KOSGEB İl Müdürü Ahmet Özbekler:
KOSGEB İl Müdürü Ahmet Özbekler:
KOSGEB İl Müdürü Ahmet Özbekler, girişimcilik sertifikasını alan kursiyerlerin ağırlıklı olarak hizmet sektöründe faaliyet gösterdiğini söyledi.
KOSGEB’in girişimcilere sunduğu fırsatlarla ilgili bilgi veren İl Müdürü Ahmet Özbekler, “KOSGEB olarak girişimcileri, kendi işini kuranları 2010 yılından itibaren destekliyoruz. 2016 yılına girdiğimizde de girişimcilere verilen destek miktarlarında bir artış söz konusu. Özellikle kamuoyunda sıklıkla bahsedilen 30 bin TL hibe ve 70 bin TL 0 faizli kredi desteğimiz 50 bin TL hibe ve 100 bin TL kredi 0 faizli kredi olarak devam etmektedir. 50 bin TL’nin 2 bin TL’si işletme kuruluş giderlerine, 18 bin TL’si makine teçhizat giderlerine ve 30 bin TL’si de işletme giderleri iş yeri kirası ve personel ücreti olarak destek verilmektedir. Süreçlerin daha da geliştirilmesi adına KOSGEB olarak esnek bir program uyguluyoruz. Makine teçhizat anlamında yeni açılacak iş yerinin makine teçhizat giderleri eğer fazlaysa 18 bin TL’yi yüzde 50 arttırarak 7 bin TL şeklinde uygulayabiliyoruz. Bu durumda işletme giderleri de 20 bin TL’ye düşmüş oluyor ve 30 bin TL olan işletme giderlerini yüzde 50 oranında artırım olabiliyor. 45 bin TL’ye kadar çıkabiliyor. Bu durumda da makine teçhizat desteği 3 bin TL’ye düşmüş oluyor. Bu şekilde girişimciye esnek bir program uygulamaya çalıştık” şeklinde konuştu.
Özbekler ayrıca, “Özellikle girişimcilik desteğinde rakamların artmasıyla beraber talepte de oldukça büyük bir artış oldu. Biz KOSGEB olarak girişimcileri, kendi işini kurmak isteyenleri yeni açılan iş yerlerini desteklemek istiyoruz. Rakamlardaki artışlarda beraber de 2016 yılında bize başvuru anlamında yoğunluğun arttığını görüyoruz. Özellikle 2016 yılının yaklaşık 40 günlük sürecinde şuana kadar 40 civarında girişimcilik başvurusu aldık. Girişimcilerin büyük bir bölümü hizmet sektöründe faaliyet gösteriyor. İmalat sektöründe faaliyet gösteren işletmeler de var. Ancak bunların sayısı biraz daha düşük durumda. Biz KOSGEB olarak 30 bin TL’yi 50 bin, 70 bin TL’yi de 100 bin TL yaparak imalat sektöründe üretime dayalı daha fazla katma değer üreten iş yeri desteklemek istiyoruz. Önümüzdeki günlerde de bunun meyvesini alacağımızı düşünüyoruz” diye konuştu.
KOSGEB’e en çok hizmet sektöründe başvurunun olduğunu belirten Özbekler, “Bugüne kadar açılan iş yerleri de hizmet sektörü ağırlıklı gıda ve restoran sektöründe şuanda oldukça fazla talep var. Kendi işini kurmak isteyenler mutlaka KOSGEB’in ve KOSGEB paydaşlarının girişimcilik eğitimine katılmaları gerekiyor. Bu eğitimler 70 saat sürüyor. Özellikle son zamanlarda Kayseri şehir merkeziyle beraber ilçelerimizden, ilçe belediyelerinden ve ilçelerdeki esnaf odalarından da girişimcilik eğitimi düzenlemek amacıyla oldukça fazla talep var. Orta Anadolu Kalkınma ajansıyla da görüşmelerimiz devam ediyor. Önümüzdeki günlerde girişimcilik eğitimlerini Kalkınma ajansıyla beraber düzenlemeyi düşünüyoruz. Girişimcilere tavsiyem özellikle uygulamalı girişimcilik eğitimlerinde kendilerine aktarılan bilgileri iş planı hazırlama noktasında dikkatle incelemeleri bunları açmak istedikleri iş yeriyle ilgili iş planlarına uygulamalarıdır. KOSGEB olarak 2015 yılında 50 civarında girişimcilik eğitimi düzenledik. Şuanda sadece 2016 yılının ocak ayında başvurusu alınan ve planlaması yapılan eğitim sayısı da 40’ın üzerindedir” ifadelerini kullandı.