MÜSİAD Sameks Verilerini Açıkladı
MÜSİAD Sameks Verilerini Açıkladı
Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) tarafından her ayın son iş günü açıklanan Mart ayı Satınalma Müdürleri Endeksi (SAMEKS) ile ilgili toplantı düzenlendi.
Üniversiteler ve akademisyenler ile yapılan çalışmalar neticesinde ön raporlarının hazırlandığı SAMEKS verilerinin 2 yıldır kamuoyu ile paylaşıldığını ifade eden MÜSİAD Kayseri Başkanı Nedim Olgunharputlu, verilerin gelecek aylardaki ekonomik hareketler hakkında bilgi vermesi bakımından önemli olduğunu vurguladı.
EKONOMİ BELİRSİZLİK SEVMEZ
Veriler doğrultusunda 2015 yılı büyüme rakamlarının değerlendiren Başkan Nedim Olgunharputlu, küresel ekonominin genel anlamda durgunluk yaşamasına karşın, dikkate değer bir performansta olduğunu söyledi.
Başkan Olgunharputlu, ekonominin belirsizliği sevmediğini belirterek, bu dönemde birçok sorunun üst üste geldiğini, iki seçim arasında yaşanan siyasi belirsizlik ortamıyla piyasalardaki hareketlerin azaldığını, yatırımların da bu azalmayla birlikte yavaşladığını hatırlattı. bu olumsuz etkenlere rağmen, yılın genelinde %4 oranını yakalamak Türkiye için dikkate değer bir başarı olduğunu ifade etti.
Bin 100 iş yerinde tespit edilen havuz çalışmasında, 500 iş yerinin satın alma müdürleri ile yapılan veri çalışmasından akademisyenlerin de desteği ile ulaşılan bilgiler ile gelecek aylardaki karşılaşılacak sıkıntıları görmeyi sağlayan SAMEKS Mart ayı verileri şu şekilde:
Sanayi Endeksi bir önceki aya göre 3,6 puan azalarak 54,3 seviyesine, Hizmet Endeksi de bir önceki aya göre 0,2 puan artarak 50,1 değerine yükseldi. Mart ayında Bileşik Endeks, bir önceki aya göre 0,9 puan azalarak 51,3 puana geriledi. Sanayi Endeksi Mart ayında hız kaybetmesine rağmen 50 puanın üzerinde olmasıyla sanayi sektöründe ekonomik hareketliliğin canlılığına işaret etti. Mart ayında gözlenen hız kaybına rağmen; SAMEKS Sanayi Endeksi, 50 baz puanının üzerinde 54,3 puanı ile yer aldı.
SANAYİ ÜRETİMİ BÜYÜDÜ
Türkiye ekonomisi, 2016 Mart ayında açıklanan makroekonomik verilerle olumlu bir görünümde seyrederken, bu dönemde dış ticaret açığı ve cari işlemler dengesinde iyileşme sürdü. Sanayi üretimi ve imalat sanayi kapasite kullanımında da artış gözlendi. Sanayi üretiminde Ocak 2016 verilerine göre bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5,6 artması yılın ilk çeyreğine ait büyüme oranları için olumlu olarak yorumlandı. Ocak ayı sanayi üretimi verilerinin önceki aya ve bir önceki yılın aynı ayına göre artış kaydetmesi, sanayi sektöründeki istihdam artışının süreceği izlenimine yol açtı. 2016 yılı Şubat ayına ait enflasyon oranı ise, bir önceki aya göre yüzde 0,02 azalış göstererek aylık bazda enflasyon oranı 8 ay sonra eksi oranda hesaplandı.