Kayseri Şeker Pancar Çiftçisinin Ufkunu Açıyor

Tomarza İlçesi Akmezar Köyünde yıllardan beri verimsiz kıraç olan arazilere kilometrelerce uzaklıktan borulu sistemle su taşıyarak modern usullerle pancar yetiştiren genç pancar ekicileri köydeki diğe

Tomarza İlçesi Akmezar Köyünde yıllardan beri verimsiz kıraç olan arazilere kilometrelerce uzaklıktan borulu sistemle su taşıyarak modern usullerle pancar yetiştiren genç pancar ekicileri köydeki diğer çiftçilere de örnek oluyor.
Toroslar dağlarının eteklerinde ulaşım imkanları olmayan ırmak seviyesinden 200 metre yükseklikte ve 3 kilometre uzakta, yaklaşık bin dekar arazide İcar usulü ile pancar ekimi yapan 23 yaşındaki genç pancar çiftçisi ektiği pancar tarlasında Türkiye´deki en modern ve gelişmiş 6 sıralı söküm makinası ile söküm yaptırıp tarlasının uzağında bir alana taşımasını yaptırarak maus makinası ile Kayseri Şeker Fabrikasına naklettirdi. Verimsiz arazilerde ürün alındığını gören Akmezar köyü çiftçileri de pancar ekmeye başladı.
Dalgıç pompalarla zamantı ırmağından su alıp 160´lık borularla tarla içerisine getirdiği suyu kılcal borulara vanalı sistemle mini sprint boru düzeneğine monte ettiğini söyleyen Aykut Özkan, tel ve sabit fıskiyelerle kapatma sistemle sulama sorununu çözdüğünü söyledi. Aykut Özkan, "İlerleyen zamanlarda da bu işi daha sistemli ve düzenli şekilde yapmaya çalışacağım.
Gerek pancar veriminden gerekse tarlamızın toprağını kumunu fabrikaya taşımamak için teknolojiyi mümkün olduğunca iyi takip etmemiz gerekiyor. Tarlamızın toprağı çok ağır ve yaş buna rağmen Ekim ayının son günlerinde 6 sıralı söküm makinası ile pancar sökümünü yapıyor ve tarlamızın toprağını tarlada bırakıyoruz. Makinalı sistem ile 15 gün içerisinde yaklaşık 5 bin ton pancarın sevk edilebiliyorum" dedi.
Develi İlçesi Köseler Köyündeki kendi arazilerinde de pancar ekimi yaptıklarını belirten Aykut Özkan; "Köylerde gençlerimizin bir kısmı gurbete çalışmaya gidiyor, bir kısmı kahve köşelerinde ömürlerini çürütüyorlar. Beni ne kadar dikkate alırlar bilemem ama biz imkanlarımızı gösterdik. Benim tavsiyem topraklarımıza sahip çıkıp tarıma yönelmeleridir. Kararlı olduktan sonra Türk insanının yapamayacağı şey yok. Gençlerimizi teknolojiyi kullanarak bu işe teşvik etmek isterim. Zaten Kayseri Şeker fabrikamız bütün unsurlarıyla çiftçisinin arkasında duruyor ve bu şekilde durduğu sürece Kayseri Şekerin çiftçisinin yapamayacağı şey yok. Ben 23 yaşında 1000 dekar arazi işliyorum fabrika bize bu imkanları verdiği sürece 1000 dekar değil 2000, 3000 dekar ekerim, 3000 metre değil 5000 metredeki tarlaları değerlendiririm.
Ülkemize yurt dışından son teknolojik gelişmelerle tam donanımlı 6 sıralı pancar söküm makinasını ve maus makinalarını Kayseri ve Bölge çiftçisinin hizmetine Kayseri Şeker Fabrikasının teşviki sayesinde getirdiklerini belirten Yahyalı Motorlu taşıyıcılar Kooperatifi Başkanı Abdullah Şimşek de bu sayede maden dışında 500 kamyonumuza da iş imkanı sağlıyoruz" dedi.
(AÖ-Y)

26.10.2014 08:48:58 TSI

Google+ WhatsApp