Kırım'daki Tatar taburu görüntülendi

Numan Çelebicihan Taburu’ndaki savaşçılar “Kırım bizimdir, işgale boyun eğmeyeceğiz” diyor.

2014 yılında Rusya'nın Kırım'ı işgal etmesinin ardından yaklaşık 20 bin Tatar Rusya'nın baskısından kaçarak Ukrayna'nın değişik şehirlerine ve Türkiye'ye sığındı. Kırım'ı Rus işgalinden kurtarmak isteyen yüzlercesi direniş örgütleri kurarak Kırım'ı Rus işgalinden kurtarmak için biraraya geldi.

'TATAR KADİROV' TEKLİFİ

Rusya'da yatırım yapan bir işadamı ve medya patronuyken Rus işgalinin ardından 3 gün gibi kısa bir süreliğine Kırım Başbakan Yardımcılığı yapan İslamov, kendi ifadesiyle “Rusya'nın Kırım üzerinde kötü emelleri olduğunu gördü ve görevinin 3. gününde ayrılmaya karar verdi." İslamov, “Bana Kadirov olmamı teklif ettiler. Tarihimizde bir tane Şahin Giray zaten var, ikinciye ihtiyacımız yok. Tatarca yayın yaptığımız TV kanalımıza Rus bayrağı koymamızı istediler. Kırım'ı yılan gibi sıktılar" dedi. Direniş örgütlerinin Kırım'daki işgali bitirmek için hayatını ortaya koyan insanlardan oluştuğunu kaydeden İslamov, “Kırım bizim vatanımız, biz İstanbul'da yaşamayı biliyoruz ama sınır bölgesinde bekliyoruz. Tarihte daha önce de işgal vardı ama Ruslar tutunamayıp gitti. Ölmekten değil, böyle yaşamaktan korkar insan. Bunlar bizim tarihimizde kalır, torunlarımız bilecek. Vatanımızı korumak zorundayız" ifadelerini kullandı.

BÖLGEDE ÖZERKLİK İSTİYORLAR

“Kırım Tatarlarının özerkliğini savunuyoruz" diyen İslamov'un taburu ile Ukrayna devleti arasında bir protokol de imzalanmış durumda. Numan Çelebicihan Taburu, Rusya'nın Kırım işgalinin ardından Ukrayna tarafından kurulan iki yeni sınır kapısı Çongar ve Kalançak'ın muhafazasına yardımcı oluyor. Bu protokolle örgüt legalleşme yolunda bir adım atmış oldu. Ukrayna, Kırım'a mal girişini yasaklayarak yarımadayı dünyadan izole etmeye çalışıyor. Kırım'ın karayoluyla dünya bağlantısı Ukrayna tarafından kesilmiş durumda.

Kırım'ı Rus işgalinden kurtarmayı amaçlayan tabur ismini, Bolşevik İhtilali'nin ardından Kırım Tatar Muhtar Halk Cumhuriyeti'ni kuran ve ardından Kızılordu tarafından katledilen Kırım Müftüsü Numan Çelebicihan'dan alıyor. Çelebicihan, Kırım Tatarlarının yakın tarihteki en önemli siyasi ve dini lideri olarak kabul ediliyor.

HENÜZ DESTEK YOK

Türkiye'nin Kırım Tatar taburlarını desteklediği iddiaları daha önce yetkili makamlarca yalanlanmıştı. İşgal altındaki Kırım'da bulunan 300'ü aşkın organizasyon ve dernek de geçtiğimiz günlerde bir konferans düzenlemiş, konferansın sonunda yayınlanan bildiride, sözkonusu askeri birliklerin 'Kırım Müslümanlarını tehlikeye attığı ve itibar edilmemesi gerektiği' belirtilmişti.

TEK ÇATI HAZIRLIĞI

Tatar silahlı örgütleri, Rus işgaline karşı direniş için birleşmeyi hedefliyor. Kırım'a 3 kilometre mesafedeki bir bölgede kurulan Numan Çelebicihan Taburu ile İsa Akaev'in kurduğu Kırım Taburu'nun tek çatı altında birleşme sine yönelik olarak temaslar sürüyor.

Google+ WhatsApp