Talas'ta Tarihe Bir Katkı Daha
Talas'ta Tarihe Bir Katkı Daha
Tarihi zenginliklere sahip Talas Belediyesi bu alanda yaptığı restorasyon çalışmalarına bir yenisini daha ekledi.
İlçede bugüne kadar Yaman Dede Kültür ve Sanat Evi, Okutan Konağı ve Ali Saip Paşa Sokağındaki 55 geleneksel tarihi konut gibi zenginliklerini restore ederek turizme kazandıran Talas Belediyesi, bu alandaki çalışmalarına devam ediyor. Tarihi yapıları ayağa kaldırma çalışmaları bu kez tarihi Ali Saip Paşa Sokağındaki Yaren Evi restorasyonuyla sürüyor. Asırlık iki katkı tarihi binada, kış mevsiminde dahi çalışmalar durmuyor.
Buradaki restorasyonla ilgili bilgiler veren Talas Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu, Talas’ın tarihi zenginliklere sahip ender yerleşim yerlerinden biri olduğunu belirterek, "Bu zenginliklerimizi ayağa kaldırarak ilçemizin turizmdeki hak ettiği yere getirme hedefimize doğru ilerliyoruz" dedi.
Tarihi dokudaki restorasyonların maliyetli ve zaman gerektiren çalışmalar olduğuna dikkat çeken Başkan Palancıoğlu, Yaren Evi Koruma Kurulu Projesi’nin neredeyse tamamının belediye bütçesi dışından karşılandığını söyledi. Başkan Palancıoğlu, "Restorasyon projesi toplam maliyeti 215 bin TL. Bu rakamın yüzde 95’i Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığının Kültür Varlıkları Katkı Payı Fonundan karşılanıyor. Belediye olarak bütçemizden sadece yüzde 5’lik kısmını karşılayacağız. Çalışmalarımız bu mevsim koşullarında bile devam ediyor. İnşallah bu yıl içinde restorasyonu bitirmeyi planlıyoruz" diye konuştu.
Başkan Palancıoğlu, tarihi dokudaki zenginliklerin restorasyonla hem korunduğunu hem de gelecek kuşaklara miras olarak bırakıldığını anlatarak, "Ecdadımız o dönemin kültürünü ve yaşantısını hayatlarının her alanına nakış nakış işlemiş. Bizlere düşen de bu eşsiz değerleri bizden sonraki kuşaklara emanet etmek. Bu noktada Talas’ta bulanan tarihi yapıları tek tek turizme kazandırmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.