Muz Üreticileri Birliği Üründe Fiyat İstikrarı İstiyor

Anamur Muz Üreticileri Birliği (MUZ-BİR), muzun piyasada tüketiciye iki kat fiyatla satılırken, üreticiden alınan ham muz fiyatını geri çekme çabalarının anlamsız ve gayri ahlaki olduğunu açıkladı.

Anamur Muz Üreticileri Birliği (MUZ-BİR), muzun piyasada tüketiciye iki kat fiyatla satılırken, üreticiden alınan ham muz fiyatını geri çekme çabalarının anlamsız ve gayri ahlaki olduğunu açıkladı.
Anamur Muz Üreticileri Birliği (MUZ-BİR), muz alım fiyatlarının düşmesi üzerine konuyla ilgili yaptığı açıklamada, üründeki fiyat istikrarsızlığından duydukları rahatsızlığı dile getirdi. Hasadın çok yoğun olmadığı bir dönemde ürün fiyatının düşmesinin bir mantığı olmadığına dikkat çekilen açıklamada, paketleme firması yöneticilerin kapalı kapılar ardından ahbap çavuş ilişkisiyle muz fiyatını belirlediği öne sürüldü.
Yapılan yazılı açıklamada, üreticinin sıkıntılarına dikkat çekilerek, "Anamur ve Bozyazı´da ülkemiz muz üretiminin yüzde 60´lık kısmını karşılayan muz üreticileri yaşamakta ve ekonomiye katkı sağlamaktadırlar. Muz üretim alanları bilindiği üzere kapalı sera sistemleri içerisindedir. Sera tesisleri devasa yatırım maliyetlerine sahiptir. Yöremiz halkının büyük çoğunluğu geçimini bu sektörden sağlamaktadır. Üretim ve yetiştiricilikte kullanılan gübre girdi fiyatları değişkenlik göstermekte ve maliyetler katlanarak artmaktadır. Bunlar göz önüne alınırsa muz üreticisi gelir elde edememektedir. Bölgemizde muzun pazarlanması için çalışan paketleme ve işleme tesisleri bulunmakta ve bir kısmı modern olmasına karşılık büyük çoğunluğu modern tesislere sahip değildir. Ülkemize geçmiş yıllara nazaran çok fazla ithal muz gelmemektedir. Buna rağmen tüm meyvelerin pazarlarımızda bulunmasına karşın yerli muzun fiyatı da ithal muzla yarışır durumdadır. Pazarda düşüş olmamasına muz fiyatlarının talebe göre şekillenmesine rağmen üreticiden alınan ham muz fiyatları üzerinde oynanması anlamsız ve gayrı ahlakidir" denildi.
80-90 civarında olan işleme tesisi sahiplerine karşılık 10 bine yakın üreticinin birlik haline gelememesi yüzünden bu tür sıkıntılar yaşandığı dile getirilen açıklamada şunları kaydedildi;
"3-5 paketleme tesisi sahibi muz fiyatları üzerinde istediği gibi oynamaktadır. Tüm yapmış olduğumuz Pazar araştırmaları sonucunda üretmiş olduğumuz muz tüketiciye 2 kat fiyat alarak ulaşmaktadır. Ne var ki yeşil muz fiyatları yerinde üçte bir olarak belirlenmektedir. Günü birlik fiyat istikrarsızlığı yaşamaya devam etmekteyiz. Tüm meyvelerin olduğu yaz aylarında dahi bu kadar düşüş yaşamayan muz fiyatları nedense bu eylül ekim ayı gibi hasadın çok yoğun olmadığı ve pazarda tüketimi sürdüğü halde düşüş yaşamaktadır. İşleme ve paketleme tesislerinin de kendilerine özgü problemleri olduğunu varsaysak da muz üreticisinin alın teri ile oynanması yanlıştır. Kapalı kapılar ardında yeşil muz fiyatları şahıslara göre belirlenerek ahbap çavuş ilişkisi ile muz fiyatı belirlenmektedir. Farklı paketleme tesisleri arasında dört beş farklı fiyat belirlenerek muz kesim işlemi yapılmaktadır. Üreticilerimiz çoğunlukla Ziraat Bankası ile çalışmakta ve özel bankalarda muzun geleceğini görerek teşvik edip kredi imkânı tanımaktadır. Paketleme ve pazarlama tesisleri bu şekilde fiyat belirledikleri için aslında bindiği dalı kesmektedir. Tüm üreticilerimiz bunları bilmekte ve bunun önüne geçilmesi için çalışma yapılmasını istemektedir. Hem birliğimiz olarak hem de muz sektörünü ilgilendiren diğer kesimler olarak çözüm üretmek zorundayız. Birlik olarak gerekli AR-GE çalışmalarını yaparak, üretici ve paketleme tesisi ayırımı yapmadan her birinin sorunlarını ayrı ayrı ele alıp çözümlemek için elimizden gelen tüm çabayı sarf ediyoruz."
(SRT-AKL-YHY-Y)

25.10.2014 12:39:12 TSI

Google+ WhatsApp