Kategori : Sağlık

Sağlık Bakanı Koca aşı tedarikinde yeni takvimi duyurdu

Sağlık Bakanı Koca aşı tedarikinde yeni takvimi duyurdu

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Sputnik aşı sevkiyatı takvimi ile ilgili, "6 ay içerisinde 50 milyon doz aşının gelmesi şeklinde takvim. Ama bu takvimin bu 6 aylık zaman diliminde hangi ay ne kadar miktarın gelebileceği ile ilgili önümüzdeki 1-2 hafta içerisinde netleşmiş olacak. İlk sevkiyatın Mayıs ayında olmasını bekliyoruz. 1-2 hafta içerisinde bu netleşmiş olur. Geldikten sonra da bütün aşılarda olduğu gibi güvenlik testleri yapıldıktan sonra hızla başlamış olur" açıklamasında bulundu.

Bakan Koca: Son 2 haftada hastaneye müracaat edenlerin sayısı yarı yarıya düştü

Bakan Koca: Son 2 haftada hastaneye müracaat edenlerin sayısı yarı yarıya düştü

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, tam kapanmada vaka sayılarında hızlı düşüş sağlayacaklarını inandıklarını belirterek, "Tüm Türkiye'de son 2 haftada hastaneye müracaat edenlerin sayısı yarı yarıya düşmüş durumdadır. Özetle test sayılarının düşmesi, vaka sayısının düşmesinin sebebi değil, sonucudur" dedi.

Bakan Koca, sosyal medyada yer alan ölüm raporuna ilişkin açıklama yaptı

Bakan Koca, sosyal medyada yer alan ölüm raporuna ilişkin açıklama yaptı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüsten hayatını kaybeden ancak ölüm raporunda belirtilmediği iddia edilen sosyal medya paylaşımlarına ilişkin açıklama yaptı. Koca yaptığı açıklamada "Hasta, kayıtlarımızda ve tüm istatistiklerimizde covid ölüsü olarak kayıtlıdır" dedi.

Bilim Kurulu Üyesi İlhan: Hedeflenen grup aşılanırsa 29 Ekim'de rahatlarız

Bilim Kurulu Üyesi İlhan: Hedeflenen grup aşılanırsa 29 Ekim'de rahatlarız

Sağlık Bakanlığı Toplum Bilimleri Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, tedbirlere uyum ve hedeflenen grupların aşılanması ile ekim sonunda rahat bir nefes alınabileceğini söyledi. Prof. Dr. İlhan, "Tam kapanma ile beraber rakamlar iyi bir düzeye gelirse, 40 yaş altı vatandaşların aşılanması haziran sonuna kadar, 20 yaş üzeri gençlerimizin aşılanması güz döneminde gerçekleşirse, güz döneminde daha iyi zamanlar görebiliriz, bunun için de belki 29 Ekim Cumhuriyet Bayramımızı iyi bir tarih olarak düşünebiliriz" dedi.

Doç. Dr. Aydın: KKKA belirtileri Covid-19’a benziyor, kene teması sorgulanmalı

Doç. Dr. Aydın: KKKA belirtileri Covid-19’a benziyor, kene teması sorgulanmalı

Trabzon Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gökçe Gayretli Aydın, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) belirtilerinin Covid-19'a benzediğini belirterek, "Ateşli hastalıklarda öncelikle insanın aklına Covid-19 geliyor ama kene temasını da mutlaka sorgulamak gerekiyor” dedi.

'Mutant virüs ile hamile kadın ölümleri arttı'

'Mutant virüs ile hamile kadın ölümleri arttı'

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, mutant virüste görülen artış ile koronavirüse bağlı hamile kadın ölümlerinin de arttığını söyledi. Prof. Dr. Ceyhan, "Mutant virüs, gerçekten çok sayıda gebenin ölümüne ve birçoğunda karnındaki bebek ile birlikte kaybına yol açıyor. Mutant virüs problemi ortaya çıkmadan önce biz gebelere, gebelik sonrasına aşılama önerirken, şimdi mutlaka gebeliğin ilk 3 ayı bittikten sonra hemen aşılanmalarını istiyoruz" dedi.

Sputnik V aşısının üretileceği tesisleri, ilk kez görüntülendi

Sputnik V aşısının üretileceği tesisleri, ilk kez görüntülendi

Rusların geliştirdiği Sputnik V aşısının Türkiye’de üretileceği CinnaGen İlaç tesislerini ilk kez DHA görüntüledi. Aşının önümüzdeki günlerde deneme üretimine başlanacak, ilk numuneleri hem Rusya hem de Türkiye tarafı inceleyecek. Yaza doğru yüksek hacimli üretimlere geçilecek. CinnaGen İlaç CEO’su Ferhat Farsi, Çerkezköy’de 30 milyon Euro yatırımla kansere karşı biyoteknolojik ürünler geliştirmek amacıyla kurdukları tesiste Uğur Şahin’in ile benzer bir kaderi paylaştıklarını anlatarak, “Kansere karşı Monoklonal antikorlar geliştirmek için bu yatırımı yaptık. Ama pandemi müsibeti, bu yüksek teknolojili alt yapıyı, aşı üretimine kanalize etmemize neden oldu. Bu aşıyı A’dan Z’ye Türkiye’de üretecek olmaktan gurur duyuyoruz” dedi.

