Bakan Yılmaz, ´güneş Enerjisinden Elektrik Üretimi´ Projesini İnceledi

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Türkiye´nin yenilenebilir enerji konusuna büyük önem verdiğini söyledi. Battalgazi İlçesi Hacıyusuflar Mahallesi´nde kurulan ´Güneş Enerjisinden Elektrik Üretimi´ Pro

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Türkiye´nin yenilenebilir enerji konusuna büyük önem verdiğini söyledi.
Battalgazi İlçesi Hacıyusuflar Mahallesi´nde kurulan ´Güneş Enerjisinden Elektrik Üretimi´ Projesini inceleyen Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, vatandaşlarla bir süre sohbet etti. Proje hakkında detaylı bir bilgi alan Bakan Yılmaz, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Burada DAP Bölge Kalkınma İdaremizin desteğiyle gerçekleştirilen bir projeyi ziyarete geldik. Malatya ilimizde çok sayıda küçük sulama projesini DAP idaremiz kanalıyla finanse ediyoruz. Gerçekten çok güzel projeler yapılıyor ama bu proje ayrı bir özelliğe sahip. Burada çiftçilerimiz, terfili pompajlı sulama nedeniyle ciddi bir enerji yükü ile karşı karşıyaydılar. İki terfi ile sulama yapmak durumundaydılar. Bu enerji maliyetlerinden dolayı da, sulamayı kullanamıyorlardı. Dolayısıyla borçları ve birçok sıkıntıları vardı. Bir anlamda burada bir pilot uygulama gerçekleştiriyoruz" dedi.

"CİDDİ BİR POLİTİKA DEĞİŞİKLİĞİNE GİTTİK"
Türkiye´nin yenilenebilir enerji konusuna büyük önem verdiğini dile getiren Bakan Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Güneş enerjisi kullanarak ve bu enerjiyi sisteme vererek, mahsuplaşma suretiyle çiftçilerimizin enerji maliyetini yaklaşık, yüzde 67, yani 3´te 2 oranında azaltmış olacağız. Böylece sulama yapma imkanına kavuşmuş olacaklar. Bu daha fazla ürün ve istihdam ile gelir sağlayacak. 11 çalışan ile buranın bakımı ve çalışması da söz konusu olacak. Buda ayrı bir istihdam kaynağı olacak. Gerçekten güzel bir çalışma. Kullanılan panellerde de son teknoloji. Panellerde ve güneş sistemlerinde her geçen gün gelişiyor. Türkiye olarak biz, yenilenebilir enerji konusuna büyük önem veriyoruz. Biz enerji ithal eden bir ülkeyiz. Ciddi anlamda dışarıdan doğalgaz ve petrol ithal ediyoruz. Son dönemlerde bu konularda ciddi bir politika değişikliğine gitmiş durumdayız. Bir taraftan yerli kaynakları daha fazla kullanmaya çalışıyoruz. Bir taraftan da yenilenebilir kaynaklara önem veriyoruz. Enerji verimliliğine önem veriyoruz."

"BÜTÜN BU PROJELER, TÜRKİYE´NİN DIŞA BAĞIMLILIĞINI DA AZALTACAK"
Bu tür projelerin, Türkiye´nin cari açığına da katkı sağlayacağını kaydeden Bakan Yılmaz, "Bütün bu projeler, Türkiye´nin dışa bağımlılığını da azaltacak. Bu anlamda da Türkiye´nin cari açığına da katkıda bulunacak. Bizim enerji konusunda her türlü imkanımızı harekete geçirmemiz gerekiyor. Bir taraftan yenilenebilir derken, rüzgarı ve güneşi içerisine katıyoruz. Bunları değerlendirmemiz gerekiyor. Hidroelektrik potansiyelimize yönelik yatırımlar yapıyoruz. Tabi linyit kaynaklarımız var, onları değerlendirmeye dönük son dönemde mevzuat değişiklikleri ve teşvik sisteminde bazı düzenlemeler yaptık. Ayrıca nükleer konusunda büyük ölçekli projelerimiz var. Bütün bunlar Türkiye´nin geleceğini hazırlayan işler. Enerji olmadan bir çok iş olmuyor. Ne tarım ne de modern sanayi yapabiliyorsunuz. Bu projelerle, bir taraftan enerjinin dışa bağımlılığını azaltırken bir taraftan da üreticilerimizin daha elverişli imkanlarda üretimlerini yapmalarını sağlamış oluyoruz" şeklinde konuştu.
Çocuklara, çikolata ve şekerleme dağıtan Bakan Yılmaz, mahalle sakinleriyle fotoğraf çektirdi.
(FD-AŞ-Y)

18.10.2014 17:37:49 TSI

Google+ WhatsApp