Uluslararası Öğrenci Akademisi

Uluslararası Öğrenci Akademisi Geleneksel Kayseri Toplantısı Yapıldı

Uluslararası Öğrenci Akademisi Geleneksel Kayseri Toplantısı Yapıldı

Uluslararası Öğrenci Akademisi Geleneksel Kayseri Toplantısının üçüncüsü gerçekleştirildi. Toplantıda, Orta Anadolu topraklarında geçmişten beri var olan kardeşlik ve barış kültürünün geleceğe yansımasına vurgu yapıldı.
Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı ile Medeniyetin Burçları Derneği’nin ortaklaşa düzenlediği, ‘Uluslararası Öğrenci Akademisi’ toplantısının üçüncüsü gerçekleştirildi. KCETAŞ konferans salonunda düzenlenen toplantıya Dernek Başkanı Ali Dursun, Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhammet Güven, çok sayıda öğrenci katıldı.
Toplantının, Kayseri’de üçüncü, Türkiye’de dördüncü kez düzenlendiğini söyleyen Medeniyetin Burçları Derneği Başkanı Ali Uzun, açılış konuşmasında, “Kayseri’deki yabancı uyruklu öğrencilerle Türk öğrencileri program sürecinde bir araya getirmeyi planlıyoruz. Böylece daha 100 yıl önce tek bir medeniyetin çocukları olan öğrencilerimiz karşılıklı anlayış çerçevesinde sevme ve sevilmenin esas olduğu bir dünya tasavvurunu hayata geçireceklerini umuyoruz. Türkiye genelinde 18 ilde 35 STK ile yapılan bu programda yabancı öğrencilerimiz eğitimlerini alıp ülkelerine döndüklerinde Türkiye ile ilişkilerini sürdürebilir kılmaları ve artırmalarını amaçlıyoruz.” ifadelerine yer verdi.
“KAYSERİ DİN, DİL, IRK KARDEŞLİĞİNİN COĞRAFYASI İDİ”
Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar ise, Kayserinin geçmişindeki tarihi şahsiyetler üzerinden örnekler vererek, kentin tarih sahnesinde barış ve kardeşliğe katkılarını anlattı. Başkan Çolakbayrakdar sözlerini şöyle sürdürdü:
“Sizler buraya her biriniz değişik coğrafyalardan, farklı medeniyet ve kültürlerden geldiniz. Örneğin, Davud-Ek Kayserinin doğduğu topraklardasınız. Davud-El Kayseri Osmanlı’daki ilk medresenin kurucusu. Arkasından Gevher Nesibe Hatunun 13. yy’da kurduğu Şifahane’nin bulunduğu topraklardasınız. O günkü manadaki modern tıbbın gereklerinin yerine getirildiği ve eğitiminin verildiği bir yerdesiniz. İnsanların Batı’da özellikli ruhi hastalıklara çare bulamadığı dönemlerde, bunlara nasıl şifa olunacağının bulunduğu bir topraktasınız. Bununla birlikte sevginin, barışın, hoşgörünün birlikte yaşandığı topraklardasınız. Farklı dinlerden olan insanların komşuluk ilişkisi içinde yüzlerce yıl birlikte yaşadığı topraklardasınız. Müslüman komşusu oruç tutarken kendi çocuğunun sokakta bir şeyler yemesine izin vermeyen, iki farklı dinin mensuplarının hoşgörü içinde komşuluk yaptığı topraklardasınız. Diğer yandan Ahi Evran’ın eşi Fatma Hanım’ın, dünyada ilk kez Bacıyan-ı Rum adı ile kadın teşkilatını kurduğu topraklardasınız. Bunlardan onlarcasını arka arkaya sıralayabilirsiniz. Ama en önemlisi bu topraklar binlerce yıldır barışın, kardeşliğin, sevginin yeşerdiği bir coğrafya olmuştur. Bu örnekleri siz burada yine yaşayacak ve gittiğiniz topraklara bu kültürü taşıyacaksınız.”
Açılış konuşmalarının ardından ERÜ Rektörü Prof. Dr. Muhammet Güven, ‘Keşkelerin Hayatımızdaki Yeri’ konulu açılış dersini verdi.

Google+ WhatsApp