Başkent´te Nüfus Yaşlanıyor

Ankara´da yüzde 7,2 olan yaşlı nüfus oranının 2023 yılında yüzde 9,2´ye ulaşmasının beklendiği, yaşlı nüfusa paralel olarak Alzheimer hastası sayısının da artacağı bildirildi. Yaşamkent´te faaliyet

Ankara´da yüzde 7,2 olan yaşlı nüfus oranının 2023 yılında yüzde 9,2´ye ulaşmasının beklendiği, yaşlı nüfusa paralel olarak Alzheimer hastası sayısının da artacağı bildirildi.
Yaşamkent´te faaliyet gösteren Ihlamur Konağı Yaşlı Bakım Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Hayriye Sungur, TÜİK´in 2013 verilerine göre Ankara´da 209 bini kadın, 155 bini de erkek olmak üzere 65 yaşın üzerinde 364 bin kişinin bulunduğunu kaydetti.
Tıbbın ilerlemesi ile birlikte yaşam sürelerinin uzadığını, 1980´li yıllarda yüzde 4 seviyelerinde olan yaşlı nüfus oranının 2013´te yüzde 7´2´ye çıktığını, 2023 yılında yüzde 9,2´ye ulaşmasının beklendiğini anlatan Sungur, şunları söyledi:
`´Yaşam süresi uzuyor ama bu da Alzheimer hastası sayısının hızla yükselmesine neden oluyor. Bugün Türkiye´de 350-400 bin civarında Alzheimer hastası olduğu düşünülüyor. Aldığımız her yeni yaş Alzheimer hastalığı için bir risk. 65 yaş üstündeki her 100 kişinin 8´inde, 80 yaş üstü her 100 kişinin 40´ında, 85 yaş üstünde ise her 100 kişinin 60´ında Alzheimer görülüyor.´´
Alzheimer hastalığının henüz tedavisinin bulunmadığını vurgulayan Sungur, şöyle devam etti:
`´Erken teşhiste ilerleme ilaçlarla yavaşlatılabiliyor. Alzheimer hastalığının en önemli belirtisi unutkanlık. Önce unutkanlık sonra karar verme, hesap yapma ve algılamada sorun yaşayan kişilerde Alzheimer´dan şüphelenilir. Alzheimer hastalığından korunmak isteyen yaşlılar beyin egzersizleri yapmalı; okumalı, yazmalı bir şeyler üretmeli. Televizyonda dizi yerine tartışma programları izlemeli, izlerken de çevresindekilerle tartışmalı. Konken, briç oynamalı, hatta torunlarını bilgisayar başından kaldırıp oyun oynamalı, tweet atmalı.
Ihlamur Konağı´nda kalan misafirlerimizi Alzheimer hastalığından uzak tutmak için toplu veya bireysel zihin çalıştırma faaliyetlerine yönlendiriyoruz.´´
Sungur, Alzheimer hastasının bakımının çok zor ve yorucu olduğunu, mutlaka profesyonel destek alınması gerektiğini sözlerine ekledi.
(BC-YHY-Y)

23.10.2014 13:30:52 TSI

Google+ WhatsApp