''İslam Ülkelerinin Yekvücut Olmaları Gerekiyor”

Türkiye’ye resmî bir ziyaret gerçekleştiren Cibuti Cumhurbaşkanı Guelleh ile birlikte ortak basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İslam dünyasının birliğine en fazla ihtiyaç duyduğumuz bir dönemden geçiyoruz. Bu dönemde İslam ülkelerinin aralarındaki yapay sorunları bir tarafa bırakarak yekvücut olmaları, birbirlerine kenetlenmeleri gerekiyor” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cibuti Cumhurbaşkanı İsmail Ömer Guelleh ile birlikte gerçekleştirdikleri baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde ortak basın toplantısı düzenledi. Toplantıda, iki ülke arasındaki anlaşmaların imza töreninden sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Cibuti Cumhurbaşkanı Guelleh yaptıkları görüşmelere ilişkin açıklamalarda bulundu.

1977 yılında bağımsızlığını kazanan Cibuti’nin bu sene 40. kuruluş yıl dönümünü kutladığına işaret Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cibuti Cumhurbaşkanı Guelleh’in nezdinde tüm Cibutilileri tebrik etti.

Cibuti Cumhurbaşkanı Guelleh’in, her zaman Türkiye’nin yanında olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, kendisinin 15 Temmuz hain darbe girişiminden hemen sonra Türkiye’ye desteğini açıkça ortaya koyduğunu ve Cibuti’nin FETÖ terör örgütüne karşı gerekli tedbirleri ilk önce alan dost ülkelerden olduğunu vurguladı ve kendilerine teşekkür etti.

İslam dünyasının birliğine, beraberliğine ve dayanışmasına en fazla ihtiyaç hissedilen günlerden geçildiğine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu dönemde İslam ülkelerinin aralarındaki yapay sorunları bir tarafa bırakarak yekvücut olmaları, birbirlerine kenetlenmeleri gerekiyor” dedi.

 

Cibuti Cumhurbaşkanı Guelleh’in ziyaretini İslam ülkeleri arasındaki dayanışmanın güçlendirilmesi açısından önemli olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçen hafta İstanbul’da düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı Olağanüstü Liderler Zirvesi’ne Cibuti’nin başbakan düzeyinde katıldığını hatırlattı ve Kudüs’e sahip çıktıkları için Cibuti Cumhurbaşkanı Guelleh’e ayrıca teşekkür ettiğini belirtti.

Jeopolitik konumu itibarıyla Cibuti’nin “Doğu Afrika’ya giriş kapısı” olduğunu ve Afrika kıtasını ilgilendiren önemli meselelerde kayda değer bir rol oynadığını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cibuti’nin; Somali’nin istikrarına ciddi katkılar sağladığına işaret ederek, “Nasıl ki ülkemiz milyonlarca mülteciye kucak açıp ev sahipliği yapıyorsa, benzer şekilde Cibuti de imkânlarının çok ötesinde sorumluluk üstleniyor” diye konuştu.

Yaptıkları görüşmelerde ikili ve bölgesel konularda kapsamlı görüş alışverişinde bulunduklarını aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan iki ülke arasında ticari ve ekonomik ilişkilerin daha da geliştirilmesi hususunda mutabık kaldıklarını açıkladı. Bu bakımdan Türk Özel Ekonomik Bölgesine önem atfettiklerini sözlerine ekleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk Özel Ekonomik Bölgesinin sadece Cibuti’yle değil, aynı zamanda bölge ülkeleriyle de ekonomik ilişkileri farklı bir boyuta taşıyacağını söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Orada 5 bin dönümlük bir arazinin böyle bir tahsisinin yapılıyor olması, inanıyorum ki bizim müteşebbislerimizin de orada yatırımcı rolünü üstlenmesi aramızda güçlü bağların kurulmasına vesile olacaktır” dedi.

Cibuti Cumhurbaşkanı Guelleh’in yarınki temaslarında Türk iş adamlarıyla bir araya geleceğine değinerek, Türk iş adamlarını Cibuti’ye yatırım yapmaları için teşvik ettiklerini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Biz bugüne kadar Cibutili kardeşlerimizin yanında olduk, bundan sonra da kendilerine her türlü desteği sunmaya gayret edeceğiz” diye ekledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin Cibuti’de yürüttüğü hizmetlerle ilgili şunları kaydetti: “TİKA’nın tamamladığı Burhan Bey Caddesi yenileme projesi ve Tacura’daki restorasyon projeleri gurur kaynağımızdır. 2015 yılında Cibuti’yi ziyaretim sırasında kararlaştırılan ve yapımı TİKA tarafından üstlenilen çocuk hastanesi projesi üzerindeki çalışmalar devam ediyor. İnşallah hastanenin yapımına en kası sürede başlayacağız. Sağlık alanındaki ilişkilerimiz sadece hastane inşasıyla sınırlı olmayıp ambulans hibesi, sağlık haftaları düzenlenmesi gibi etkinliklerle sürüyor. Diyanet Vakfımız tarafından Cibuti’de yaptırılan 5 bin kişilik Sultan II. Abdülhamid Han Camii ve Külliyesinin inşaatını önümüzdeki Ramazan ayına kadar tamamlamayı planlıyoruz. Maarif Vakfımız tarafından çok yakın zamanda açılması planlanan okulumuzun da ilişkilerimize olumlu yönde katkıları olacağına inanıyorum.”

Bu yıl 19 Cibutili öğrenciye Türk üniversitelerinde eğitim imkânı sunduklarını da aktararak, Türkiye burslarıyla Cibutili gençlerin nitelikli ve donanımlı yetişmeleri için gereken desteği vermeyi sürdüreceklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugüne kadar Türkiye’de eğitim gören 200’e yakın Cibutili gencin iki ülke arasında birer köprü olacağını sözlerine ekledi.

Google+ WhatsApp