Ab Bakanı Ve Başmüzakereci Bozkır:

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, "Biz Türkiye olarak Avrupa Birliği sürecimizi Güney Kıbrıs Rum Yönetimi´nin bu tür ani çıkışlarından, bu süreci tahakküm altına almasına izin verm

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, "Biz Türkiye olarak Avrupa Birliği sürecimizi Güney Kıbrıs Rum Yönetimi´nin bu tür ani çıkışlarından, bu süreci tahakküm altına almasına izin vermeyiz" dedi.
AB Bakanı Bozkır, Almanya´nın Ankara Büyükelçisi Eberhard Pohl´u makamında kabul etti. Kabul öncesi Berlin ziyaretinden intibaları, Türkiye-Almanya işbirliğini ve Avrupa Birliği sürecini görüşeceklerini söyleyen Bakan Bozkır, "Almanya´da bugün Türkiye ile ilgili yanlış algıların olduğunu görüyoruz. Bunlar süratle giderilmesi ve doğru bilgilerle tekrardan doğallığın yeniden oluşturulması lazım. Türkiye´de de Avrupa Birliği ile alakalı bazı yanlış algıların gerçek olgularla buluşturulması için çaba sarf edeceğiz" dedi.
AB Vize İlerleme Raporu´na ilişkin olarak Bozkır, "Avrupa Komisyonu´nun yayınladığı raporu olumlu olarak değerlendirdik. Teknik ve sonuca yönelik olarak içinde yer alan hususlara katılıyoruz. Komisyon bunun gibi üç rapor yayınlayacaktır. Bu süre sonunda şayet vizeler kalkmadığı takdirde Türkiye´nin altı ay içinde geri kabul anlaşmasını feshetme hakkı mevcuttur. Komisyonun raporunda önemli saptamalar var. Türkiye´nin yerine getirmesi gereken 70´e yakın beklenti var. Bunların sadece 9´u tam olarak yerine getirilememiştir. Geri kalanların tamamında ya tamamen yerine getirilmiş ya kısmen yerine getirilmiş olarak adlandırılıyor. Vize taleplerin karşılanmasında da olumlu görüntüler var. Türk vatandaşlarının reddedilen vize oranı yüzde 6 civarına indi" şeklinde konuştu.
Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Sözcüsü´nün `Münhasır Ekonomik Bölge´ye ilişkin olarak Türkiye´nin kendilerinin egemenlik haklarını ihlal ettiği ve AB Liderleri Zirvesi´nde kınama yayınlamalarına ilişkin olarak Bozkır, şunları kaydetti:
"Açıklamanın Avrupa Birliği içinde ele alınması ve gerçekten bu şekilde değerlendirilmesi gerekir. Biz Türkiye olarak Avrupa Birliği sürecimizi Güney Kıbrıs Rum Yönetimi´nin bu tür ani çıkışlarından, bu süreci tahakküm altına almasına izin vermeyiz. Biz kendi üzerimize düşeni yapıyoruz. Güney Rum Kesimi´nin fasılları açmama yönünde talebi, Avrupa Birliği nezdinde reddedilmesini bekliyoruz."
Başlatılan süreci aynı kararlılıkla devam ettireceklerini belirten Bozkır, "Fasıllar Türkiye´de açılmışçasına ilerletilmektedir. Bunda en ufak bir tereddüdümüz yoktur. Önümüzdeki iki yıl zarfında bütün fasılları açmış ve kapamış duruma geleceğiz" ifadelerini kullandı.
Dün Başbakan Davutoğlu tarafından açıklanan Güvenlik Paketi´nin Avrupa Birliği ile uyumlu olup olmadığına ilişkin soruya ise Bakan Bozkır, "AB Bakanı olarak, AB müktesebatına uyumlu, AB ülkelerinde uygulamalarına uyumu konusunda tereddüdüm yok. Bununla Türkiye´de çok önemli bir reformu gerçekleştirecektir" diye cevap verdi.
(AUÖ-CC-Y)

22.10.2014 12:32:22 TSI

Google+ WhatsApp