“Sığınmacılara Desteğimiz Sürecek”

Avrupa Birliği’nin 2016’da sonuna kadar Türkiye’deki sığınmacılar için 3+3 milyar avro vermeyi taahhüt ettiği hâlde bugüne kadar 900 milyon avro verdiğini, Birleşmiş Milletler Mülteciler Komiserliği’nin ise 600 milyon dolar civarında para gönderdiğini açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Verseler de, vermeseler de, biz, ‘veren el, alan elden hayırlıdır’ anlayışıyla destek vermeye devam edeceğiz. Çünkü bu millet ensar olmanın ne demek olduğunu gayet iyi bilir” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin AB ile yaptığı anlaşma kapsamında, Türkiye’nin Avrupa’ya sığınmacı geçişini engelleyeceğini; AB’nin de Türkiye’ye 2016 sonuna kadar 6 milyar avro yardım yapacağını ve serbest dolaşım hakkını vereceğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerine şunları ekledi: “Biz anlaşmadaki yükümlülüğümüzü yerine getirdik, kara ve deniz sınırlarımızı tamamen kontrol altına alarak Avrupa’ya göçmen akınını neredeyse sıfırladık. Ama onlar verdikleri sözlerin hiçbirini tutmadılar, serbest dolaşım hakkımızın üzerine bir kez daha yattılar. Yardım konusunda da şu ana kadar söz verilen ilk dilimin 1 milyar avrosu dahi gelmiş değil.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti: “Hadi Avrupalıların riyakârlıklarını anladık da, bizim ana muhalefet partisi niye bu işin peşine düştü onu bilemiyoruz. Ana muhalefetin başındaki zat, ‘nerede bu 30 milyar dolar’ diye sorup duruyor. Ömründe bir tek garibe 3 kuruşluk faydası olmayıp, bir yaşındaki çocuğu bile sigortalı yapacak kadar helal-haram nedir bilmeyenden böyle bir şeyi sorma hakkı olabilir mi? Bir yaşındaki torununa SSK’dan kalkıp imkân hazırlıyor, 15 yaşındaki çocuğunu SSK’lı yapıyor. Bu zatın hesap uzmanlığını, ekonomi bilgisini, insanlık anlayışını biz SSK döneminden iyi biliriz. Hâlbuki azıcık hesap-kitap bilse, yemesiyle, içmesiyle, barınmasıyla, eğitimiyle, sağlığıyla, belediye hizmetleriyle, her şeyiyle bu insanlar için kişi başına yapılan aylık harcamanın birkaç yüz dolar civarında olduğunu kendisi de görecek. Dikkat ediniz, bu para sığınmacıların eline verilen para değildir, onlara yapılan tüm hizmetlerin maliyetidir. Biz bu konuyu para üzerinden konuşmaktan gerçekten hicap duyuyoruz. Ama birilerinin milletimizin kafasını karıştırmak için ortaya attığı iftiraları, yaptığı bühtanları da karşılıksız bırakamayız.”

Google+ WhatsApp