MEB'den 81 ile 'yüz yüze eğitim' genelgesi
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 21 Eylül'de başlayacak yüz yüze eğitimin uygulanmasına ilişkin 81 ilin Milli Eğitim Müdürlüklerine genelge gönderdi. Genelgeye göre; öğrencinin yüz yüze eğitime katılımı zorunlu tutulmayacak, veli yazılı bir başvuruda bulunmaksızın kendi isteğiyle öğrencisinin uzaktan eğitime devamını sağlayabilecek.
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, 21 Eylül Pazartesi günü başlayacak yüz yüze eğitimin nasıl uygulanacağına ilişkin teknik detayların 81 il Milli Eğitim Müdürlüğü’ne gönderildiği belirtildi. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk imzasıyla illere gönderilen yazıya göre, okulların açıldığı ilk hafta olan 21-25 Eylül tarihleri arası uyum programına ayrılacak. Uyum programı okul öncesi eğitim kurumlarında ve ilkokul 1’inci sınıflarda ‘1 gün yüz yüze eğitim’ şeklinde gerçekleştirilecek. İhtiyaç duyulması halinde sınıflardaki öğrenciler, okulun fiziki şartları da dikkate alınarak sosyal mesafe kuralına uygun bir şekilde bölünerek yüz yüze eğitim yapacak. Sınıf mevcudunun bölünmesiyle ortaya çıkan grupların okula gelecekleri günler birbirinden farklı olacak. Öğrencinin yüz yüze eğitime katılımı zorunlu tutulmayacak. Veli yazılı bir başvuruda bulunmaksızın kendi isteğiyle öğrencisinin uzaktan eğitime devamını sağlayabilecek.
OKUL ÖNCESİ EĞİTİM
Okul öncesi eğitimde ilk hafta 1 gün 30'ar dakikalık 5 etkinlik saati olmak üzere uyum eğitimi yapılacak. Uyum haftasından sonraki hafta ve devamında ise haftada 2 gün olmak üzere günde 30’ar dakikalık 5 etkinlik saati süreyle eğitim gerçekleştirilecek. Okul öncesi eğitimde, 21 Eylül tarihine kadar yüz yüze eğitim veren kurumlarda bu tarihten itibaren de aynı planlama doğrultusunda eğitime devam edilecek.
İLKOKUL 1'İNCİ SINIFLAR
İlkokul 1’inci sınıf öğrencileri ise yüz yüze eğitimin ilk haftasında, her biri 30’ar dakikalık 5 ders saati süreyle uyum eğitimi yapacak. Uyum haftasından sonraki hafta ve devamında da haftada 2 gün her biri 30’ar dakikalık 5 ders saati yüz yüze eğitim alınacak. Ders saatleri arasında 10’ar dakikalık dinlenme süresi verilecek. Okul yönetimleri tarafından teneffüs saatlerinde öğrenciler arasındaki sosyal mesafenin korunması için nöbet görevi de dahil olmak üzere gerekli planlamalar yapılacak.
HANGİ DERSLER YÜZ YÜZE EĞİTİMDE ALINACAK?
Açıklamada Bakanlığın yüz yüze eğitimin ilk haftasını, henüz okul yaşamıyla yeni tanışacak olan okul öncesi ve ilkokul 1’inci sınıf öğrencilerin uyumuna ayırdığına dikkat çekilerek, uyum eğitimi ile ilgili "Covid-19 tedbirleri kapsamında kişisel hijyen, maske ve sosyal mesafe kuralları öğrencilere temassız oyunlar ve eğlenceli etkinliklerle anlatılacak" bilgisi paylaşıldı. Uyum haftasından sonraki 28 Eylül- 2 Ekim tarihlerini kapsayan hafta ve devamında ise, Türkçe dersi haftada 2 gün 3’er ders saati olmak üzere 6 ders saati, Matematik haftada 2 gün 1’er ders saati olmak üzere 2 ders saati, Hayat Bilgisi haftada 2 gün 1’er ders saati olmak üzere 2 ders saati yüz yüze eğitimle verilecek.
DİĞER DERSLER UZAKTAN EĞİTİMLE VERİLECEK
Bu dersler ile ilgili olarak yüz yüze işlenemeyen ders saatleri ile ilkokul 1’inci sınıf programındaki diğer dersler ise EBA TV ve EBA portal canlı sınıf uygulamalarıyla uzaktan eğitim sistemleriyle verilecek. Uzaktan eğitimle ilgili tüm bilgilere uzaktanegitim.meb.gov.tr ve eba.gov.tr adreslerinden ulaşılabilecek.