18 Ekim Dünya Menopoz Günü

Her yıl tüm dünyada olduğu gibi Türkiye´de de 18 Ekim `Dünya Menopoz Günü´ olarak kutlanıyor. Gaziantep Medical Park Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Ali Özcan, menopozun kadınl

Her yıl tüm dünyada olduğu gibi Türkiye´de de 18 Ekim `Dünya Menopoz Günü´ olarak kutlanıyor.
Gaziantep Medical Park Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Ali Özcan, menopozun kadınların adetten kalıcı olarak kesilmesi olarak tarif edildiğini belirterek, "Kadınların hayatında normal bir süreç olmakla beraber, her kadının bu doğal süreci yaşar" dedi.
Menopoz her kadın için farklı özellikte yaşanabileceğini ifade eden Op. Dr. Ali Özcan, menopozun çoğunlukla 40-58 yaşlar arasında gerçekleştiğini ve ülkemizde ortalama menopoz yaşı 48-51 olduğunu dile getirdi. Özcan, menopoza giriş döneminde düzensiz adet görme, sıcak basmaları, gece terlemeleri, çarpıntı, ciltte kuruluk, saçlarda dökülme, eklem ağrıları, idrar yolu yakınmaları, idrar kaçırma, kilo alımı, baş ağrıları gibi fiziksel; depresyon, huzursuzluk, yorgunluk, uykusuzluk, iç sıkıntıları, cinsel isteksizlik, ağlama krizleri, unutkanlık, konsantrasyon bozukluğu gibi psikolojik değişiklikler görülebileceğinin altını çizdi.
Özcan, "Menopoz döneminde, kemik erimesi (osteoporoz), kalp-damar sistemiyle ilgili rahatsızlıklar ve tüm organlarla ilgili kanserlerin görülebilir. Özellikle menopoza geçiş döneminde rahim zarı kalınlaşması (endometrium) ve rahim kanseri olasılığının, menopoza girdikten sonraki dönemde de yumurtalık kanseri ve diğer kanser türlerinin görülme sıklığının arttırabilmektedir.
Olası risklerin önlenebilmesinin ancak koruyucu hekimlik bilinci altında gerekli erken önlemlerin alınmasına bağlıdır. Bu dönemde kadının hormon tedavisi alsın veya almasın mutlaka izlenmesi ve belirli aralıklarla sağlık kontrollerinin yapılması gereklidir. Çünkü bu dönem, meme ve jinekolojik kanserlerin en sık görüldüğü dönemdir. Bunun için özellikle meme kanseri açısından mamografilerin, rahim ve rahim ağzı kanserleri açısından ise jinekolojik ultrasonografilerin ve smear taramalarının yapılması şart. Menopoza geçiş ve menopoz sonrası dönemin sağlıklı geçirilebilmesi için her kadın olası meme kanserine karşı 20 yaşından itibaren kişisel meme muayenesi yapmalı, 40 yaşından itibaren de yıllık mamografi çektirmelidir.
Menopoz dönemindeki kadınların hormon tedavisine ihtiyacı olup olmayacağını ve bu tedavinin dozu ve süresi konusundaki kararın mutlak surette konunun uzmanı olan bir hekim tarafından yaptırılacak kan tetkiki sonuçlarına göre belirlenmesi gerekir diye konuştu.
Op. Dr. Ali Özcan, "Menopoz dönemini sağlıklı atlatabilmek için düzenli egzersiz yapılmalı, sedanter yaşam tarzı, sigara ve alkolden uzak durulmalı, kalsiyumlu yiyecekleri tüketmeye özen gösterilmeli, güneş ışığından yararlanılmalı, kilo almaktan kaçınmaları önem taşır" dedi.
(BB-VSA-Y)

17.10.2014 12:02:49 TSI

Google+ WhatsApp