İYİ Parti Kayseri Milletvekili Aday Adayı ve Türkiye Sakatların Koruma Vakfı Başkan Yardımcısı İlhan İŞMAN;
Engelliler başımızın tacıdır. Sözde değil özde sosyal devleti tüm kurum ve kuruluşlarıyla, etkin, etkili, sorun çözen, katma değer üreten bir yapıda yeniden inşaa edecegiz.
Tarafı olduğumuz Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi, yürürlüğe gireli 14 yıl olmasına rağmen, uygulanması için yıllardır bir çaba gösterilmediği ortada. Bugün, engelliler ve aileleri her zamankinden daha yoksul bir durumdalar. 200 binden fazla engelli istihdam edilmeyi bekliyor. KPSS ile Onbinlerce personel istihdam edilirken, EKPSS ve kura ile istihdam; artık maalesef yok hükmünde. Cumhurbaşkanı,
Sözleşmeli personelin, engelli kotası hesabına dahil edileceği sözünü vereli 1 yılı geçti ama durum içler acısı. Engellilere umut verip sözünü unutan bir siyasi iktidar var.
Tüm engellemelere ve güçlüklere rağmen bir meslek edinmiş engelli gençler için İYİ Parti olarak etkin istihdam politikaları geliştireceğiz. Engelli kotasını belirlerken, engellileri ve onları temsil eden STK'larla birlikte karar vereceğiz.
Engelli ve aileleri, açlık sınırının altında kalan engelli aylıkları ya da evde bakım aylığı ile geçinmeye çalışıyor.
İktidar partisi olarak Engelsiz Vizyon Belgesini yayımladılar, Engelli Hakları Ulusal Eylem Planını yayımladılar. Peki ya uygulama. Ortada uygulama yok.
SGK'nın yaptığı düzenlemeler, ilaca erişimi kolaylaştıracağı yerde tam bir kaos ortamı yaratmıştır. Bakın son aylarda Yurt dışından temin edilen ilaçlara erişim maalesef durda noktasına geldi. Engelli çocukların, yaşam hakkını dahi koruyamıyan bir iktidar var.
Nadir hastalığı olan çocuklar, ilaç bekliyor.
Sağlık Uygulama Tebliğinde ödeme kapsamında bulunan tıbbi cihaz ve malzemelere erişim gün geçtikçe güçleşmektedir. Ekonomik kriz nedeniyle engellilerin cepten ödedikleri tutar, kat ve kat artmıştır. Ödemelerde yapılan güncellemeler yeterli değildir. Enflasyon oranında artışlar yapılarak engelli ve ailelerin rahatlatılması gerekmektedir. Engelli çocuklar, engelli kadınlar hayatlarının her alanında ayrımcılığa uğrarken, karşılarında sorun çözecek bir Bakanlık bulamıyor.
Hantal bir yapıya sahip olduğu için Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, engellilik politikalarında kendisini sorumluluk sahibi kabul etmiyor.
Engellilik ile politikaların etkililiği için yapısal değişikliklere ihtiyaç var. 15 Mayıs'tan itibaren bu yapısal reformları, adım adım hayata geçireceğiz.
Engelli Hakları Sözleşmesinin tam ve sürdürülebilir bir biçimde uygulanması için; izleme, değerlendirme ve raporlama yapabilecek, politikalara yön verecek, STK'ların temsil gücünün daha fazla olduğu kurumları, günün gelişen ve değişen şartlarına göre yeni baştan inşa edecegiz.
2005 yılında kabul edilen Engelliler Hakkında Kanun da maalesef kağıt üzerinde kaldı.
2005 yılında Kanuna işlenen erişilebilirlik ile ilgili hükümler, sürekli ertelendi. Engellilerin topluma tam katılımında öncül bir hak olan erişilebilirliğe, gereken önem verilmedi.
Oysa Erişilebilir bir Türkiye elbette mümkün.
Yaşanan Deprem felaketinde engellilerin ve ailelerinin yaşadığı sorunlar görmezden gelindi. Yatağa bağımlı Engelliler çadırlarda kalıyor. Aileler, otizmli çocukları ile baş edemez durumda. Her bir engelli ailesine acilen erişilebilir konteyner temin edilmesi gerekiyor.
Afet politikalarında Engelliler yok sayıldı ve son depremde bunun bedelini çok ağır ödedik.
Deprem nedeniyle engelli hale gelen vatandaşlarımız için acil önlemler alınmadı. Az kaldı, bu makus talihi geriye çevirecek, engellilere hakettikleri, yaşam standartlarını adım, adım yerine getireceğiz.