Tekstil fabrikasında mağdur edilen işçiler suç duyurusunda bulundu
Tomarza Tekstil Fabrikası’nda çalışan ancak maaşlarını alamayan işçiler haklarını alabilmek için hukuk mücadelesi başlattı. İlgili işletme sorumluları hakkında savcıya suç duyurusu yapan işçiler, fabrikadan 2,5 ay maaş alamadıklarını, bir süre sigortasız çalıştırıldıklarını ve hırsızlıkla suçlandıklarını iddia ettiler.
Yaklaşık 4 buçuk ay önce açılan Tomarza Tekstil Fabrikası’nda bir grup işçi, maaşlarını alamadıkları gerekçesiyle iş bırakma eylemi başlattı. Noter üzerinden işverene ihtarname gönderen işçiler, işveren tarafından işten atıldı. Bunun üzerine işçiler, hukuk mücadelesi başlattı. Avukatlarıyla birlikte bugün Tomarza Adliyesi önünde toplanan işçiler savcılığa suç duyurusunda bulundu.
Mağdur edidiklerini anlatan işçilerden Nuray Gündüz “Hepimiz 15 gün deneme süreci olarak başladık ancak ücretimiz ve sigortamız verilmedi. Kartlarımız şifrelerimizle birlikte zorla elimizden alındı. ‘İşten çıkartılırsınız’ denilerek tehdit edildik. Biz 3 kuruş aldık ama 3 kuruşu bile veremediği için bu durumdayız” şeklinde konuştu.
İşçi Esra Topaloğlu da “Temmuzun 15’inde işe başladım.16 Ağustos’ta sigortam başladı. Bir defa elden maaş aldım. Bu süreç içerisindeki mesailerimiz falan da duruyor. 3 aydır da maaş alamıyoruz. İş yeri sahibi, Kasım’ın 18’inde sigorta çıkışımızı vermiş” dedi.
“Paramızı ve hakkımızı alamadığımız için buradayız” diyen Adil Güçlü de, “İşimizi bırakmamıştık. Fabrika sahibi ve yöneticisi Hüseyin Yavuz’dan alacağımız var, aylardır alamıyoruz. Tomarza halkını da buraya bekliyoruz. Ben Develi’den geliyorum. Bu insan Tomarza’ya zarar veriyor. Bir an önce hakkımızı almak istiyoruz” ifadelerini kullandı.
İşçiler modern çağda köle gibi çalıştırılmış ve haklarını da alamamışlardır diyen işçilerin avukatı hukukçu Niyazi Ünalmış, işçilerin mağduriyetinin hukuk yoluyla giderilmesini istediklerini söyledi. Ünalmış, “23 Haziran 2022’de açılan bu fabrika açıldığı günden beri deneme süresi adı altında işçileri sigortasız çalıştırmış, maaşlarını asgari ücretin altında ödemiş ya da ödenmemiş. Fazla mesailerin ve resmi günlerin ücretinin ödenmediği bir fabrika. İşçilerin banka hesabından kendilerine verilen maaş kartlarının ellerinden rızaları dışında zorla alınarak işten çıkarılma tehdidiyle bu noktaya gelindi. Maaş kartlarını vermek istemeyenler işten çıkarılmakla tehdit edilmiştir. Devletin belli kurumlarının kendi yanında yakınında olduğunu belirterek işçi, emekçi arkadaşlarımızı işveren ekibi tehdit etmiştir. Biz de bunların cezasız kalmaması için bugün buradayız. 23 Eylül 2022 tarihi bizim için çok önemli çünkü bu tarihte işçilerin banka kartlarına bir kez maaş yattı. Bu yatırılan maaş işveren yetkililerince bankamatikten çekilmiş durumda. Ve işçiler mağdur edilmiş durumda. Türk Ceza Kanunun 245’inci maddesi ‘Banka ve Kredi Kartlarının Kötüye Kullanılması’ suçunu düzenler. Bu suç rızası dışında kartları elinden alınan bu işçiler açısından suçu gerçekleştirenlerin cezalandırılması gerekiyor. Biz de bugün işçi arkadaşların talebi doğrultusunda Tomarza Adliyesine girerek, süreçte sorumlulukları tespit edilecek kişiler hakkında suç duyurusunda bulunduk” şeklinde konuştu.