Şeker Hastalığı Ömür Boyu Süren Bir Hastalıktır

Şeker Hastalığı Ömür Boyu Süren Bir Hastalıktır

Şeker Hastalığı Ömür Boyu Süren Bir Hastalıktır

Memorial Kayseri Hastanesi’nin, Nimet Bayraktar Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi’nde düzenlediği seminerde Uz. Dr. Yasin Şimşek, diyabeti (şeker hastalığı) anlattı.
Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi çalışanlarına diyabetle ilgili bilgi veren Endokrinoloji Bölümü’nden Uz. Dr. Yasin Şimşek, pankreas adlı salgı bezinin yeterli miktarda insülin hormonu üretmemesi ya da ürettiği insülin hormonunun etkili bir şekilde kullanılamaması durumundaortaya çıkan şeker hastalığının ömür boyu sürdüğünü söyledi. İnsülini, şeker hastalarının kesinlikle kullanması gerektiğini vurgulayan Uz. Dr. Şimşek, “İnsülin, eroin yada kokain değildir, bağımlılık yapmaz. İnsülin böbreği yada karaciğeri çürütmez. İnsülin başlanması hastalığın sonuna gelindiği ve ölümün habercisi değildir.İnsülin en fazla 3-4 kilogram dışında kilo aldırmaz. İnsülinin yerini hiçbir hap alamaz” dedi.
ŞEKER HASTALARINDA İNME RİSKİ DAHA FAZLA
Uz. Dr. Yasin Şimşek, diyabetli kişilerde kalp hastalığı ya da inme riskinin 2-5 kat daha fazla olduğuna dikkat çekerek, şunları söyledi:
“Birçok ülkede, kardiovasküler hastalık ya da dolaşım sistemi hastalığı diyabetli kişiler arasında en başta gelen ölüm sebebidir. Diyabet, bacaklardaki damarlar da etkilenir ve bu nöropatiyle beraber ampütasyona yol açabilir.Yetişkinlerdeki körlük ve görme bozukluğunun önde gelen sebebidir.15 yıl boyunca diyabetik olan, şekeri kontrolsüz kişilerin % 2’si kör olurken, % 10’unda ağır görme bozukluğu gelişir.Diyabetik sinir hastalığı, bacaklarda ve ayaklarda duyu kaybına yol açabilir ve bu da ayak yarası ve bacak kesilmesi ile (ampütasyon) sonuçlanabilir.”Seminer sonunda Uz. Dr. Yasin Şimşek, soruları yanıtladı.

Google+ WhatsApp