aşamasına gelmiş bazı projelerimiz, son zamanlarda Mısır ve Birleşik Araf Emirlikleri, Suudi Arabistan´daki gerilimden dolayı askıda kaldı. Ürünlerinizin kendini ispatlamış olması lazım. İnsansız hava aracı, helikopter ve eğitim uçağı, bu ürünlerden herhangi birisini almak isteyen bir ülke piyasaya çıktığında, her halde aklına gelecek son yer Türkiye´dir. O bakımdan farkındalığı artırmak, ürünlerinizi piyasaya sunmanız ve kullanıyor olduğunu göstermeniz gerekiyor. Piyasada sizin ürününüz olduğunu görenler daha dikkatli bakmaya başlıyor. Yıllardır bu sektörde üretim yapan şirketlerin önüne geçmeniz, ülkelerin politik baskılarını kırmanız kolay bir şey değil. Bunlar kırıldığı anda savunma sanayii ürünlerinin ihracatında bir artış olması muhtemel" şeklinde konuştu.
(SF-MŞ)

24.10.2014 14:45:33 TSI

Google+ WhatsApp