KAZIM YÜCEL AKARYAKIT SEKTÖRÜNÜN SORUNUNU GÜNDEME TAŞIDI
Büyükşehir Belediyesi İyi Parti Grup Başkanvekili Kazım Yücel, akaryakıt fiyatlarına sürekli gelen zamlara ve akaryakıt istasyonlarının kar elde edemeyerek işletmelerini kapatma noktasına geldiğini belirtti. Yücel, "Hem akaryakıt istasyonları ayakta kalmalı zaten ayak da kalamayan vatandaş da hiç olmazsa yeni zamlarla karşılaşmamalı" dedi.
İyi Partili KazımYücel, vatandaşın sıkıntılarını gündeme getirmeye devam ediyor. Yücel, bu kez de akaryakıt istasyonu işletmecileri ile akaryakıt alamayan vatandaşların sıkıntılarını gündeme taşıdı. Akaryakıt istasyonlarının kapanmakla karşı karşıya kaldığını belirten Yücel, vatandaşın da akaryakıt istasyonuna gidemediğini söyledi.
VATANDAŞ 50 TL İLE ARTIK 3 LİTRE AKARYAKIT ALABİLİYOR
İyi Partili Yücel, “Son bir kaç aydır akaryakıt fiyatlarına gelen zamları defalarca dile getirmiştik. Akaryakıt fiyatları 7 TL den 14.80 TL’ye kadar yükseldi. Artık vatandaş deposunu doldurmak için akaryakıt istasyonlarına gelmiyor. Hatta son dönemlerde bu hafta 'Bu akşam zam var' denildiğinde de akaryakıt istasyonlarında kuyruk oluşmuyor. Çünkü vatandaşta aracına yakıt alacak parada kalmadı. Devletinde vergiye ihtiyacı var. En kolay vergi bu şekilde tahsil ediliyor. Bir istasyondan aracına yakıt alıyorsanız bunun ciddi bir kısmı ÖTV olduğu için devlet en kısa yoldan vergi alıyor. Fiyatların yükselmesi devletin işine gelir taraf olabilir ama vatandaşın böyle bir bakış açısı yok. Sonuçta vatandaşın alacak gücü kalmadı. 7 TL den 15 TL civarlarına gelen akaryakıt sonucunda artık ben 50 TL’lik alıyorum diyen de artık 50 lira ile ancak 3 litre civarı yakıt alabilmekte oda istasyondan evine, evinden de istasyona gelebilir hale geldi.” İfadelerine yer verdi.
AKARYAKIT İSTASYONUNUN 800 TANESİ KAPANMIŞ DURUMDA
Yücel, “Birde tablonun diğer tarafı var. Akaryakıt istasyonları 7 TL iken EPDK’nın belirlediği, 1 TL kar marjı ile çalışıyorlardı. Şimdi 7 liradan 14.80’e çıktı, yani kar marjı da 2 TL civarlarına çıkması gerekirken şuan hala 1 TL kar marjı ile çalışıyor. Fakat akaryakıt istasyonları, 1 TL’lik bu karla sürekli artan işçi giderleri, elektrik giderleri ve benzeri vergi giderleri ile artık ayak da durmakta zorlanmakta ve işçi maaşlarını elektrik ve benzeri giderlerini ödeyemez hale gelmektedirler. Tabi ki bizler vatandaşımızın yanındayız ama akaryakıt istasyonları bu şekilde çalışacak olurlarsa kredi kartlarından çekilen masrafları, işçi artışlarına gelen maliyetleri, elektrik giderlerini karşılayamayan istasyonlar kapanmasıyla karşı karşıya kalacaklar. Burada EPDK’nın hükümetin bir belirleme yapması lazım. Bu marjı da hemen vatandaşa yüklememesi lazım. Bunu devletin belirlediği fiyatın içerisinden istasyonlara tahsis etmeli bu marjı uygun bir seviyeye getirmeli. Bir asgari ücretli işçinin maliyeti maaşı SSK’sı vergisi yemeği derken bu gün 7 bin TL civarı. Elektrik faturalarına gelen zamlar malum. Ama akaryakıt istasyonlarının kar marjlarına herhangi bir artış olmadı. Tekrar etmekte fayda görüyorum. Bu vatandaşın üzerine yüklenmemesi lazım. Türkiye genelinde 13 bin civarındaki akaryakıt istasyonun 800 tanesini kapanmış durumda. Çok yakında böyle devam ederse de birçoğu da kapanmak zorunda kalacak. Bu tedbirlerin alınması adına söylüyoruz. Vatandaşın bu şekliyle zaten akaryakıt istasyonlarına gelip de araç depolarını doldurma şansı yok. Bu makas aralığının mutlaka ciddi bir şekilde belirlemeli bunu da hükümet üstlenmeli. Hem akaryakıt istasyonları ayakta kalmalı zaten ayak da kalamayan vatandaş da hiç olmazsa yeni zamlarla karşılaşmamalı.” dedi.