Bakan Koca: Sputnik V aşısının acil kullanımına onay verildi

Bakan Koca: Sputnik V aşısının acil kullanımına onay verildi

Sağlık Bakanı Koca, "Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumumuz yaptığı inceleme ve değerlendirmeler sonunda Sputnik V aşısının acil kullanımına onay vermiştir. İki ülke için hayırlı olmasını dilerim. Böylece üçüncü aşı olarak Sputnik V aşısı da ülkemizde kullanıma girecek." dedi.

Sağlık Bakanı Koca: Tam kapanmak zorunlu oldu

Sağlık Bakanı Koca: Tam kapanmak zorunlu oldu

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, İl Değerlendirme Toplantısı'na katılmak için geldiği Antalya'da valilik binasına ziyarette bulundu. Bakan Koca, "14 aydır büyük mücadele verdiğimiz pandemide yeni bir pik dönemi yaşadık. Düşüş hızını artırmak amacıyla tam kapanmak zorunlu oldu" dedi.

Yerli aşıda Faz-2'nin veri toplama aşaması da tamam

Yerli aşıda Faz-2'nin veri toplama aşaması da tamam

Türkiyede koronavirüse karşı geliştirilen yerli aşılar arasında insan deneylerine başlanan ilk aşının çalışmalarının yürütüldüğü Kayseri Erciyes Üniversitesi (ERÜ) İyi Klinik Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde (İKUM) Faz-2'nin veri toplama aşaması da tamamlandı. İKUM Müdür Yardımcısı Ahmet İnal, aşı uygulanan gönüllülerin 43 gün boyunca takip edildiğini belirterek, "Faz-3’e geçmek için 43’üncü gün verileri gerekiyordu. Bu veriler, tamamlandı, şimdi bakanlık tarafından incelenecek. Bundan sonra Sağlık Bakanlığı bünyesinde Faz-3 aşamasının mayıs ayında başlaması bekleniyor" dedi.

'Hindistan mutantı daha öldürücü'

'Hindistan mutantı daha öldürücü'

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı, Türkiye'de de tespit edilen Hindistan mutasyonunda çok dirençli ateş, ishal tablosu ve solunum yetmezliği gibi ağır semptomlar görüldüğünü, öldürücülüğün de daha fazla olduğunu söyledi.

192 milyondan fazla hayvan, deney için laboratuvarlarda tutuluyor

192 milyondan fazla hayvan, deney için laboratuvarlarda tutuluyor

Sosyal medyada hızla yayılan Save Ralph adlı kısa film, gözleri yeniden hayvan deneylerine çevirdi. Deneylerin devam etmesine verilen tepkiler artarken, istatistiklerle de bilançonun boyutu ortaya kondu. B2Press Online PR Servisi’nin derlediği istatistiklere göre, 192 milyondan fazla hayvan yaşam alanlarından koparılarak laboratuvarlarda tutulurken, deneylerin yüzde 30’undan fazlası orta ve şiddetli acı veren uygulamalar içeriyor. Üstelik test edilen her 100 ilaçtan yalnızca ikisi piyasaya sürülüyor.

"Tam kapanma çocuk ve ergenlerdeki depresyonu daha da artıracak"

Pandemide çocuk ve ergenlerin olumsuz etkilendiğini belirten Doç. Dr. Canan Tanıdır, özellikle ergenlerde depresyon sıklığında çok fazla artış olduğunu ve tam kapanma döneminde çocuk ve ergenlerde görülen bu durumun daha da yoğunlaşacağını söyledi.

Türkiye 3'üncü aşısına kavuşuyor

Türkiye 3'üncü aşısına kavuşuyor

Sputnik V aşısının Türkiye’deki üretimi için düğmeye basıldı. Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’nın “50 milyon doz aşı için anlaşma yaptık” diyerek, müjdesini verdiği Rus Gamelya Enstitüsü tarafından geliştirilen aşının önce bizzat bakanlık tarafından alımı yapılacak. Daha sonra da teknoloji transferi gerçekleştirilerek,Türkiye’de üretimine başlanacak. Aşıyı, Türkiye’ de üretebilmek için Sağlık Bakanlığı ile yaklaşık 10 aydır Rusya Yatırım Fonu (RDIF) yetkilileriyle yoğun bir bürokrasi trafiği yürüten Viscoran A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Öztürk Oran, süreci ilk kez anlattı.